Το νέο δίλημμα είναι το παλιό

ΤΟ ΠΑΛΙΟ δίλημμα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ξανά εδώ. Αυτή τη φορά είναι πιο επείγον και επιτακτικό. Να στήσει κάλπες μέχρι τον Οκτώβριο και να παραδώσει όλες τις «καυτές πατάτες» -και αυτή τη φορά είναι πολλές- στον Κυριάκο Μητσοτάκη;´H να παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου για όσο αντέξει, με την ελπίδα πως κάτι καλύτερο μπορεί να συμβεί, το οποίο τώρα όμως δεν φαίνεται από πουθενά. Δεν ψεύδονται τα στελέχη του όταν διαρρέουν εντελώς αντιφατικές πληροφορίες για τον χρόνο των εκλογών. Ο καθένας κάνει προβολή της επιθυμίας του.

ΠΡΑΓΜΑΤΙ στην Κουμουνδούρου υπάρχουν δύο «σχολές». Η μία λέει ότι πρέπει να ξέρεις πότε φεύγεις από το παιχνίδι και να μην προκαλείς την τύχη σου μέχρι τέλους, όταν βλέπεις ότι δεν σε… πάει πλέον το χαρτί. Δεν έχουν άδικο. Είναι μεγάλος πειρασμός οι εκλογές μέσα στο 2018 για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα θα χάσει με ένα αξιοπρεπές διψήφιο νούμερο – πάνω από 20% λένε οι δημοσκόποι. Έτσι, θα επιστρέψει στην αξιωματική αντιπολίτευση, με αριστερή ρητορική, συσπειρώνοντας γύρω του μεγάλο μέρος των πάλαι ποτέ αντιμνημονιακών δυνάμεων. Μέσα στη σκληρή πόλωση των εκλογών, οι θιασώτες αυτής της άποψης αισιοδοξούν ότι θα αποδυναμώσουν ακόμη περισσότερο το Κίνημα Αλλαγής και θα εδραιωθούν στην κοινωνία ως το μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς, με λόγο όμως πιο ριζοσπαστικό από τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης, που θα παραπέμπει στο κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου της πρώτης περιόδου. Έτσι, δεν θα υποστεί η κυβέρνηση τη βάσανο της μεγάλης περικοπής των συντάξεων , που θα είναι χωρίς αμφιβολία η οριστική ταφόπετρα του κυβερνώντος κόμματος. Δεν θα χρειαστεί να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές παροχές σε υγεία και παιδεία, που βρίσκονται κάτω από τα όρια των αντοχών τους για αξιοπρεπή λειτουργία.

ΥΠΑΡΧΕΙ και η δεύτερη «σχολή» των αισιόδοξων. Σε αυτή συμμετέχουν κυρίως στελέχη της νεότερης γενιάς, υπουργοί, βουλευτές, σύμβουλοι του πρωθυπουργού και πολλών υπουργών που δεν θέλουν να χάσουν ούτε μια μέρα παραμονής στην εξουσία. Αυτοί πιστεύουν ότι τα δύσκολα πέρασαν. Οι σκληροί της Ευρώπης, επειδή έχουν πολλά δικά τους βάσανα μέσα στο 2018, δεν θα πιέσουν άλλο την Ελλάδα και θα μείνουν μόνοι οι παλιοί φίλοι, ο Σόιμπλε με το ΔΝΤ, να ανακυκλώνουν τα ίδια και τα ίδια περί ψήφισης μέτρων ασφαλείας.

Προτεινόμενα για εσάς