Και χείρα βοηθείας από την Αθήνα στον Ερντογάν

Διαχώρισε και επισήμως χθες τη θέση της η νέα τουρκική κυβέρνηση από τον Ραούφ Ντενκτάς και το στρατιωτικό κατεστημένο όσον αφορά το Κυπριακό.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς μίλησε ανοιχτά για «νέα πολιτική» και λύση εντός του πλαισίου του ΟΗΕ. Οι τουρκικές ανακοινώσεις έγιναν δεκτές με αισιοδοξία από τη Λευκωσία, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μ. Παπαπέτρου δεν απέκλεισε τη λύση του Κυπριακού ακόμη και εντός του Ιανουαρίου. Η ένταση ωστόσο που επικρατεί στα κατεχόμενα μεταφέρθηκε χθες και στην Κωνσταντινούπολη, όπου φοιτητές που πήραν μέρος σε εκδήλωση με θέμα τη λύση του Κυπριακού συνεπλάκησαν μεταξύ τους.

Την ίδια ώρα η Αθήνα τείνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση Ερντογάν και την ευρωπαϊκή προοπτική της. Ο κ. Σημίτης, σε συνέντευξή του στη «Μοντ», σημειώνει ότι η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη, ενώ επισημαίνει την πολιτική σημασία της γείτονος στη Μέση Ανατολή. Πάντως, η κυβέρνηση δεν ήθελε στους τόσους πονοκεφάλους της να προσθέσει έναν ακόμη: τη δίκη Οτζαλάν. Και για ποιο λόγο λέτε ότι το δικαστήριο την ανέβαλε; Διότι ο αρχηγός του ΡΚΚ ήταν λέει… αγνώστου διαμονής!

Προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων λόγω της οικονομικής στενότητας ερμηνεύεται από πολλούς η χθεσινή ανακοίνωση του Ν. Χριστοδουλάκη για έκδοση ομολόγων του Δημοσίου με επιτόκιο 4%. Μία κίνηση που θα ανακουφίσει τους μικροαποταμιευτές που βλέπουν τον πληθωρισμό να ροκανίζει τις καταθέσεις τους λόγω και των αρνητικών επιτοκίων των τραπεζών. Η επικοινωνία, πάντως, και πάλι είναι η λέξη-κλειδί στην κυβέρνηση. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Επικοινωνιακού Οργάνου αποφασίστηκε να δοθούν αυστηρές οδηγίες στα μέλη της κυβέρνησης να αποφεύγουν τις αποσπασματικές ανακοινώσεις.

Κατά άλλα, το ασυμβίβαστο της επαγγελματικής με την κοινοβουλευτική ιδιότητα προκαλεί εντάσεις στο Κοινοβούλιο. Δύο μέχρι στιγμής βουλευτές, ο Αλ. Λυκουρέζος της Ν.Δ. και ο Θ. Ασκητής του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονται αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν τα βουλευτικά έδρανα προκειμένου να διατηρήσουν τη δουλειά τους.

Αεροπορική τραγωδία. Συγγενείς των επιβατών στο αεροδρόμιο του Ντιαρμπακίρ, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, ζητούν να μάθουν αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι μεταξύ των διασωθέντων

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “