Μπαμπούλας εκλογών κατά ανταρτών

Με εκλογικά σενάρια- μαϊμού και την απειλή της εκλογικής λίστας επιχειρούν τώρα οι επιτελείς της Ρηγίλλης να βάλουν φρένο στον γαλάζιο «ανταρτοπόλεμο», σε μια στιγμή που το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών σηκώνουν τους τόνους απέναντι στα Σκόπια για το ζήτημα του ονόματος.

Τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες διαψεύδονται επισήμως από το Μέγαρο Μαξίμου και κορυφαίους υπουργούς, την ίδια ώρα όμως διακινούνται από κομματικά στελέχη τα οποία μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί ότι ο πιθανότερος χρόνος είναι οι αρχές της άνοιξης με πρόσχημα το εθνικό θέμα των Σκοπίων. Η διαρροή αυτή ωστόσο έχει ενοχλήσει τους περισσότερους βουλευτές οι οποίοι μιλούν για «ανόητα εκβιαστικά σενάρια χωρίς κανένα περιεχόμενο». Αρκετοί είναι και οι υπουργοί που αντιτίθενται σε κάθε τέτοιου είδους συζήτηση γιατί, όπως υποστηρίζουν, η συζήτηση για νέες κάλπες που έχει ανοίξει 40 ημέρες μετά τις εκλογές γυρίζει πίσω το πολιτικό ρολόι και συγκεκριμένα στις αρχές του καλοκαιριού που είχε παγώσει κάθε κυβερνητική δραστηριότητα ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ Εκτιμούν ότι οι εκλογές την άνοιξη πρακτικά είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθούν για λόγους πολιτικούς και διαδικαστικούς καθώς τα εκλογικά σενάρια ήταν κυρίαρχο θέμα στον πολιτικό διάλογο.

Αυτός είναι και ο λόγος της έντονης αντίδρασης του υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε με τα καλά μας να συζητάμε τέτοια θέματα». Αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μ. Έβερτ επέκρινε όσους μιλούν για κάλπες την άνοιξη και χαρακτήρισε «παλαιοκομματική τακτική να γίνονται αλλεπάλληλες εκλογές».

«Δεν μας φοβίζουν»
Ακόμη και οι λεγόμενοι «αντάρτες» βουλευτές πνέουν μένεα εναντίον των διακινητών των εκλογικών σεναρίων. «Είναι δυνατόν να νομίζουν ότι θα μας φοβίσουν με τέτοιου είδους ανόητους εκβιασμούς;», έλεγε χθες βουλευτής που εκφράζει διαφωνίες με κυβερνητικές επιλογές και πρόσθετε: «Μη φοβούνται, δεν πρόκειται να ανατρέψουμε τόσο εύκολα την κυβέρνηση».

Τροφή στα εκλογικά σενάρια έδωσε και μια δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Θ. Κασσίμη, η οποία όμως στην ουσία δεν έλεγε κάτι διαφορετικό από τα αυτονόητα: ότι δηλαδή τις εκλογές θα τις επιβάλουν τα πολιτικά πράγματα και όχι οι λεγόμενοι διαφωνούντες. Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε ως παράθυρο για προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα για το θέμα των Σκοπίων. Και αυτό γιατί αυτή την ώρα οι υψηλοί τόνοι στο Σκοπιανό και το τελεσίγραφο της κυβέρνησης περί της άσκησης βέτο που θα αποτρέψει την είσοδο των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ έχουν φέρει το εθνικό ζήτημα ψηλά στην εσωτερική ατζέντα.

Πάντως κορυφαίοι υπουργοί και παλαιά κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν ότι οι εκλογές την άνοιξη πρακτικά είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθούν για πολλούς λόγουςπολιτικούς και διαδικαστικούς. Ο πρώτος λόγος είναι ότι εάν γίνουν εκλογές μέσα σε έναν χρόνο, αυτές πρέπει να τις κάνει υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αρχαιότερο δικαστή των ανώτατων δικαστηρίων. «Αυτό είναι αυτονόητο ότι δεν συμφέρει καμία κυβέρνηση», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και προσθέτει με μεγάλη απορία: «Αν μας ρίξει κάποιος, δεν θα μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Αλλά να έχουμε την κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές με υπηρεσιακούς υπουργούς, αυτό είναι πολιτική αυτοχειρία». Ο δεύτερος λόγος και ο σημαντικότερος είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 16ης Σεπτεμβρίου δεν αφήνει περιθώριο για πειραματισμούς. «Η κυβέρνηση εξαιτίας του εκλογικού νόμου εξασφάλισε την αυτοδυναμία μόνο με διαφορά 45.000 ψήφων. Αυτός είναι ένας μικρός αριθμός ψηφοφόρων, ένας οριακός αριθμός. Έτσι εάν μια κατηγορία πολιτών ενοχληθεί με τις μεθοδεύσεις για νέα προσφυγή στην κάλπη, και μόνο με την αποχή της μπορεί να μας στερήσει την αυτοδυναμία», λέει έμπειρο στέλεχος της Ν.Δ. που αποκλείει την προσφυγή στις κάλπες έως την άνοιξη.

«Σκληρή στάση»
Αδύναμο θεωρούν γνωστά κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ. και το σενάριο να γίνουν εκλογές την άνοιξη με πρόσχημα το θέμα των Σκοπίων. «Είχε πέσει στο τραπέζι και πέρυσι και απερρίφθη. Θα πείτε, τώρα βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και υπάρχουν εξελίξεις. Παρ΄ όλα αυτά, ποιο είναι το ερώτημα το οποίο θα απευθύνουμε στους πολίτες;

Θα τους ρωτήσουμε εάν θέλουν να βάλουμε βέτο ή όχι. Η απάντηση έχει δοθεί στις δημοσκοπήσεις. Οι περισσότεροι πολίτες με ποσοστό άνω του 60% υιοθετούν τη σκληρή στάση και διαφωνούν με τη σύνθετη ονομασία», λέει κορυφαίος υπουργός.

Η συντριπτική πλειονότητα στελεχών, υπουργών και βουλευτών υποστηρίζει ότι πρέπει το συντομότερο να σταματήσει αυτή η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών διότι βλάπτει «και την παράταξη και τη χώρα». Και τονίζει ότι λύση για να σταματήσουν οι αντάρτες τα μπαϊράκια δεν είναι οι απειλές και το φόβητρο των πρόωρων εκλογών, αλλά η προσαρμογή των κυβερνητικών στελεχών στα νέα δεδομένα: «Πλέον οι υπουργοί πρέπει να έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια συζήτησης με τους βουλευτές. Η περίοδος των βουλευτών που είναι απλοί χειροκροτητές πέρασε», λέει στέλεχος της Ν.Δ.

Εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση

ΤΟ ΑΡΘΡΟ 41 δένει τα χέρια της Ν.Δ. για νέες εκλογές μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, καθώς επιβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών αφού ξεκινήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένας κύκλος διερευνητικών εντολών προς τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο οποίος θα καταλήξει σε ναυάγιο. Οι εκλογές εκ των πραγμάτων θα διεξαχθούν από υπηρεσιακή- διακομμματικής στήριξης- κυβέρνηση, που κάθε άλλο παρά θα επιθυμούσε ο Κων. Καραμανλής. «Η Βουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3 και της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού», ορίζεται ειδικότερα με το άρθρο 41, παρ. 4. Η παραπομπή στο άρθρο 37 επιβάλλει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ενώ με την πρώτη παράγραφο του άρθρου 41 ορίζεται επίσης ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Βουλή αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο κυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα».

Με το άρθρο 37 ορίζεται ρητά ότι εάν ναυαγήσουν οι διερευνητικές εντολές, οι νέες κάλπες θα στηθούν από υπηρεσιακή κυβέρνηση. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές…», αναφέρεται στο Σύνταγμα. Πρόωρες εκλογές με τον Κων. Καραμανλή στην πρωθυπουργία μπορούν να διενεργηθούν μετά τον Σεπτέμβριο του 2008.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “