Επιστροφή στα παλιά

«Η ζωή μου κύκλους κάνει». Αυτός ο στίχος του γνωστού τραγουδιού της Χαρούλας Αλεξίου ταιριάζει απόλυτα στην πολιτική διαδρομή του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Με τον Μιλτιάδη Έβερτ άνοιξε ο κύκλος της σταδιοδρομίας του στον Δήμο Αθηναίων, με τον Μιλτιάδη Έβερτ ανοίγει και τον κύκλο των επαφών του για την επιστροφή του εκεί από όπου ξεκίνησε: στη Ρηγίλλης.
Οι δύο άνδρες συνέφαγαν το βράδυ της Δευτέρας σε γνωστό εστιατόριο του κέντρου της Αθήνας, με προφανή στόχο τη δημοσιοποίηση της συνάντησής τους. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. και ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Ο κ. Μ. Έβερτ δηλώνει ανοιχτά ότι επιθυμεί την επιστροφή στο κόμμα του Δημήτρη Αβραμόπουλου αλλά και όλων των άλλων στελεχών που έχουν φύγει από τη Ν.Δ.

«Περασμένα…»

Ο πρώην δήμαρχος επίσης επιθυμεί την επανένταξή του στο κόμμα από το οποίο άρχισε την πολιτική καριέρα του καθώς, όπως αφήνει να εννοηθεί, τα όσα μεσολάβησαν με τη δημιουργία δικού του κόμματος είναι περασμένα ξεχασμένα. Δεν είναι όμως περασμένα ξεχασμένα και για τον κ. Κ. Καραμανλή. Όσοι γνωρίζουν καλά τον πρόεδρο της Ν.Δ. λένε ότι στον τρόπο λειτουργίας του ισχύει η ρήση που λέει «ξεχνώ αλλά δεν λησμονώ». Και για την περίπτωση του δημάρχου δεν έχει ακόμη λησμονήσει το περίφημο γεύμα στον «Διόνυσο», το οποίο θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές ήττες που έχει υποστεί τα σχεδόν έξι χρόνια που βρίσκεται στην ηγεσία της Ν.Δ. Και αυτό, γιατί έδωσε την εντύπωση ότι έπεσε στην παγίδα που του έστησε ο δήμαρχος, να τον σύρει σε μία συνάντηση στην οποία δεν κατόρθωσε ωστόσο να τον πείσει να δώσουν μαζί την κρίσιμη μάχη των προηγουμένων εθνικών εκλογών. Με αποτέλεσμα να εκτεθεί στη βάση του κόμματος. Οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή λένε ότι η ιστορία του «Διονύσου» ενοχλεί τον κ. Κ. Καραμανλή περισσότερο και από την ίδρυση του ΚΕΠ, το οποίο θεωρεί ότι ήταν μια θεμιτή φιλοδοξία του δημάρχου να γίνει αρχηγός κόμματος.

«Παραμονές των εκλογών»

Πάντως, παρά τη συνεχιζόμενη ενόχληση του κ. Κ. Καραμανλή, κορυφαία στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. εκτιμούν ότι τελικά ο κ. Δ. Αβραμόπουλος θα επιστρέψει στο μαντρί. Μόνο που, όπως λένε, ο δρόμος θα είναι μακρύς και η διαδρομή της επιστροφής θα ολοκληρωθεί τις παραμονές των εθνικών εκλογών. «Δεν έχει κανένα λόγο αυτή την ώρα ο κ. Κ. Καραμανλής να ανοίξει αυτό το θέμα. Θα το κάνει πριν από τις εκλογές, πρώτον, για να δημιουργήσει αέρα νίκης και, δεύτερον, για να δείξει ότι είναι ισχυρός αρχηγός και μπορεί να συγχωρεί», λέει παλιός βουλευτής και προσθέτει: «Υπάρχει και ένας ακόμη σημαντικός λόγος: Όπως όλα δείχνουν και αυτή η αναμέτρηση να είναι σκληρή. Ο περίπατος που ανέμεναν πέρυσι ορισμένα στελέχη της Ν.Δ. έχει γίνει και πάλι δρόμος ανηφορικός. Άρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε αναξιοποίητα στελέχη με την εμβέλεια του Αβραμόπουλου».

Ο στόχος

Ο ίδιος ο δήμαρχος μέχρι στιγμής κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και αποφεύγει συστηματικά να δηλώσει ότι θέλει να επιστρέψει στη Ν.Δ. Προκύπτει όμως από όλες τις κινήσεις του και τις έμμεσες αναφορές του στο πολιτικό του μέλλον. Βουλευτές της Ν.Δ. ήδη τον τοποθετούν στις λίστες της Α’ ή της Β’ Αθηνών, ενώ προεξοφλούν ότι στόχος του είναι σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Καραμανλή να είναι υπουργός Εξωτερικών. Αυτοί που τον συμπαθούν υποστηρίζουν μάλιστα ότι ο πρώην δήμαρχος αυτή την περίοδο έχει ένα δυνατό χαρτί για να πετύχει τον στόχο του και αυτή είναι η καλή του σχέση με τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όλα αυτά ωστόσο είναι σενάρια από το μέλλον και κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι πρόκειται να συμβεί…

Προς το παρόν πάντως ο κ. Κ. Καραμανλής δείχνει να εμπιστεύεται απόλυτα στα εξωτερικά θέματα τον κ. Π. Μολυβιάτη, ο οποίος εξελέγη συντονιστής Εξωτερικών και Άμυνας στη θέση που κατείχε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και τον γραμματέα Διεθνών Σχέσεων κ. Γ. Βαληνάκη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “