Μπους με Σημίτη εν όψει Συμβουλίου Ασφαλείας

Ενός πολέμου μύρια έπονται. Όμως ο νέος Αρμαγεδδών κατά του Ιράκ φαίνεται πως καταδίκασε την πιθανότητα λύσης στο Κυπριακό.

Γιατί μπορεί ο Κόφι Ανάν, που ήρθε χτες στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον κ. Σημίτη, να λέει ότι εάν χαθεί αυτή η τελευταία ευκαιρία για λύση η επόμενη να αργήσει πολύ να έρθει, όμως το τρίτο σχέδιό του για επίλυση του Κυπριακού αλληθωρίζει πολύ υπέρ των τουρκοκυπριακών θέσεων. Γι’ αυτό και οι Βρετανοί επιχείρησαν την τελευταία στιγμή να το βελτιώσουν υπέρ των Ελληνοκυπρίων προσφέροντας το έδαφος της μισής βάσης τους στη Μεγαλόνησο (90% για την ελληνοκυπριακή πλευρά και 10% για την τουρκοκυπριακή). Και βέβαια κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον κ. Ανάν για μονομέρεια υπέρ των Τουρκοκυπρίων. Έλα όμως που οι Αμερικανοί χρειάζονται πάση θυσία τις τουρκικές βάσεις για να επιτεθούν στο Ιράκ. Την ισορροπία στο σχέδιο Ανάν θα κοιτάξουμε τώρα όταν κινδυνεύουμε να χάσουμε τον πόλεμο;

Ο πόλεμος αλλά και το Κυπριακό συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Σημίτη – Μπους, η οποία αποτελεί μεν μία έμπρακτη αναγνώριση για την ελληνική προεδρία (Αθήνα και Ουάσιγκτον λένε ότι ο κ. Μπους συνεχάρη τον κ. Σημίτη για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής), ωστόσο αποτελεί και μία σαφή προσπάθεια του Αμερικανού Προέδρου να πλησιάσει εχθρούς και φίλους εν όψει του νέου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τη Ν.Δ. την κατατρύχει ακόμη μια φορά το ζήτημα του πολιτικού μέλλοντος των βαρόνων. Θα είναι ή δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια στις προσεχείς εκλογές τα παλιά στελέχη του κόμματος; Και αν ναι, θα είναι στο Επικρατείας; Και θα πάρουν υπουργεία, αν το κόμμα τους κερδίσει τις εκλογές; Αυτά είναι τα βασανιστικά ερωτήματα στα οποία δεν έχουν δοθεί απαντήσεις και για πολλοστή φορά έχουν κάνει άνω – κάτω τη Ρηγίλλης.

Κατά τ’ άλλα, σαν μην έφθαναν οι ανατιμήσεις στην αγορά, έρχονται να προστεθούν στην πλάτη των καταναλωτών οι αυξήσεις στο νερό και στο ρεύμα. Η ΕΥΔΑΠ προγραμματίζει αυξήσεις των τιμολογίων κατά 2,5 % από την 1η Απριλίου και η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε αυξήσεις από τον Ιούνιο. Στον χορό των αυξήσεων ετοιμάζονται να πάρουν σειρά και οι ακτοπλόοι, οι οποίοι θα ζητήσουν αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων μέχρι 6%.

Τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό να οδηγηθεί σε λύση, επανέλαβε στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν. Μετά κληρώνει… Ιράκ!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “