Ο Τ. Μίλερ προσέβαλε τον ελληνικό λαό

Κορυφώνει την επίθεσή του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κατά του Αμερικανού πρέσβη Τόμας Μίλερ, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι έχει συλληφθεί το επιχειρησιακό μέρος της 17 Νοέμβρη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παραμένουν ασύλληπτα άλλα μέλη της που ανήκουν στην καθοδήγηση. «Ο κύριος Μίλερ έχει χάσει το μέτρο», λέει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Λαλιώτης και τον επικρίνει ότι προσβάλλει τα αισθήματα και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού.

Παράλληλα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στον πόλεμο που ετοιμάζουν παρά τις διεθνείς αντιδράσεις τα γεράκια του Πενταγώνου, μιλάει για δυο Αμερικές – αυτή της ειρήνης και αυτή του πολέμου – υπενθυμίζοντας συγχρόνως ότι οι ΗΠΑ ήταν αυτές που σε άλλες εποχές εξέθρεψαν τον Σαντάμ Χουσεΐν και στήριξαν τον Μπιν Λάντεν. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν στην κυβέρνηση και το κόμμα, ο κ. Κ. Λαλιώτης πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ υπερέχει και στην ιδεολογία και στο πρόγραμμα έναντι της Ν.Δ., προαναγγέλλει ανασυγκρότηση του κόμματος και εμφανίζεται αισιόδοξος για τη νίκη στις προσεχείς εκλογές, οι οποίες, όπως λέει, θα γίνουν το Μάιο του 2004 με αρχηγό τον Κώστα Σημίτη.
ΕΡ.: Κύριε Λαλιώτη, γιατί αντιδράσατε τόσο έντονα στις δηλώσεις του κυρίου Μίλερ για την τρομοκρατία;

ΑΠ.: Ο κύριος Μίλερ εκπροσωπεί μια μεγάλη χώρα, την υπερδύναμη. Θα πρέπει να καταλάβει ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα και συντεταγμένα όργανα. Ο κ. Μίλερ δείχνει να έχει πάρει τη σκυτάλη από τους προκατόχους του, τους κυρίους Νάιλς και Μπερνς, που ο καθένας τους είχε τις δικές του δοξασίες αναφορικά με την τρομοκρατία. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τις κατά καιρούς δηλώσεις αξιωματούχων της CIA, που ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγαν ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να λυθεί το θέμα της τρομοκρατίας. Ενώ πολλές φορές επιχειρήθηκε να συνδεθεί η τρομοκρατία με το ΠΑΣΟΚ. Άλλοτε έλεγαν ότι βρίσκονται πίσω από την οργάνωση ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Σήφης Βαλυράκης, ο Κώστας Λαλιώτης και πολλοί άλλοι και άλλοτε βλέπαμε διαρροές με ονόματα στελεχών της Αριστεράς, όπως η Φιλίνη και ο Κοροβέσης. Ενώ μόνιμη επωδός ήταν ότι η τρομοκρατία δεν εξαρθρώνεται γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν, και δεν θέλουν γιατί φοβούνται μήπως αποκαλυφθεί ότι ένα τμήμα του κόμματος είναι μέσα στην τρομοκρατία.

ΕΡ.: Κάποιοι ωστόσο λένε κύριε Λαλιώτη ότι ασκείτε αυτή τη σκληρή κριτική στον πρέσβη των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να συσπειρώσετε την αριστερή κομματική σας βάση.

ΑΠ.: Όχι, δεν είναι έτσι. Οι δηλώσεις του κυρίου Μίλερ ήταν χωρίς μέτρο. Προσέβαλε το αίσθημα και την ευαισθησία του ελληνικού λαού. Και θα επιμείνω σ’ αυτό που είπα και πριν. Όλοι θυμόμαστε την προσπάθεια ταύτισης του Ανδρέα Παπανδρέου με τη 17Ν. Και αυτή η προσπάθεια γινόταν και από Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά και από στελέχη της Ν.Δ. Έχουν γίνει δηλώσεις και έχουν γραφτεί βιβλία με τέτοιες απόψεις από ανθρώπους της Ν.Δ. Αυτά μάλιστα αποτέλεσαν και τον κυρίαρχο πολιτικό λόγο της Ν.Δ. την περίοδο που ο κ. Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός. Όλοι αυτοί αποσιωπούσαν ότι η τρομοκρατία εμφανίστηκε στη χώρα μας το 1975, μιλούσαν για έλλειψη πολιτικής βούλησης για την εξάρθρωσή της από το ΠΑΣΟΚ και δεν έλεγαν τίποτα για την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Επαναλάμβαναν διαρκώς: «Το ΠΑΣΟΚ φοβάται». Ποτέ δεν είπαν αν φοβάται ή δεν φοβάται η Ν.Δ. Τα θυμόσαστε όλα αυτά. Αλλά αν ανατρέξετε στις δηλώσεις ορισμένων στελεχών της Ρηγίλλης και μετά την εξάρθρωση της 17Ν, θα ανατριχιάσετε. Τελικά η εξάρθρωση της τρομοκρατίας έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης, των διωκτικών αρχών, των δικαστικών αρχών, αλλά και των Ελλήνων πολιτών. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Και κάποια στιγμή πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη τα στελέχη της Ν.Δ. για τις αθλιότητες που έχουν πει εναντίον των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης αριστεράς. Αθλιότητες, οι οποίες μαζί με τα άλλα αποπροσανατόλιζαν και τις έρευνες.

ΕΡ.: Είστε σίγουρος ότι δεν υπάρχουν και αλλά μέλη της οργάνωσης, τα οποία δεν βρίσκονται σήμερα στον Κορυδαλλό;

ΑΠ.: Κοιτάξτε, αν υπάρχουν κι άλλοι από τη 17 Νοέμβρη που δεν έχουν συλληφθεί, αυτό είναι θέμα των διωκτικών και δικαστικών αρχών. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη έχει επιδειχθεί.

ΕΡ.: Θα μπορούσατε να συμμεριστείτε τις απόψεις που προβάλλονται περί πολιτικών εγκλημάτων της 17 Νοέμβρη;

ΑΠ.: Οι τρομοκράτες που σε περίοδο δημοκρατίας δολοφονούν ανεξάρτητα από τα ιδεολογήματα και τις δοξασίες που επικαλούνται, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αναδεικνύονται ως επαναστάτες ή κοινωνικοί αγωνιστές, ούτε μπορούν να διεκδικούν δάφνες. Είναι απλώς δολοφόνοι.
Δεν δεχόμαστε μαθήματα από τον πρέσβη μιας χώρας που δεν κάνει αυτοκριτική
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και για τις δηλώσεις του κυρίου Μίλερ που αφορούσαν στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα. Δύο μέρες νωρίτερα, κατά την έξοδό του από τη Ρηγίλλης, είχε πει ότι οι διαδηλωτές δεν πρέπει να πάνε στην αμερικανική πρεσβεία αλλά στην πρεσβεία του Ιράκ. «Ο κ. Μίλερ βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Δεν δεχόμαστε μαθήματα από τον εκπρόσωπο μιας χώρας που δεν έχει κάνει την αυτοκριτική της» είναι η απάντηση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ σ΄ αυτή τη δήλωση.

ΕΡ.: Κύριε Λαλιώτη, ο κύριος Μίλερ βρέθηκε στο στόχαστρό σας όχι μόνο για το θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και για τη δήλωσή του δύο μέρες πριν από το αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

ΑΠ.: Πράγματι, ο κύριος Μίλερ επιδεικνύει πολυπραγμοσύνη. Προκαλεί το αίσθημα των Ελλήνων με τις δηλώσεις και τα καμώματά του. Πρέπει να σκεφτεί ότι προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στη χώρα και τον λαό του. Θυμόσαστε τη δήλωση που έκανε έξω από τη Ρηγίλλης για την αντιπολεμική διαδήλωση;

ΕΡ.: Αναφέρεστε στη δήλωσή του ότι οι διαδηλωτές πρέπει να πάνε στην πρεσβεία του Ιράκ και όχι των ΗΠΑ;

ΑΠ.: Ναι. Αυτή η δήλωση του κυρίου Μίλερ ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Όφειλε να σεβαστεί τα αισθήματα και τη θέληση του ελληνικού λαού που λέει όχι στον πόλεμο. Και εδώ πρέπει να πούμε ότι, όπως και το ’68, υπάρχουν δύο Αμερικές. Τότε υπήρχε η Αμερική του Νίξον και η Αμερική των άλλων και σήμερα υπάρχει η Αμερική του Μπους και η Αμερική των άλλων που λένε ναι στην ειρήνη και όχι στον πόλεμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέθρεψαν τον Σαντάμ Χουσεΐν τη δεκαετία του ’80, οι ίδιοι εξέθρεψαν τον Μπιν Λάντεν, ήταν η αιχμή του δόρατός τους για το Αφγανιστάν. Άρα, δεν δεχόμαστε μαθήματα από τον πρέσβη μιας χώρας που δεν κάνει την αυτοκριτική της. Και δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αλλά και των λαών του υπόλοιπου κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικής, αντιστέκεται στη λογική ενός μονομερούς πολέμου.
Εκλογές τον Μάιο του 2004 με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη
Σε μία στιγμή που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και το κόμμα δέχεται κριτική για αλλαγή της φυσιογνωμίας και της ταυτότητάς του, ο Κώστας Λαλιώτης δηλώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ» και περνά στην αντεπίθεση καθώς, όπως λέει, «το Κίνημα ανανεωμένο πρέπει να βρίσκεται πάντα δύο τρία βήματα μπροστά από την κυβέρνηση».

ΕΡ.: Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ή θα υπάρξει αλλαγή ηγεσίας και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

ΑΠ.: Αυτά έχουν απαντηθεί εδώ και καιρό. Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2004 με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη. Το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες δυνατότητες και έχει τεράστια ιδεολογική και προγραμματική υπεροχή έναντι τής Ν.Δ. Τώρα στο ΠΑΣΟΚ έχουμε αναλάβει ένα μεγάλο εγχείρημα: την ανανέωση και την ανασυγκρότησή του για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου σοσιαλιστικού κινήματος για τα επόμενα 30 χρόνια.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “