Η νόσος του ώριμου φρούτου χτυπά τη Ν.Δ.

Από μακριά θα παρακολουθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ν.Δ. τις φωτιές που έχουν ανάψει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι καταγγελίες για σχέσεις εξάρτησης κυβερνητικών στελεχών με επιχειρηματίες.

Στη Ρηγίλλης συνεχίζουν τις πασχαλινές διακοπές τους, αφού δεν προβλέπεται σύσκεψη τις προσεχείς ημέρες με αφορμή και την απουσία του Κώστα Καραμανλή σε Βρυξέλλες και Βιέννη
Η απουσία του κ. Κ. Καραμανλή, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και τη Βιέννη, θα δώσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στα κορυφαία στελέχη και τους βουλευτές να παρατείνουν επ’ αόριστον τις πασχαλινές διακοπές τους στη Ν.Δ., καθώς ούτε μία σύσκεψη θεσμοθετημένου οργάνου δεν έχει προγραμματισθεί να γίνει στη Ρηγίλλης τις προσεχείς ημέρες.

Οι συνεχείς κλυδωνισμοί που υφίσταται το κυβερνών κόμμα αντί να κινητοποιήσουν ηγεσία και στελέχη της Ν.Δ. και να θέσουν το κόμμα σε κατάσταση μάχης ενέτειναν τον εφησυχασμό και ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις για νίκη στις εκλογές. Και ο εφησυχασμός είναι διάχυτος σε όλη την κομματική πυραμίδα. Το κορυφαία στελέχη άρχισαν ξανά το ένα εναντίον του άλλου τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, ενώ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το κύριο πλέον θέμα συζήτησης είναι ποιος θα πάει σε ποιο υπουργείο σε περίπτωση νίκης της Ν.Δ. Και αυτό γίνεται πλέον τόσο απροκάλυπτα ώστε δημοσίως, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο ένας βουλευτής αποκαλεί τον άλλον «κ. υπουργέ».

Δυσαρέσκεια Στελέχη του περιβάλλοντος του κ. Κ. Καραμανλή δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους με την εικόνα που εμφανίζει το κόμμα αυτή την περίοδο και επισημαίνουν ότι η «νόσος του ώριμου φρούτου», από την οποία πάσχει το κόμμα την τελευταία δεκαετία, έκανε και πάλι την εμφάνισή της. Έτσι οι οδηγίες του επιτελείου του κ. Κ. Καραμανλή προς βουλευτές και στελέχη να τηρούν χαμηλούς τόνους αυτή την περίοδο και να μην προκαλούν με τη στάση και τη συμπεριφορά τους, διότι αυτό ίσως προκαλέσει συσπείρωση στη βάση του ΠΑΣΟΚ, πέφτουν στο κενό.

Ευθύνες στη Ρηγίλλης Αρκετοί βουλευτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι η Ρηγίλλης έχει την ευθύνη για την εικόνα που εμφανίζει το κόμμα αυτή την κρίσιμη περίοδο. Ενδεικτική είναι η παρατήρηση κορυφαίου της Ν.Δ., ο οποίος εξέφραζε την ανησυχία του μιλώντας κατ’ ιδίαν με φίλους του σε κοινωνική εκδήλωση: «Στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή την ώρα η κυβέρνηση θα έπρεπε να ήμασταν εμείς οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Με καθημερινές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που να πείθουν τον κόσμο ότι όχι μόνο θα κερδίσουμε τις εκλογές αλλα έχουμε συγκεκριμενη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, η οποία πρώτα απ’ όλα θα εξυγιάνει το πολιτικό σύστημα. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει. Προαγγέλλονται διαρκώς πρωτοβουλίες, τις οποίες δεν βλέπουμε».

Θεατής Η εκτίμηση του στελέχους αυτού αλλά και των βουλευτών που συμμερίζονται τις απόψεις του είναι πως η Ρηγίλλης πρέπει να αλλάξει τακτική και να σταματήσει να είναι θεατής των εξελίξεων. «Δεν εκμεταλλευθήκαμε σχεδόν καθόλου την πρόσφατη ενδοκυβερνητική κρίση με τις καταγγελίες για σχέσεις υπουργών με επιχειρηματίες, ούτε εξηγήσαμε στους πολίτες τι θα κάνουμε εμείς ώστε να μην υπάρχουν τέτοια φανόμενα σε μια δική μας κυβέρνηση», λέει βουλευτής. Και προσθέτει: «Και αυτή η παθητική στάση που επιδείξαμε είχε ως αποτέλεσμα να φουντώνουν καθημερινά οι ψίθυροι στην κοινωνία ότι φοβόμαστε ενδεχόμενες αποκαλύψεις για σχέσεις στελεχών της Ν.Δ. με επιχειρηματίες».

Πάντως, συνεργάτες τού κ. Κ. Καραμανλή τονίζουν με έμφαση ότι «έχουν γνώσιν οι φύλακες» και προαναγγέλλουν πως η Ν.Δ. θα σκληρύνει τη στάση της έναντι της κυβέρνησης, αλλά τη στιγμή που θα κρίνει εκείνη ότι αυτό είναι σκόπιμο. Όσο για τις φήμες περί σχέσεων στελεχών της Ν.Δ. με επιχειρηματίες, στη Ρηγίλλης υποστηρίζουν πως αυτά είναι και θα παραμείνουν απλώς φήμες.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “