Ο φόβος της διαγραφής δεν θα με εμποδίσει να λέω τη γνώμη μου

Κεραυνούς κατά του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού στη Ρηγίλλης, Κων. Σταϊκούρα, εξαπολύει ο πρώην υφυπουργός Θαν. Γιαννόπουλος. Χαρακτηρίζει «ανήθικη και αντιδεοντολογική» την παρέμβαση του στενού συνεργάτη του Κων. Καραμανλή στην προεκλογική μάχη που έγινε στη Φθιώτιδα, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα χάσει κοινοβουλευτικές μάχες σε ήσσονος σημασίας νομοθετικές διατάξεις.
«Η δημοκρατία εκφράζεται με αρχές και κανόνες. Η κομματική νομιμότητα ή και πειθαρχία αν θέλετε είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας. Θα εκφράζω τη διαφορετικότητα της γνώμης και άποψής μου, όπως καθ΄ όλη την κοινοβουλευτική ιστορία μου το έκανα, μέσα στα όργανα του κόμματος και στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής κατά την επεξεργασία των νομοσχεδίων», λέει για τη δική του στάση ο κ. Γιαννόπουλος και προσθέτει: «Η συγκρότησή μου, η ακαδημαϊκή και κοινοβουλευτική μου ιστορία, δεν μου επιτρέπουν τελικές διαφοροποιήσεις που θα λειτουργούσαν βλαπτικά όχι μόνον για το κόμμα και την παράταξη αλλά γενικότερα για το καλό του τόπου. Πάντως, καμία κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε προβλήματα επειδή δεν ενεκρίθη στη Βουλή κάποια ήσσονος σημασίας διάταξη ή άρθρο…».

Παράλληλα διαμηνύει ότι ο φόβος της διαγραφής δεν θα τον εμποδίσει να λέει τη γνώμη του: «Με παρρησία δηλώνω ότι είμαι ελεύθερος να εκφράζω την άποψή μου, κάτι που και οι ψηφοφόροι μου το θέλουν, το επικροτούν και το απαιτούν.

Τουλάχιστον η Ν.Δ. δεν είναι κόμμα σταλινικού τύπου, όπου και η διαφορετικότητα της άποψης να θεωρείται αιρετική διάθεση προς το κόμμα», ενώ δεν συμμερίζεται και τις απειλές περί πρόωρων εκλογών: «Ο Πρωθυπουργός δεν νομίζω ότι αναζητά ευ καιρία για πρόωρες εκλογές. Αυτό που θέλει είναι να παράξει έργο και μπορεί αυτό να γίνει γιατί υπάρχει πλειοψηφία. Την ίδια πλειοψηφία είχαμε και το 1990-93 και κάναμε ένα αξιοζήλευτο έργο…».

Σας ενοχλεί όταν σας αποκαλούν «αντάρτη»;

Έχω δηλώσει ότι ανήκω στον… τακτικό στρατό της Ν.Δ. Είμαι καταδρομέας… Το μήνυμα θα με «ανεχθείτε» ποιον αποδέκτη έχει;

Αυτόν που ενοχλείται με την παρουσία μου, με το έργο μου και με τη δυναμική μου. Δεν είναι εγωιστικό αυτό που αλήθεια είναι, δηλαδή ότι επί πέντε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις ο λαός της Φθιώτιδας με τίμησε ως πρώτο βουλευτή.

ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο Πρωθυπουργός δεν νομίζω ότι αναζητά ευκαιρία για πρόωρες εκλογές. Αυτό που θέλει είναι να παράξει έργο και μπορεί αυτό να γίνει γιατί υπάρχει πλειοψηφία. Την ίδια πλειοψηφία είχαμε και το 1990-93 και κάναμε ένα αξιοζήλευτο έργο…
ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Βασίλης Αναγνωστόπουλος
Η πρώτη διαφωνία σας με την κυβέρνηση εντός Βουλής θα είναι για το Ασφαλιστικό για το οποίο έχετε εκφράσει διαφορετικές απόψεις από εκείνες του κ. Μαγγίνα;

Δεν έχω εκφράσει διαφορετικές απόψεις με τις σκέψεις του κ. Μαγγίνα. Το σχόλιο που έκανα ήταν καθαρά σε επιστημονικό και τεχνοκρατικό επίπεδο για τη λειτουργία των ασφαλιστικών Ταμείων στο επίπεδο του κλάδου Υγείας. Κάτι που το είχα αναφέρει και στην παρουσίαση του προγράμματος της Ν.Δ. στο Χίλτον, αλλά και κατ΄ επανάληψη το είχα γράψει και προφορικά το είχα διατυπώσει σε συνέδρια, συναντήσεις και φόρουμ. Κωνσταντίνος Βασιλαδιώτης
Είναι αλήθεια ότι η κόντρα σας με τον συνυποψήφιό σας κ. Σταϊκούρα, γιο στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, σας οδήγησε εκτός κυβέρνησης; Δεν έχω καμία αντιπαράθεση με τον νέο βουλευτή Χρήστο Σταϊκούρα. Η οποιαδήποτε αντιπαλότητά μας τελείωσε στις εκλογές. Θα μπορούσε να ήταν και γιος μου. Με τον πατέρα του, όμως, που χρησιμοποίησε τη θέση του και τον κομματικό μηχανισμό εις βάρος όλων των άλλων υποψηφίων, θα ήταν ψέματα να πω ότι δεν υπάρχει ενόχληση. Έγινε κάτι που πολιτικά υπήρξε ανήθικο και αντιδεοντολογικό.

Γιώργος Καρτελιός
Η πλειοψηφία του κόσμου ίσως να συμφωνήσει με την κριτική σας, αλλά συνάμα θα αναρωτιέται γιατί επιλέξατε να ασκήσετε κριτική για έναν τομέα που ήταν της ευθύνης σας; Λόγω προσωπικής πικρίας ή τώρα συνειδητοποιήσατε το μέγεθος του προβλήματος στην Υγεία;

Η κριτική που ασκήθηκε δεν ήταν στον τομέα ευθύνης μου στο υπουργείο Υγείας, αλλά ήταν σε ένα συναρμόδιο υπουργείο, στον τομέα των ασφαλιστικών Ταμείων και δη στον κλάδο Υγείας. Κακώς ο κλάδος Υγείας των Ταμείων πήγε επί ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Εργασίας και έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό διεργασίες για την επιστροφή των αρμοδιοτήτων αυτών στο υπουργείο Υγείας.

Βασίλης Πουλιανός
Πρόκειται ποτέ να σωθεί το ΕΣΥ;

Όλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να βελτιώσουν το ΕΣΥ. Τουλάχιστον εγώ αισθάνομαι υπερήφανος που σε αυτά τα τριάμισι χρόνια δημιουργήθηκαν αρκετές προϋποθέσεις βελτίωσής του. Κάτι που σταδιακά εμφανίζεται και το εισπράττει ο πολίτης. Βέβαια ο υπουργός, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος οφείλει να προχωρήσει. Θα έχει τη συμπαράστασή μου στο δύσκολο αυτό έργο.

Βασίλης Αξελής
Κύριε υπουργέ, κατά την προεκλογική περίοδο από εσωκομματικούς αντιπάλους σας υπήρξε έντονη φημολογία ότι είστε μέτοχος της κλινικής Λαμίας. Τι απαντάτε στους επικριτές σας;

Δεν έχω καμία μετοχική σχέση με την Πολυκλινική Λαμίας, η κακοήθεια είναι ανθρώπινο ελάττωμα και οι κακοήθεις μπορούν να ελέγξουν το μετοχολόγιο της κλινικής, καθόσον οι μετοχές είναι προσωπικές.

Παρεξηγήθηκα γιατί ως υφυπουργός είχα την αρμοδιότητα των ιδιωτικών κλινικών. Βέβαια διακινήθηκαν φήμες ότι είμαι μέτοχος και σε άλλες κλινικές, ακόμα δε έχουν εμπλέξει ως… συμμέτοχο και προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Είμαι ευτυχής, όμως, που ολοκλήρωσα και λειτούργησα ένα από τα τελειότερα κρατικά νοσοκομεία της χώρας, το νοσοκομείο της Λαμίας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “