Ο Καραμανλής σε... ρόλο Άμλετ

Να αποκαλύψω ονόματα από το βήμα της Βουλής ή να μην αποκαλύψω. Με αυτό το δίλημμα προετοιμάζει ο Κ. Καραμανλής τη σκληρή αντιπαράθεσή του στη Βουλή με τον Πρωθυπουργό την ερχόμενη Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου. Και αυτή είναι συνεδρίαση στην οποία ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει επενδύσει πολλά, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα. Το δίλημμα του πρόεδρου γίνεται ακόμη μεγαλύτερο καθώς δέχεται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από τους επιτελείς του για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χειριστεί το θέμα της διαφθοράς στο Δημόσιο.

Προς τον παρόν, πάντως, κερδίζουν έδαφος τα στελέχη τα οποία εισηγούνται ο πρόεδρος από το βήμα της Βουλής να μη διστάσει να πει τουλάχιστον 20 ονόματα λειτουργών της Δημόσιας Διοίκησης που εμπλέκονται σε σημαντικές πράξεις διαφθοράς. Άλλωστε, ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος γνωρίζει το κλίμα του προέδρου, είχε πει πριν από μία εβδομάδα ότι ο κ. Κ. Καραμανλής θα αποκαλύψει στη Βουλή ονόματα και διευθύνσεις.

Λάθος

Άλλα κοινοβουλευτικά στελέχη ωστόσο εκφράζουν την άποψη ότι θα ήταν λάθος να αρχίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαβάζει ονόματα δημοσίων λειτουργών από το βήμα της Βουλής. Πρώτον, γιατί μπορεί έτσι να χάσει τις εντυπώσεις και, δεύτερον, διατρέχει έναν μεγάλο κίνδυνο: ο Πρωθυπουργός να τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα, διότι ήδη στη Χαριλάου Τρικούπη συγκεντρώνουν φακέλους με ονόματα στελεχών της Ν.Δ. και υπαλλήλων του Δημοσίου που εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς.

Μπροστά σ’ αυτό το δίλημμα είναι πιθανόν ο κ. Κ. Καραμανλής, όπως λένε στελέχη της Ν.Δ., να επιλέξει τον τρίτο δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει έναν φάκελο με ονόματα τα οποία δεν θα διαβάσει, αλλά θα πει στον κ. Κ. Σημίτη ότι είναι στη διάθεσή του εφόσον τα χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. έχει επενδύσει πολλά στη συζήτηση της Τρίτης και οι επιτελείς τού κ. Κ. Καραμανλή αισιοδοξούν ότι η εμφάνιση του προέδρου θα ανατρέψει το πολιτικό κλίμα καθώς, όπως υποστηρίζουν στη Ρηγίλλης, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, όποια τεχνάσματα και αν χρησιμοποιήσουν, θα έχουν δυσκολία να κερδίσουν τη μάχη σ’ αυτό το κρίσιμο θέμα.

Αποπροσανατολισμός

Στο μεταξύ, για προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού με θέματα όπως το ποδόσφαιρο, οι εκβιασμοί κ.λπ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ο τομεάρχης Άμυνας κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος μετά την επίσκεψή του, χθες, στο Πεντάγωνο. «Σε τέτοιες κρίσιμες ημέρες, είπε, η κυβέρνηση επιμένει να ποδοσφαιροποιεί την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό από τα σοβαρά προβλήματα, τα οποία πράγματι υπάρχουν».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “