Η κατάργηση της επετηρίδας στο πασοκ θα φέρει ανανέωση

Η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές θα ήταν «κρισιμότατο σφάλμα». Αυτό δηλώνει ο κ. Γ. Παπαντωνίου στα «ΝΕΑ» και στηρίζει ανοιχτά τον κ. Κώστα Σημίτη και τις επιλογές του λέγοντας ότι «είναι ένας από τους καλύτερους Πρωθυπουργούς που είχε ποτέ η χώρα».

Ο κ. Γ. Παπαντωνίου πιστεύει ότι ακόμη και τώρα μπορεί να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Αποφεύγει να σχολιάσει τις καταγγελίες για παιχνίδια στο χρηματιστήριο και σχέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ με επιχειρηματίες και τονίζει ότι η δήλωση του Πρωθυπουργού γι’ αυτό το θέμα τον καλύπτει απόλυτα.

Προσθέτει ωστόσο ότι «οι υψηλές εκλογικές δαπάνες, όταν υπάρχουν ελαστικές συνειδήσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομικές εξαρτήσεις». Ο κ. Γ. Παπαντωνίου δείχνει να κάθεται με σιγουριά στην καρέκλα του υπουργού Εθνικής Άμυνας και να μην ανησυχεί για τον επικείμενο ανασχηματισμό ενώ αναμένει τις πρωτοβουλίες που θα λάβει ο κ. Κ. Σημίτης μετά τη λήξη της προεδρίας.
Όσο για τα μελλοντικά του σχέδια; Παρότι στο ΠΑΣΟΚ αρκετοί θεωρούν ότι ο κ. Παπαντωνίου έχει ηγετικές φιλοδοξίες για το μέλλον, ο ίδιος όταν ερωτάται περιορίζεται να πει ότι «δεν είναι σωστό να μπούμε σ’ αυτή τη συζήτηση».

Η κυβέρνηση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της και σ’ αυτό συμφωνούν οι πάντες στο κόμμα σας. Υπάρχει τρόπος να αλλάξει αυτή η αρνητική πορεία ή είναι πλέον αργά;

Σαφώς μπορεί να αλλάξει. Το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει και πιο δύσκολες στιγμές από τη σημερινή. Βέβαια, συμφωνώ μαζί σας ότι έχει βαρύνει το πολιτικό κλίμα, αλλά μην ξεχνάτε ότι είμαστε έτοιμοι τώρα να πάρουμε μια σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, όπως είπε, στο τέλος της Ελληνικής Προεδρίας. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα έχουν κυρίως σχέση με τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής μας ζωής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το εκλογικό σύστημα και το θέμα του πολιτικού χρήματος, για να εξασφαλίσουμε ότι φαινόμενα που συνδέονται με θέματα διαφάνειας και ηθικής δεν θα προκύπτουν στο μέλλον.

Πάντως θα ακούτε όλο και πιο συχνά και εσείς τα ίδια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να προεξοφλούν την ήττα του κόμματός τους σε αυτές τις εκλογές.

Δεν βλέπω να χάνει το ΠΑΣΟΚ αυτές τις εκλογές. Έχουμε πραγματοποιήσει πολύ σημαντικό έργο, που αναγνωρίζεται από κάθε καλόπιστο Έλληνα πολίτη. Στον χώρο της οικονομίας, ιδιαίτερα, πέρα από τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε, και είναι φυσικό να έχουμε προβλήματα, σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε σε πολύ ισχυρότερη θέση, σε σχέση με το παρελθόν. Ο πληθωρισμός δεν είναι 23%, είναι 3%, τα ελλείμματα έχουν περιοριστεί δραστικά, έχουμε το ισχυρότερο, σήμερα, νόμισμα στον κόσμο, το ευρώ, και, κυρίως, η ανάπτυξη τρέχει με πολύ γοργούς ρυθμούς. Αυτά δεν είναι μικρά επιτεύγματα. Έχουμε αλλάξει την όψη της χώρας, με τα έργα που έχουν γίνει, τους δρόμους, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα δίκτυα. Αυτή η αλλαγή είναι ορατή από όλους. Επίσης, έχουμε πολύ σημαντικό έργο στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέδειξε την ενισχυμένη διεθνή θέση της Ελλάδας. Αυτό το έργο θα καταγραφεί στην κάλπη των εκλογών του 2004.

Ωστόσο θα συμφωνείτε ότι ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέθεσαν σε αυτή τη φάση την κυβέρνηση. Είτε με παιχνίδια στο χρηματιστήριο είτε με τις σχέσεις τους με επιχειρηματίες. Και αυτό είναι ένα θέμα που η Ν.Δ. θα το αναδείξει στην προεκλογική περίοδο.

Δεν θέλω να σχολιάσω τις συγκεκριμένες καταγγελίες, πριν μάλιστα υπάρξει τεκμηρίωσή τους. Ο Πρωθυπουργός έκανε μία δήλωση, που απάντησε πολύ ουσιαστικά στο ζήτημα αυτό. Η δήλωση αυτή εκφράζει όλους μας. Όμως, η Ν.Δ. δεν μπορεί να μιλάει για διαπλοκή, διότι έχει μια ιστορία σε ό,τι αφορά τις ισχυρές σχέσεις εξάρτησης από οικονομικά συμφέροντα. Αυτό που προέχει σήμερα, πέρα και έξω από συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα, είναι να εξυγιάνουμε και να εκσυγχρονίσουμε το πολιτικό σύστημα. Για παράδειγμα, οι πολυεδρικές εκλογικές περιφέρειες είναι προφανές ότι οδηγούν σε υψηλές εκλογικές δαπάνες και, όταν υπάρχουν ελαστικές συνειδήσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομικές εξαρτήσεις και δεσμεύσεις. Αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε, για να αποκλείσουμε τη δημιουργία φαινομένων αδιαφάνειας στο μέλλον.
Είστε αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμφωνείτε με το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Η Βάσω Παπανδρέου μάλιστα το δήλωσε πριν από 15 ημέρες στα «ΝΕΑ». Η Ν.Δ. αντιδρά πάντως στην αλλαγή του εκλογικού νόμου σε αυτή τη φάση.

Ο Κώστας Σημίτης είναι ένας από τους καλύτερους Πρωθυπουργούς που είχε ποτέ η χώρα, λέει ο Γιάννος Παπαντωνίου
Δεν ξέρω αν είναι ώριμες οι συνθήκες να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για τις εκλογές του 2004, αλλά, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ας νομοθετήσουμε τώρα για το 2008. Και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό βήμα, διότι θα δρομολογήσει την πολιτική ζωή σε μία νέα, πολύ υγιέστερη κατεύθυνση. Αν υπήρχε, για παράδειγμα, βουλευτής Παγκρατίου ή Χαλανδρίου, θα είχε μια πολύ καλύτερη σχέση με τους ψηφοφόρους, και θα χρειαζόταν πολύ λιγότερα χρήματα για να επικοινωνήσει μαζί τους και κατ’ επέκταση να εκλεγεί.

Είναι κοινή εντύπωση πάντως, κύριε υπουργέ, ότι δεν έχετε καταφέρει να κεφαλαιοποιήσετε τις σημαντικές επιτυχίες που είχε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Τα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ κάλυψαν τις επιτυχίες σας.

Είναι μια σωστή παρατήρηση. Μετά την ένταξη στην ΟΝΕ, υπήρξε μία αδυναμία από πλευράς μας να αναδείξουμε τους νέους εθνικούς στόχους, με αποτέλεσμα μικρά ή ασήμαντα γεγονότα, όπως διαφωνίες προσώπων ή άλλα θέματα της παραπολιτικής, να δημιουργούν πολιτικό κλίμα. Γι’ αυτό, πέρα από την ανάδειξη και ολοκλήρωση του έργου μας, έχει κρίσιμη σημασία για τη δημιουργία κλίματος νίκης στις επόμενες εκλογές να ανακτήσουμε τον έλεγχο της πολιτικής ατζέντας, προτάσσοντας το δικό μας όραμα και πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία. Έχω ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες, και απλώς θα συμπέσει να δημοσιευτεί τώρα ένα βιβλίο που έχει αυτό ακριβώς το αντικείμενο: να διατυπώσει, σαν συμβολή στον διάλογο που έχει ξεκινήσει στο ΠΑΣΟΚ και, ευρύτερα, στην ελληνική κοινωνία, ορισμένες πολιτικές θέσεις για το έργο που πρέπει να πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια.

Με αφορμή αυτό το βιβλίο, κάποιοι ήδη έχουν σπεύσει να πουν ότι είναι η πλατφόρμα σας, με την οποία ουσιαστικά προαναγγέλλετε ότι θα είστε παρών στην κούρσα της διαδοχής.

Δεν έχει το βιβλίο αυτό καμία σχέση με τέτοιες σκοπιμότητες. Το βιβλίο είναι μια προσωπική μου συμβολή, με βάση την εμπειρία που έχω αποκομίσει όσα χρόνια είμαι στην πολιτική και μετέχω στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, και με βάση αυτά τα οποία έχω κερδίσει από την επαφή και την επικοινωνία με έναν ευρύ κύκλο φίλων και συντρόφων. Είναι μια συμβολή στη διαμόρφωση του πολιτικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

Θα επιμείνω όμως στη διαδοχή. Ακόμα και αν δεν το λέτε εσείς, αρκετοί στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι θα είστε ένας από εκείνους που θα ήθελαν να διεκδικήσουν την ηγεσία, όταν έρθει η ώρα.

Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να μπούμε στη συζήτηση αυτή. Υπάρχει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Σημίτης είναι ένας από τους καλύτερους Πρωθυπουργούς που είχε ποτέ η χώρα, και η περίοδος της πρωθυπουργίας του θα καταγραφεί με πολύ θετικούς όρους, όταν γραφεί η Ιστορία. Θα μας οδηγήσει, ελπίζω νικηφόρα, στις επόμενες εκλογές. Κατά συνέπεια, κάθε συζήτηση διαδοχολογίας δεν κάνει καλό στο ΠΑΣΟΚ, και δεν κάνει, γενικότερα, καλό στην πολιτική ζωή. Πρέπει να συγκεντρωθούμε στο έργο μας και να στηρίξουμε τον Κώστα Σημίτη στον δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές.

Απορρίπτετε το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας πριν από τις εκλογές;

Το απορρίπτω και θα το θεωρούσα ένα κρισιμότατο σφάλμα, εάν ποτέ υπήρχαν σκέψεις στο ΠΑΣΟΚ να οδηγηθούμε σε μία τέτοια εξέλιξη.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει ν’ ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία
Η ύπαρξη περισσότερης αξιοκρατίας στην ανάδειξη στελεχών, η κατάργηση της επετηρίδας και η ανανέωση προσώπων θεωρεί ο Γιάννος Παπαντωνίου ότι είναι μερικά από τα κλειδιά για την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ. Και δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία. «Πέρα από έναν πυρήνα στελεχών, πρέπει να δημιουργήσουμε και έναν περίγυρο ενεργών πολιτών, στον οποίο πρέπει να ενσωματώσουμε κοινωνικά κινήματα και αξιόλογα στελέχη της κοινωνίας που διστάζουν να ενταχθούν στις τάξεις μας με τη μορφή κομματικών στελεχών».

Ερ: Δηλαδή ο μηχανισμός ελέγχου σήμερα δεν λειτουργεί καλά στο ΠΑΣΟΚ και αναδεικνύει πρόσωπα που δεν θα έπρεπε να αναδειχθούν;

ΑΠ: Σε όλη την ιστορία του ΠΑΣΟΚ, από τη γέννησή του έως τώρα, επικράτησε περισσότερο μια λογική ομάδων παρά μια λογική αξιοκρατίας. Και αυτό βρίσκεται πίσω από πολλά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε. Η αξιοκρατία, η ανάδειξη των καλύτερων και στη φάση αυτή και των νεώτερων, διότι υπάρχει ένα θέμα ανανέωσης του πολιτικού μας προσωπικού, θα λειτουργήσει θετικά για τη δημιουργία ενός πιο αξιόπιστου κομματικού οργανισμού, που θα στηρίξει το μεταρρυθμιστικό έργο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “