Γαλάζιο «Κράμερ εναντίον Κράμερ»

Μετά τον ανταρτοπόλεμο των βουλευτών που προκαλεί κλυδωνισμούς σε Μαξίμου και Ρηγίλλης, μια νέα μεγάλη πληγή δοκιμάζει τη συνοχή της κυβέρνησης. Νέοι υπουργοί αποδομούν το έργο των προκατόχων τους, αλλάζουν πολιτικές και προτεραιότητες και ξηλώνουν πρόσωπα που βρίσκονταν σε θέσεις την προηγούμενη τριετία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παρέλαβαν καμένη γη.

Oι νέες εστίες φωτιάς προβληματίζουν έντονα το κυβερνητικό επιτελείο, ενώ κομματικοί παράγοντες θεωρούν ότι στην πορεία αυτές οι κόντρες μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη φθορά στην εικόνα της κυβέρνησης, ακόμη και από εκείνη που προκαλούν οι αντάρτες.

Στο Μεταφορών. Μεγάλη ενδοκυβερνητική ρήξη προβλέπεται από πολλούς στη Ν.Δ. ότι είναι έτοιμη να ξεσπάσει ανάμεσα στον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη και στον διάδοχό του στο υπουργείο Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη. Ήδη το ξήλωμα στελεχών στις ΔΕΚΟ που ελέγχει το υπουργείο Μεταφορών έχει προκαλέσει έντονες τριβές ανάμεσα στους δύο υπουργούς. Εξάλλου, η «προσέγγιση» Χατζηδάκη με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη δεν περνά απαρατήρητη, ενώ σε αυτή την προσέγγιση αποδίδονται και οι «εκκαθαρίσεις» των στελεχών στις ΔΕΚΟ.

«Οι αλλαγές που γίνονται από τον κ. Χατζηδάκη θυμίζουν παράδοση της κυβέρνησης από ένα κόμμα σε άλλο», λένε συνεργάτες του κ. Λιάπη, οι οποίοι με το δάχτυλο στη σκανδάλη αναμένουν τις αποφάσεις Χατζηδάκη για τις αυξήσεις στα εισιτήρια των συγκοινωνιών. Τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Λιάπης βρισκόταν σε συνεχή κόντρα με το κ. Αλογοσκούφη αρνούμενος να εγκρίνει μεγάλες αυξήσεις, καθώς τόνιζε ότι οι αστικές συγκοινωνίες έχουν κοινωνική αποστολή και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Τη διαμάχη με τον κ. Αλογοσκούφη συντηρούσε και η απροθυμία του κ. Λιάπη να επεκτείνει το μοντέλο ΟΤΕ- που προβλέπει ουσιαστικά άρση της μονιμοποίησης για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους- σε όλες τις ΔΕΚΟ του υπουργείο Μεταφορών. Αλλαγή πολιτικής και σε αυτό το πεδίο έχει ανακοινώσει ο κ. Χατζηδάκης.

Η Παιδεία. Η αρχή της αποκαθήλωσης των προκατόχων έγινε με τη στροφή 180 μοιρών στις προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας. Η πολιτική της Μαρέττας Γιαννάκου στο υπουργείο Παιδείας αποτελεί παρελθόν. Μια πολιτική που επί δύο χρόνια ήταν σημαία της κυβέρνησης και προκάλεσε συγκρούσεις με την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ οι πρώτες εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές τον Μάιο είχαν σημείο αιχμής τη διαβόητη «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση».

Η πρώτη κίνηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη ήταν η κατάργηση του βιβλίου της Ιστορίας που προκαλούσε πρόβλημα στη δεξια πτέρυγα του κόμματος, ενώ νέο δόγμα της κυβέρνησης για την Παιδεία είναι: αλλαγές βήμα βήμα χωρίς μεγάλες ρήξεις με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ανοιχτά. Η κ. Γιαννάκου πάντως έχει στείλει αιχμηρό μήνυμα, «η πολιτική που εφαρμόσαμε δεν ήταν προσωπική, υπάρχει στο πρόγραμμα της Ν.Δ.».

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου ο νέος υφυπουργός Κων. Κιλτίδης άφησε σαφείς αιχμές για τον πρώην υπουργό Ευάγγ. Μπασιάκο. Ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επανεξετάσει πλήρως τη δασική πολιτική της χώρας – ένα χώρο, όπως είπε, που δεν τόλμησε να αγγίξει κανείς την προηγούμενη τριετία. Ο κ. Μπασιάκος δεν αντέδρασε, αλλά συνεργάτες του επισημαίνουν ότι «δεν πρέπει να παρερμηνευθεί αυτή την ώρα η σιωπή του από κανέναν». Για την ΕΛ.ΑΣ. Ο Βύρων Πολύδωρας δεν έχει πετάξει το γάντι μόνο στο Μαξίμου αλλά και στους κ.κ. Παυλόπουλο και Χηνοφώτη, θεωρώντας ότι επιχειρούν να αποδομήσουν τη δουλειά του ως υπουργού. Το μήνυμα της νέας ηγεσίας ότι δεν θα ακολουθήσει την πολιτική των «πραιτώρων», θεωρείται από τον πρώην υπουργό «ξεκάθαρη κίνηση υπονόμευσης».

Επίθεση στον Γιώργο Βουλγαράκη εξαπέλυσε από την πλευρά του ο Πέτρος Τατούλης, λέγοντας ότι δεν υποστήριξε το έργο που του είχε παραδώσει στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το όποιο έργο έγινε στο υπουργείο Υγείας έσπευσε να αποδομήσει ο πρώην υφυπουργός Αθ. Γιαννόπουλος, αναφέροντας ότι στο θέμα του ελέγχου των προμηθειών των νοσοκομείων την προηγούμενη περίοδο ακολουθήθηκε «μπακαλίστικη λογική» που απέτυχε…

Ο βαθμός επικινδυνότητας των «ανταρτών»

Τον «άγνωστο Χ» μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. φοβούνται σε Μαξίμου και Ρηγίλλης. Παλαιά κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι ο πρώτος που θα δημιουργήσει πρόβλημα με την καταψήφιση ενός νομοσχεδίου θα είναι ένας από τους βουλευτές που μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί με αντικυβερνητικές δηλώσεις, μπαίνοντας στον κύκλο των «ανταρτών». Το επιχείρημά τους είναι απλό: «Αυτός που σχεδιάζει να χτυπήσει την κρίσιμη ώρα δεν εκτίθεται προκαταβολικά», λένε, ενώ εξετάζουν και τις πιθανότητες οριστικής ρήξης με τους δεδηλωμένους «αντάρτες» Βύρων Πολύδωρας 8
Για πολλούς στη Ν.Δ. επιδιώκει έναν ρόλο «αρχηγού των ατάκτων». Άλλωστε, τις αρχηγικές βλέψεις του είχε επιβεβαιώσει στο Συνέδριο του 1997, όταν βρέθηκε απέναντι στον Κ. Καραμανλή. Παίζει με την ανεξαρτητοποίηση, φλερτάρει με τη διαγραφή – «έχει απασφαλίσει», όπως λέει και ο ίδιος. Διαμηνύει, πάντως, ότι δεν παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα και θεωρεί ότι δεν χρωστά τίποτε στην κυβέρνηση και στον Κ. Καραμανλή.

Πέτρος Τατούλης 6
Απειλεί ανοικτά ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο – που αποτελεί βασικό μέλημα του Μαξίμου. Δεν περιμένει τίποτα από τον Κ. Καραμανλή, ενώ βλέπει να προωθείται ο βασικός ανταγωνιστής του στην Αρκαδία, ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. Και υπενθυμίζει σε όλους τους τόνους ότι είναι από εκείνους που έχουν «γευτεί τη… χαρά της διαγραφής».

Αθανάσιος Γιαννόπουλος 5
Πρώτος σε ψήφους στη Φθιώτιδα, βλέπει όμως τον κυβερνητικό κύκλο του να κλείνει. Βασικό υπεύθυνο θεωρεί τον Κ. Σταϊκούρα, διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Κ. Καραμανλή στη Ρηγίλλης, που προώθησε ως… «μεσσία», κατά δήλωση Γιαννόπουλου, και τον γιο του, Χρήστο Σταϊκούρα, στο ψηφοδέλτιο της Φθιώτιδας. Οι πρώτες βολές έχουν πέσει, στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι θα βγαίνει με κάθε ευκαιρία στο προσκήνιο, αντέχει όμως και ρήξη; «Όταν δεν περιμένεις κάτι, είσαι ικανός για πολλά», λένε κομματικά στελέχη. Άννα Ψαρούδα Μπενάκη 3
Μέσα σε έναν μήνα τα έχασε όλα: μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., την προεδρία της Βουλής, ενώ λίγο έλειψε να χάσει και τη βουλευτική έδρα στην Α΄ Αθήνας. Αυτή η αντιμετώπιση δεν αφήνει μόνο δυσαρέσκεια και αυτό το γνωρίζουν καλά στο Μαξίμου, αλλά επενδύουν στο ότι η κ. Μπενάκη θεωρείται ένα «σκληρό κομματικό στέλεχος». Χθες πάντως κλιμάκωσε την επίθεσή της, χαρακτηρίζοντας «ανόητο» όποιον σκέφτηκε το πρωθυπουργικό ρουσφέτι, ενώ είπε με νόημα πως «δεν χάθηκε και ο κόσμος» εάν καταψηφιστεί ένα νομοσχέδιο στη Βουλή.

Αριστοτέλης Παυλίδης 3
Στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι και ο πρώην υπουργός Αιγαίου βλέπει πως η κυβερνητική θητεία του έφθασε στο τέλος της. Γι΄ αυτό και εξαπολύει βολές προς το Μαξίμου, προειδοποιώντας ότι θα καταψηφίσει νομοσχέδιο για το Σκοπιανό. Ένας επιπλέον λόγος είναι και η εσωκομματική διαμάχη με τον Γιάννη Βαληνάκη, προσωπικό φίλο του Κ. Καραμανλή, ο οποίος παρέμεινε στην κυβέρνηση και τον έχει πλέον απέναντί του στα Δωδεκάνησα.

Γιάννης Μανώλης 2
Ο βουλευτής Αργολίδας έκανε «αντάρτικο» και στην προηγούμενη Βουλή, απειλώντας μάλιστα ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Αλλά σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία 152 βουλευτών η φωνή του ακούγεται πιο δυνατά. Άλλοτε επικεφαλής της ΔΑΚΕ, σηκώνει μπαϊράκι για το Ασφαλιστικό και απειλεί με παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα εάν ακολουθήσουν επώδυνα μέτρα για τους ασφαλισμένους.

Γεράσιμος Γιακουμάτος 2
Ο Κ. Καραμανλής τον ασπάστηκε την ημέρα της «έκρηξης» Πολύδωρα. Για πολλούς η κίνηση αυτή φανέρωνε και την ανησυχία για το ενδεχόμενο να μπει και ο Γιακουμάτος στον χορό των «ανταρτών». Κομματικά στελέχη θεωρούν ότι δύσκολα ο Γ. Γιακουμάτος θα επανέλθει σε κυβερνητική θέση και δεν έχουν αμφιβολία ότι «εάν αρχίσει τις βολές, ξέρει να ρίχνει». Προς το παρόν, συγκρατείται…

Νίκος Τσιαρτσιώνης 1
Άλλοτε «λοχαγός» του νεοκαραμανλισμού, υπουργός Μακεδονίας- Θράκης στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή και εκτός κυβερνητικού νυμφώνος. Φώναξε για το πετρέλαιο θέρμανσης, φώναξε για τη ΔΕΗ και τον ΦΠΑ, αλλά οι επιτελείς σε Μαξίμου και Ρηγίλλης δεν θεωρούν ότι θα βάλει σε μπελάδες την κυβέρνηση. Είναι πικραμένος, αλλά διατηρεί προσδοκίες για επάνοδο σε μια κυβερνητική θέση.

Γιώργος Καλαντζής 1
Αντίστοιχη περίπτωση με τον Ν. Τσιαρτσιώνη, υπήρξε άλλωστε και διάδοχός του στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Συνέστησε στην κυβέρνηση να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης στους οικονομικά ασθενέστερους, είναι πικραμένος για την υποβάθμισή του, αλλά στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι είναι σχεδόν απίθανη μια ηχηρή διαφοροποίηση από τον βουλευτή Καβάλας.

Θεόδωρος Καράογλου 0
Ο βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης άνοιξε τον χορό των δημόσιων διαφοροποιήσεων, χρεώνοντας «μεγάλη γκάφα» στο οικονομικό επιτελείο για την εξομοίωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Την επομένη, ωστόσο, αναδιπλώθηκε. Πολλοί θεωρούν ότι είναι δυσαρεστημένος γιατί αρκετοί από τη γενιά του κατέλαβαν θέσεις υφυπουργών. Επιτελικά κομματικά στελέχη λένε χαιρέκακα ότι «κέρδισε τα δικά του πέντε λεπτά δημοσιότητας».

Ο άγνωστος «αντάρτης» 10
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν αποκλείουν ότι ένα μεγάλο χτύπημα που θα μπορούσε να οδηγήσει στον «εφιάλτη» των 151 εδρών είναι πιθανό να προέλθει από βουλευτή, ο οποίος δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί και σε χρόνο που η κυβέρνηση θα θεωρεί ότι έχει θέσει υπό έλεγχο τον «ανταρτοπόλεμο». Το σενάριο μιας τέτοιας αιφνιδιαστικής κίνησης, από έναν βουλευτή «υπεράνω υποψίας», συζητείται εντόνως μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών που στην πραγματικότητα έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» όλους τους βουλευτές.
Ο… αόρατος υπουργός

Χαμηλό προφίλ έως… εξαφάνισης έχει επιλέξει το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, μετά τις άμεσες και έμμεσες βολές που δέχθηκε από μέλη της κυβέρνησης για τις αντιδημοφιλείς επιλογές της πολιτικής του και κυρίως τα σχέδιά του για αύξηση του ΦΠΑ.

Ο κ. Αλογοσκούφης αποφεύγει δημόσιες εμφανίσεις, συνεντεύξεις Τύπου ή δηλώσεις, παρά το γεγονός ότι τα θέματα της αρμοδιότητάς του βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, με αποτέλεσμα η τελευταία ενημέρωση για τον ΦΠΑ να έχει γίνει από… τον υπουργό Άμυνας κ. Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος είπε ότι η αύξηση του συντελεστή του δεν περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού!

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, ο κ. Αλογοσκούφης πράγματι δεν σκοπεύει τώρα πλέον να προχωρήσει σε αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ. Ο ίδιος άφησε να διαρρεύσει αυτή η πιθανότητα, αλλά οι αντιδράσεις που προκάλεσε τον οδήγησαν στο να εγκαταλείψει προς το παρόν το σχέδιο. Το πρόβλημά του όμως είναι ότι αν δεν αυξηθεί ο ΦΠΑ, ο προϋπολογισμός δύσκολα θα εκτελεσθεί καθώς προβλέπει αύξηση εσόδων κατά περίπου 6 δισ. ευρώ, σενάριο «αισιόδοξο» όπως χαρακτηρίστηκε από τον Χ. Αλμούνια. Οι πηγές του υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν ότι η προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων μπορεί να καλυφθεί- εκτός από την αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος λόγω υψηλών ρυθμών ανάπτυξηςκαι από τους νέους φόρους στα ακίνητα (φόρος κατοχής) και στα καύσιμα (εξίσωση φορολογίας πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης). Ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας λύσης έσχατης ανάγκης. Αυτή θα ήταν μια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα μέσα του επόμενου χρόνου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “