Την υποστήριξη των μικρών του ΟΗΕ θέλουν οι ΗΠΑ

Παράταση λίγων ημερών δόθηκε στο θρίλερ του πολέμου στο Ιράκ. Η κρίσιμη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας – στην οποία οι ΗΠΑ θέλουν 9 στους 15 ψήφους – μετατοπίζεται προς το τέλος της εβδομάδας, καθώς το λεγόμενο φιλοπόλεμο στρατόπεδο των Αμερικανών και των Βρετανών δεν βρίσκει επαρκή στήριξη.

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και η επίθεση είναι θέμα ημερών. Οι πιο απαισιόδοξοι μιλούν για το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, οι πιο αισιόδοξοι τοποθετούν την επίθεση στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Πολλά θα εξαρτηθούν και από το πότε θα καταφέρει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ορκίστηκε χθες… βουλευτής, να πάρει τη σύμφωνη γνώμη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τη χρήση του τουρκικού εδάφους από τα αμερικανικά στρατεύματα.

Όσο το θρίλερ του πολέμου συνεχίζεται, τόσο η οικονομία μας, όπως και οι οικονομίες των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, θα παραμένει αιχμάλωτη των κακών προσδοκιών. Τα χρηματιστήρια κατρακυλάνε, οι τιμές των προϊόντων ανεβαίνουν, ενώ στην Ελλάδα σημάδια ύφεσης παρουσιάζει η αγορά ακινήτων και αυτοκινήτων αλλά και η αγορά ηλεκτρικών ειδών. Η κυβέρνηση δεν κρύβει τη μεγάλη ανησυχία της και οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τον Πρωθυπουργό διαδέχονται η μία την άλλη.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε με σκληρή γλώσσα τον Ραούφ Ντενκτάς για την αδιάλλακτη στάση του, η οποία οδήγησε σε ναυάγιο τη λύση του Κυπριακού. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε χθες εμμέσως πλην σαφώς ότι μετά τις 16 Απριλίου, οπότε θα υπογραφεί η συμφωνία ένταξης της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θεωρεί τη Βόρεια Κύπρο κατεχόμενο ευρωπαϊκό έδαφος. Πάντως, το ναυάγιο της Χάγης έγινε δεκτό με απογοήτευση σε Αθήνα και Λευκωσία. Αντίθετα, ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Ραούφ Ντενκτάς, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν με προκλητικό τρόπο μίλησε για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Στο μέτωπο της καθημερινότητας, η κυβέρνηση με τη δημιουργία των νέων λεωφορειοδρόμων στις οδούς Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη έρχεται σε αντιπαράθεση με χιλιάδες κατοίκους του κέντρου της Αθήνας που δεν θα έχουν πού να παρκάρουν τα Ι.Χ. τους.

Ασκήσεις επί… χαρτιών. Λίγο πριν από την αναμέτρηση στα πεδία των μαχών, οι μασκοφόροι στρατιώτες παίζουν χαρτιά στο διάλειμμα μιας άσκησης βιολογικού πολέμου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “