Η «κοτερολογία» δεν παράγει πολιτική...

Την ώρα που φουντώνουν οι επιθέσεις εναντίον στελεχών του ΠΑΣΟΚ για σχέσεις τους με επιχειρηματίες και παιχνίδια στο Χρηματιστήριο, ο κ. Δημήτρης Ρέππας παρεμβαίνει με συνέντευξη στα «ΝΕΑ» και κάνει λόγο για εξωπολιτικά κέντρα που επιχειρούν να ενεργοποιήσουν πολιτικές εξελίξεις. Και αυτό, όπως χαρακτηριστικά λέει, γίνεται με στόχο να επιτευχθεί στρέβλωση της κυβερνητικής πορείας.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Ρέππας – που ως υπουργός Εργασίας αποφεύγει τις πολλές δηλώσεις και συνεντεύξεις – περνά στην αντεπίθεση μετά τις βολές που δέχθηκε από τον Θεόδωρο Πάγκαλο για την εκλογή του στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Εργασίας κάνει λόγο για «καταστροφική κριτική» που γίνεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τονίζει με έμφαση πως «η “κοτερολογία” δεν συνιστά παραγωγή πολιτικής», υπενθυμίζοντας έτσι τις γνωστές καταγγελίες τού πρώην υπουργού Εξωτερικών ότι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επέβαινε σε σκάφος μεγαλοεπιχειρηματία.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξη του υπουργού Εργασίας Δημήτρη Ρέππα στα «ΝΕΑ» έχει ως εξής:

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν σημαντική για τη χώρα μας, αφού στην Αθήνα έγινε η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εντύπωση ωστόσο που υπάρχει, είναι ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την ιστορική αυτή ευκαιρία για να αλλάξει το κλίμα.

Στην Αθήνα δεν υπογράφηκε απλώς η συμφωνία για τη μεγαλύτερη διεύρυνση της Ε.Ε., αλλά και αυτή με τον υψηλότερο συμβολισμό και το σημαντικότερο ιστορικό αποτέλεσμα. Πραγματοποιήθηκε και επισήμως η υπέρβαση της διαίρεσης τής Ευρώπης. Το έργο του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης αντανακλάται σε αυτή την εξέλιξη, από την οποία η Ελλάδα κερδίζει πολλαπλά.

Η υπόθεση της παραίτησης – αποπομπής Μαλέσιου και τα όσα ακολούθησαν, εξανέμισαν ασφαλώς μέρος του πολιτικού κέρδους που υπολόγιζε να έχει η κυβέρνηση από τη Σύνοδο Κορυφής στην Αθήνα…

Τα πολιτικά οφέλη για τη χώρα έχουν ιστορικό διαμέτρημα που ξεπερνά τον εφήμερο ορίζοντα της επικαιρότητας. Δεν είναι μεγέθη ούτε συγκρίσιμα ούτε καν συναφή. Η παραίτηση υπήρξε πράξη ευθιξίας και ευθύνης. Η ελληνική Δικαιοσύνη επιλαμβάνεται αυτών των θεμάτων. Δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση ό,τι βρίσκεται πέραν του πεδίου των λειτουργιών τους. Η πολιτική και οι πολιτικοί συχνά κρίνονται από κριτές που μοναδικό κριτήριό τους έχουν τα προσωπικά συμφέροντα και σχέδιά τους. Όμως οι πολιτικοί οφείλουν να ακολουθήσουν τον δύσκολο δρόμο απέναντι και στον πιο κακόπιστο. Γιατί μόνο έτσι οι ίδιοι και η πολιτική κερδίζουν το προνόμιο της μοναδικότητας και της υπεροχής τους.

Το… μίξερ των υπαινιγμών

Πάντως, κύριε υπουργέ, το θέμα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην επικαιρότητα και να προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση και στο κόμμα σας.

Οτιδήποτε αφορά τη διαφάνεια κατέχει ξεχωριστή θέση. Οι φορείς που διαχειρίζονται σημαντικούς τομείς της δημόσιας σφαίρας, όπως οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι και ιδίως οι πολιτικοί, υπολείπονται της ευθύνης τους αν, ενώ γνωρίζουν δεν μιλούν, ενώ μπορούν δεν θέλουν, και αν, ενώ ομνύουν σε αρχές, τις νοθεύουν και τις παραβιάζουν κατά περίπτωση. Κάθε καταγγελία περιλαμβάνει τον καταγγέλλοντα, τον καταγγελλόμενο και το περιεχόμενο της καταγγελίας. Καταγγελία χωρίς ονοματεπώνυμο αποτελεί τέχνασμα και κακοήθεια. Η πολτοποίηση των πάντων στο μίξερ των υπαινιγμών και της σύγχυσης δεν αποτελεί υπεύθυνη στάση.

Για Μαλέσιο – Μανίκα

Μετά τον κ. Μαλέσιο βρέθηκε στο στόχαστρο και ο κ. Στ. Μανίκας με την «κατηγορία» ότι επωφελήθηκε παίζοντας στο Χρηματιστήριο μετοχές εταιρειών συγκεκριμένου επιχειρηματία.

Κατ’ αρχήν ένα τέτοιο στέλεχος προσθέτει στην πολιτική ζωή και με την συγκρότηση και με το ήθος του, που είναι αναμφισβήτητο. Είναι φανερό ότι επιχειρείται η στρέβλωση της κυβερνητικής πορείας με ισχυρισμούς που προβάλλονται τεχνηέντως, έτσι ώστε να δημιουργούν εντυπώσεις αναντίστοιχες με το περιεχόμενο και το βάρος των ισχυρισμών. Η πολιτική πρέπει να διατηρήσει την αυτοτέλειά της. Δεν μπορεί να καθορίζεται από οποιοδήποτε εξωτερικό κέντρο ή από οποιονδήποτε εκτός πολιτικής θέλει να επιβάλει τα σχέδιά του πάνω στη θέληση και την πολιτική έκφραση των πολιτών. Γιατί, δυστυχώς, επιχειρείται η ενεργοποίηση πολιτικών εξελίξεων την ώρα που ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προσφέρουν στη χώρα ενδυνάμωση της διεθνούς της θέσης, εθνικές επιτυχίες και ευοίωνες προοπτικές. Δηλαδή το μέγιστο.

Κατηγορούμαι γιατί εκλέχθηκα;

Εθνικό κεφάλαιο με διεθνή αναγνώριση χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας
Δεχθήκατε και ο ίδιος βολές για την εκλογή σας στο κορυφαίο όργανο του ΠΑΣΟΚ διά στόματος κ. Θ. Πάγκαλου. Παράλληλα, ο πρώην υπουργός άφησε αιχμές εναντίον άλλων μελών της ομάδας των «λοχαγών», της οποίας υπήρξατε ιδρυτικό μέλος.

Ουδέποτε σε αυτόν τον τόπο κυβέρνηση και κυβερνητική παράταξη λειτούργησαν τόσο συλλογικά και τόσο δημοκρατικά. Όλοι γνωρίζουμε και όλοι θυμόμαστε. Το μόνο για το οποίο κατηγορούμαι, είναι ότι… εκλέχθηκα στο Εκτελεστικό Γραφείο! Έπρεπε να πάρω άδεια για να είμαι υποψήφιος; Ουδείς μπορεί να υποτιμήσει τη νοημοσύνη και την κρίση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που εξέλεξαν το Εκτελεστικό Γραφείο. Όπως, επίσης, ουδείς μπορεί να πλαστογραφήσει την αλήθεια. Οι λεγόμενοι «λοχαγοί» – ονομασία που τους προσδόθηκε από συνάδελφό σας δημοσιογράφο στα γραπτά κείμενά του, κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’80 – συνέβαλαν μαζί με τις χιλιάδες στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ στη δυνατότητά του να αντιμετωπίσει κρίσιμες καταστάσεις. Τότε οριοθετείται χρονικά και πολιτικά το τέλος μιας σειράς εύστοχων και χρήσιμων συλλογικών πρωτοβουλιών μας. Αν το 1996 δεν αναδεικνυόταν πρόεδρος ο Κ. Σημίτης, αμφιβάλλω αν το ΠΑΣΟΚ θα κέρδιζε τις εκλογές. Το πιο πιθανό θα ήταν να παρακολουθεί σήμερα από απόσταση τα όσα συντελούνται με πρωταγωνιστές τους άλλους. Και όμως το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστεί και έτσι η Ελλάδα του 2003 είναι πολύ διαφορετική προς το καλύτερο, σε σχέση με την Ελλάδα του 1993. Γνωρίζω τι σημαίνει να υπερασπίζεσαι την κυβέρνηση ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, απέναντι σε μια καταστροφική κριτική που όχι λίγες φορές στηρίχθηκε στη στάση δικών μας στελεχών. Επίσης, διδάχθηκα πως είναι χρήσιμο, αντί να βαθμολογεί ο ένας τον άλλον, να αφοσιωθούμε στη δουλειά μας και να αφήσουμε τον ελληνικό λαό να μας κρίνει εκείνος. Ας συναισθανθούμε επιτέλους ότι εμείς ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ, δεν ανήκει το ΠΑΣΟΚ σ’ εμάς. Έτσι, μπορούμε καλύτερα να παράγουμε πολιτικό έργο. Γιατί ασφαλώς η «κοτερολογία» δεν συνιστά παραγωγή πολιτικής.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η Ν.Δ. πανηγυρίζει πρόωρα και θρηνεί καθυστερημένα
Υπήρξατε υπουργός Τύπου και μάλιστα, κατά κοινή ομολογία, επιτυχημένος. Πιστεύετε ότι με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ;

Δεν ζούμε σε άλλον τόπο. Γνωρίζουμε τις αναμονές των πολιτών, την κριτική και την αποστασιοποίησή τους. Αλλά και οι πολίτες δεν είναι λωτοφάγοι. Και κυρίως γνωρίζουν ότι τα επόμενα χρόνια η πορεία τής χώρας θα είναι ασφαλής και επιτυχημένη αν, όπως μέχρι τώρα, συνεχίσουμε με προγραμματικό σχέδιο και μεθοδική δουλειά. Στον χρόνο που απομένει, η ανάπτυξη του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η απόδοση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων και κυρίως η σιγουριά που εμπνέει το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του, σε μια περίοδο τόσο κρίσιμη και σε μια περιοχή με τόσο εύθραυστες ισορροπίες, θα σφραγίσουν τις εξελίξεις. Και θα τις σφραγίσουν θετικά για τον τόπο και για το ΠΑΣΟΚ.

Ούτε οι δημοσκοπήσεις που επί δύο χρόνια δίνουν μεγάλο προβάδισμα στη Ν.Δ. σάς ανησυχούν;

Παρατηρώ σε κάθε μία από τις πολλές δημοσκοπήσεις ότι ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών δεν εκδηλώνει την πρόθεσή του και αναμένει. Την ίδια στιγμή ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό πολιτών, περίπου το 65%, δηλώνει πως επιθυμεί οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή να παραμείνει και να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της. Σημασία έχει να μην παγιδευτούμε από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που είναι χρήσιμο και ωφελεί τη χώρα και τον λαό μας. Και πιστεύω ότι την κρίσιμη στιγμή, αυτό το αποτέλεσμα θα μεταφραστεί και σε αριθμητικά στοιχεία. Η Ν.Δ. κατέχεται από το σύνδρομο να πανηγυρίζει πρόωρα και να θρηνεί καθυστερημένα. Ας μην καταληφθούμε εμείς από το σύνδρομο του «προληπτικού θρήνου».

Μήπως αντλείτε την αισιοδοξία σας από το γεγονός ότι ο κ. Κ. Σημίτης εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος για Πρωθυπουργός;

Ο Κ. Σημίτης είναι εθνικό κεφάλαιο. Η αναγνώρισή του από τον ελληνικό λαό αλλά και τη διεθνή κοινότητα, δεν είναι τυχαία και δεν είναι χωρίς πολιτικό αντίκρυσμα. Ασφαλώς, η προσωπικότητα τού ηγέτη καθορίζει και τις επιλογές των πολιτών. Η αισιοδοξία μου βασίζεται στην εμπιστοσύνη που έχω στην κρίση του ελληνικού λαού, για την οποία, άλλωστε, είμαστε οι τελευταίοι που μπορεί να έχουμε παράπονα.

Ποια επικοινωνιακή συμβουλή θα δίνατε αυτή την ώρα στον Κώστα Σημίτη;

Στην πολιτική, η «επικοινωνία» συχνά δυσφημείται σαν κάτι συνώνυμο με το τέχνασμα και την παραπλάνηση. Θέλω, λοιπόν, να διατυπώσω μια πολιτική θέση: Ισχυρός Σημίτης σημαίνει ισχυρό ΠΑΣΟΚ, ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυρός Σημίτης. Αυτό τα περιλαμβάνει όλα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “