Xρειαζόμαστε ριζική αλλαγή σε ήθος και στυλ

Για πάρε-δώσε με την πλουτοκρατία κατηγορεί ο Θεόδωρος Πάγκαλος στελέχη του ΠΑΣΟΚ και καλεί τον Πρωθυπουργό, έστω με καθυστέρηση, να κάνει την τομή, να απομακρύνει από τις θέσεις εξουσίας που κατέχουν όσους ενέδωσαν «στη γοητεία της μπουρζουαζίας».

Ο πρώην υπουργός στη συνέντευξη ποταμό που παραχώρησε στα «NEA» δηλώνει ανοιχτά ότι τον κ. Σημίτη κυρίως τον εξέθεσαν οι πολιτικοί του φίλοι, και γι’ αυτούς καλείται σήμερα να απολογηθεί στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, στη συζήτηση για το Χρηματιστήριο. Δεν διστάζει να επικρίνει τον Πρωθυπουργό ότι με εντολή του «στήθηκε» η ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή, την οποία χαρακτηρίζει ντροπή για την ιστορία του Κινήματος, ώστε να μην εκλεγεί ο ίδιος στο Εκτελεστικό Γραφείο, αλλά ο Δημήτρης Ρέππας. Και κάνει λόγο για «ταπεινωμένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής» τα οποία παρέλαβαν ψηφοδέλτια από τον κ. M. Νεονάκη. Όταν ερωτάται, δε, τι θα έλεγε στον Πρωθυπουργό εάν τον καλούσε στο Μέγαρο Μαξίμου, απαντά «ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός», εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή του με το στυλ και τον τρόπο που ασκούν ορισμένοι την εξουσία.

Ο πρώην υπουργός σπεύδει ωστόσο να επισημάνει ότι η κυβέρνηση Σημίτη είχε τεράστιες επιτυχίες. Και όπως χαρακτηριστικά λέει: «Αυτό είναι το τραγικό, ότι μια κυβέρνηση με τεράστιες επιτυχίες, μια κυβέρνηση χωρίς αντιπολίτευση, θα χάσει τις εκλογές».

Μια φορά κι έναν καιρό οι κ.κ. Σημίτης και Πάγκαλος ήταν μαζί. Τώρα ο πρώην υπουργός κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι με τις ευλογίες του μεθοδεύτηκε η μη εκλογή του στο Εκτελεστικό Γραφείο
Μετά την κοινή διαπίστωση ότι κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στην πιο κρίσιμη φάση τους, τώρα οι πάντες αναμένουν τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού με την ελπίδα να αλλάξει το κλίμα…

Όλοι περιμένουμε τώρα να δούμε αυτές τις πρωτοβουλίες. Και αυτό έχει δύο μειονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι όταν υπάρχει μακρά και εντατική αναμονή, συνήθως, οι εξαγγελίες φαίνονται κατώτερες των περιστάσεων.

Προφανώς, επειδή όλοι περιμένουν να γίνει μια ανατροπή;

ΑΠ.: Ναι, είναι κακό πράγμα να δημιουργούνται τέτοιου είδους αναμονές. Το δεύτερο είναι ότι είναι πολύ αργά, κατά την άποψή μου, για ένα καινούργιο σχήμα, με καινούργιους στόχους. Απομένει πλέον ένα οκτάμηνο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι θα έρθουν οι διακοπές του καλοκαιριού και οι διακοπές των Χριστουγέννων. Βεβαίως υπάρχει και η προεκλογική περίοδος, η οποία θα είναι περίπου δύο μήνες.

Και τι προτείνετε; Να μη γίνει τίποτε;

Αντίθετα, θέλω να βοηθήσω, αλλά δεν ξέρω αν ο Πρωθυπουργός λαμβάνει υπόψη του τις απόψεις μου. Μέχρι στιγμής δεν τις έχει λάβει, μάλλον κάνει το αντίθετο από αυτά που λέω. Είχα πει ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση 10, 15, 20 στόχων, οι οποίοι να είναι συγκεκριμένοι – όχι πλέον θεσμοί, όχι προοπτικές. Να κάνουμε, π.χ., αυτό το συγκρότημα που αφορά την έρευνα και την τεχνολογία, αυτήν τη συγκεκριμένη πολιτική στην Παιδεία που θα εκφραστεί με κτίρια, μαθητές, αυτή την κατάσταση στην υγεία και βεβαίως από εκεί και πέρα μπορούμε να διαγράψουμε νέες προοπτικές, οι οποίες πρέπει να είναι ριζικά διαφορετικές από αυτές που είχαμε, από το ήθος και το στυλ της εξουσίας μέχρι τώρα.

Συμμερίζεστε την άποψη ότι το πολιτικό κλίμα έγινε ακόμη χειρότερο με τις αποκαλύψεις ή δήθεν αποκαλύψεις για σκάνδαλα, καθώς πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ λένε ότι την ώρα που εμείς χάναμε τις οικονομίες μας στο Χρηματιστήριο κάποια στελέχη μας πλούτιζαν;

Εγώ έχω επανειλημμένως μιλήσει γι’ αυτόν τον συγχρωτισμό με τους ανθρώπους του πλούτου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να έχει κάποιον φίλο ο οποίος πλούτισε. Αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα. Ούτε βεβαίως κάποιον φίλο που πλούτισε θα τον αποπέμψεις στο πυρ το εξώτερον, γιατί εσύ πολιτεύεσαι με ένα σοσιαλιστικό κόμμα. Είναι όμως γεγονός ότι πολλά από τα στελέχη μας έχουν ενσωματωθεί στην πλουτοκρατία.

Εννοείτε ότι έχουν τον ίδιο τρόπο ζωής;

Τους κάνουν παρέα και δεν τους γνώρισαν αυτούς τους ανθρώπους στο Δημοτικό σχολείο της περιοχής τους, στη διάρκεια της φοιτητικής τους ζωής ή αργότερα, αν θέλετε, εργαζόμενοι. Ορισμένα από τα στελέχη μας τα οποία είναι παντελώς ανεπάγγελτα, που έχουν προέλθει από τον πειραματικό σωλήνα της Χαριλάου Τρικούπη, άνθρωποι οι οποίοι γεννήθηκαν σε λαϊκές γειτονιές και σε χωριά, δεν είχαν οντότητα καμία πέραν της εσωκομματικής δραστηριότητας, ξαφνικά συναναστρέφονται, σαν να είναι ο φυσικός τους χώρος, τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής πλουτοκρατίας. Να υποθέσω ότι τους λάτρεψε η πλουτοκρατία και τους ανακάλυψε ταλέντα και αρετές κατά σύμπτωση, αλλά σε τόσο μεγάλη κλίμακα;

Και μέσα από αυτόν τον συγχρωτισμό θεωρείτε πως ίσως κάποιοι έβγαλαν και χρήματα;

Δεν ξέρω αν έβγαλαν χρήματα ή όχι ατομικά και δεν με ενδιαφέρει αυτό. Εγώ βλέπω πολιτικούς που πηγαίνουν σε εγκαίνια ιδιωτικών οίκων, πηγαίνουν σε πωλήσεις ειδών πολυτελείας οι ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους. Περνούν τα καλοκαίρια τους μαζί. Αυτό είχα επισημάνει κάποτε. Είχα αναφέρει ένα συγκεκριμένο κότερο, το οποίο κακώς το διαπραγματεύθηκε ο Τύπος με λανθασμένο όνομα και λανθασμένη αναφορά. Δεν έχω ποτέ πει το πραγματικό όνομα.

Πάντως, η αναφορά σας αυτή έμεινε στην πολιτική με τον όρο κοτερολογία.

Ναι, αλλά έμεινε ως όρος κοτερολογία για να περιφρονηθεί. Και πρόσφατα ο κ. Ρέππας, ο οποίος είναι το νέο μέλος που διαδέχθηκε εμένα και τον Αλέκο Παπαδόπουλο στο Εκτελεστικό Γραφείο, είπε ότι δεν είναι παραγωγή πολιτικής η κοτερολογία. Επειδή είχα ρωτήσει και ξαναρωτάω βεβαίως, και θα ήθελα πολύ να έχω μια ουσιαστική απάντηση, ποια πολιτική έχει παραχθεί από τον κ. Ρέππα τα τελευταία 20 χρόνια ώστε να δικαιούται μια θέση στο Εκτελεστικό Γραφείο μέσα από μια στημένη ψηφοφορία.

Μα γίνεται να ήταν στημένη η ψηφοφορία, κύριε υπουργέ;

Βεβαίως. Περνούσαν ένας ένας, τα ταπεινωμένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, από το γραφείο του κ. Νεονάκη και έπαιρναν ένα ψηφοδέλτιο το οποίο ήταν γνωστό ποιος θα το ρίξει. Διότι τα ψηφοδέλτια δεν είχαν όλα το ίδιο περιεχόμενο. Και αυτό το πράγμα είναι μια ντροπή για την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Δεν είχε ξαναγίνει ποτέ.

Δηλαδή, λέτε ότι η ηγεσία είχε σχέδιο να είστε έξω από την κυβέρνηση και έξω από το Εκτελεστικό;

Αυτό είχε, τι άλλο είχε;

Και θεωρείτε ότι αυτή είναι μια προσωπική επιλογή τού Πρωθυπουργού, να μην κατέχετε πλέον υψηλά αξιώματα;

Είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός να μη γνωρίζει; Αφού διεπράχθη εν ονόματί του και διεπράχθη ως συνέχεια του απερίγραπτου και απαράδεκτου τηλεφωνήματός του, με το οποίο μου ζήτησε να μη βάλω υποψηφιότητα. Εγώ δεν έχω μιλήσει γι’ αυτά τα θέματα, αλλά δεν θέλω να με προκαλούν. Απέφυγα επί σειρά μηνών, όπως ξέρετε, να μιλήσω.

E. Αισθάνεστε να προκαλείσθε αυτήν την περίοδο;

Όχι, αλλά κατά καιρούς προκαλούμαι από διαφόρους, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν ότι ο λαός του ΠΑΣΟΚ, όχι ο μέσος πολίτης, όλοι αυτοί οι απλοί άνθρωποι τους αντιμετωπίζουν πλέον με οργή και αγανάκτηση, όχι απλώς με δυσφορία, όπως γινόταν μερικούς μήνες πριν, αλλά με οργή και αγανάκτηση.
Ο K. Σημίτης δικαιούται να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές
Διαφωνεί με την αλλαγή ηγεσίας αυτήν την ώρα στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Θ. Πάγκαλος και τονίζει ότι ο κ. K. Σημίτης δικαιούται και υποχρεούται να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η αλλαγή ηγεσίας θα ήταν μια λύση πριν από τις εκλογές…

Έχω πει ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε ηγεσία πριν από τις εκλογές. Υπάρχει μια λαϊκή εντολή που έχει δοθεί στον κ. Σημίτη, ο οποίος υποχρεούται να τη φέρει εις πέρας. Όχι απλώς δικαιούται, αναμφιβόλως δικαιούται, αλλά και υποχρεούται να τη φέρει εις πέρας. Και πρέπει να τη φέρει εις πέρας με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Και γι’ αυτό, πρέπει να κοιτάξει γύρω του και να ακούσει αυτά που λέγονται.

Ούτε οι πρόωρες εκλογές θα έδιδαν μια λύση;

Για ποιο λόγο να κάνει εκλογές ένα κόμμα που έχει 7-8 μονάδες διαφορά από το πρώτο κόμμα;

Απ’ όσο ξέρετε τον Κώστα Σημίτη, αποκλείεται να κάνει τις εκλογές νωρίτερα;

Δεν τον έχω για παράφρονα. Αυτό θα ήταν παραφροσύνη.
Δεν επιθυμεί την αρχηγία

Για άγρια μορφή απομόνωσης από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μιλάει ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να γίνει αρχηγός της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο στο κόμμα
Αυτήν την ώρα δεν υπάρχει ένα κομματικό όργανο στο οποίο επισήμως να πείτε τις απόψεις σας και να καταγραφούν;

Στην Κεντρική Επιτροπή έχω δικαίωμα να μιλάω τρία λεπτά ανά τρεις μήνες. Σοβαρά μιλάμε τώρα;

Ούτε σας παίρνει κάποιος τηλέφωνο να ρωτήσει τη γνώμη σας;

Κανείς. Δεν έχω καμία συμμετοχή στο κομματικό γίγνεσθαι. Είμαι σταθερά στις 7 ή 8 πρώτες θέσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια και έχω φθάσει και στην τρίτη και τέταρτη θέση βάσει των δημοσκοπήσεων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως το βλέπει ο κόσμος. Και παρ’ όλα αυτά, ουδείς ασχολείται μαζί μου ή έχει οποιαδήποτε επαφή μαζί μου. Είναι η μακρύτερη περίοδος απομόνωσης με την αγριότερη δυνατή μορφή που έχω υποστεί στη ζωή μου.

Θα θέλατε να ηγηθείτε ενός ρεύματος που θα αλλάξει τα πράγματα του ΠΑΣΟΚ;

Τι να ηγηθώ; Ενός κινήματος το οποίο θα πει τι; Εγώ συμφωνώ σε γενικές γραμμές με την πολιτική τού κ. Σημίτη και με την πολιτική της κυβέρνησής του. Δεν έχω επιζητήσει να γίνω αντιπολιτευόμενος. Με φτιάχνουν αντιπολιτευόμενο. Χρόνια τώρα εργάζονται για να με κάνουν αντιπολιτευόμενο οι συνεργάτες τού Πρωθυπουργού, διάφοροι υπουργοί και διάφορα στελέχη του κόμματος. Αγωνίζονται με μανία να με αναγκάσουν να σηκωθώ να φύγω από το ΠΑΣΟΚ. Δεν φεύγω από το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι δικό τους το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μόνο δικό τους το ΠΑΣΟΚ.

«Εσείς πόσες μετοχές παίξατε;»

«Κάποιοι αγωνίζονται με μανία να με αναγκάσουν να φύγω από το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα φύγω» δηλώνει ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος, όπως λέει, διανύει περίοδο άγριας απομόνωσης
«Οι βουλευτές είναι έξαλλοι», δηλώνει ο κ. Θ. Πάγκαλος, γιατί στα καφενεία δέχονται επιθέσεις με ερωτήματα τού τύπου «εσείς πόσες μετοχές παίξατε;»

Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ψήφισε πάντως ο ελληνικός λαός.

Ο λαός του ΠΑΣΟΚ εξέλεξε μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήξερα ότι θα καταντούσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να βγούμε στην πλατεία, στο χωριό, γιατί εκεί μας περιμένουν με τις σκληρότερες των ερωτήσεων – και ευτυχώς, λόγω των εξελίξεων των πολιτικών μας ηθών, όχι πλέον με γιούχα και με κονσέρβες και με ντομάτες και λεμόνια. Και να μας ρωτούν τι γίνεται, πόσες μετοχές έχεις εσύ και άλλα παρόμοια».

Γίνεστε αποδέκτης τέτοιων ερωτημάτων;

Εγώ όχι. Γίνονται όμως οι άλλοι αποδέκτες τέτοιων ερωτημάτων. Είναι έξαλλοι. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι έξαλλοι σας πληροφορώ. Και εδώ δεν μπορούμε να πούμε ο εισαγγελεύς θα το λύσει, όπως κάνει ο Πρωθυπουργός, και αν δεν υπάρχει παρανομία δεν υπάρχει θέμα. Διότι το θέμα της πολιτικής αισθητικής, το θέμα της εμφάνισης προς τα έξω δεν είναι αδίκημα, αλλά έχει πολιτική σημασία. Και αυτό είναι θέμα του Πρωθυπουργού. Και δυστυχώς, έπειτα από όλες αυτές τις καταγγελίες, ενώ συνεχίζεται όλη αυτή η συζήτηση και τροφοδοτείται συνεχώς από νέα περιστατικά, ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία τομή για να δείξει στον ελληνικό λαό ότι όσοι έχουν ενδώσει σε αυτήν την κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας, αν θέλετε, δεν έχουν πλέον θέση στην ηγεσία μας.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο Πρωθυπουργός δεν τολμά ή από άγνοια της πραγματικής κατάστασης;

Δεν ξέρω τι είναι. Αν έχει την εντύπωση ότι το πράγμα πέρασε και έληξε και επομένως μπορεί να συνεχίσει με τους ίδιους συνεργάτες, γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι στενοί του συνεργάτες και δική του επιλογή, άρα έχει μια κορυφαία ευθύνη, κάνει πολύ μεγάλο λάθος.

Πάντως λέγεται, όλο και συχνότερα, στο ΠΑΣΟΚ ότι τον Πρωθυπουργό τον εξέθεσαν οι δικοί του άνθρωποι, οι φίλοι του.

Είναι πασιφανές. Με συγχωρείτε, ποιος δημιούργησε το Ασφαλιστικό εις βάρος του κ. Σημίτη; Εγώ που αποπέμφθηκα τότε από το Υπουργικό Συμβούλιο ή ο κ. Γιαννίτσης; Τον οποίο όχι μόνο κράτησε κοντά του, αλλά τον αντάμειψε δίνοντάς του και το καθοριστικό χαρτοφυλάκιο της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Εγώ δεν έχω καμία εχθρότητα προς τον κ. Γιαννίτση, για τον οποίον μάλλον συμπάθεια έχω και αρκετή εκτίμηση. Ποιος δημιούργησε τα προβλήματα, όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία υφιστάμεθα αυτήν τη στιγμή σε πολλαπλό επίπεδο και για τα οποία θα κληθούμε να απολογηθούμε στη Βουλή στη συζήτηση για το Χρηματιστήριο; Τα δημιούργησαν οι εχθροί του κ. Σημίτη μέσα στο κόμμα, τα έβλεπαν με επιφύλαξη; Ο κόσμος βλέποντας αυτή την εξέλιξη, βλέποντας αυτή την εικόνα, δεν μας αποδέχεται πια. Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Κάποιος πρέπει επιτέλους να του το πει.

Δηλαδή, αν σας καλούσε αυτήν την ώρα στο Μαξίμου ο κ. Σημίτης τι θα του λέγατε;

Αν με καλούσε στο Μαξίμου θα του έλεγα αυτό ακριβώς που σας λέω, ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Να υποθέσει κανείς ότι δεν θα θέλατε να συμμετέχετε σε ένα κυβερνητικό σχήμα αν δεν αλλάξει τρόπο διακυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ;

Σας είπα ότι θεωρώ πως ο ανασχηματισμός είναι περιττός εάν δεν υπάρχει ριζική αλλαγή σχέσεων, σε ιδιωτικό επίπεδο μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με τη συγκρότηση νέας ηγετικής ομάδας που θα βασίζεται σε μια εκτίμηση των λαθών και των αδυναμιών του παρελθόντος.

Ωστόσο, συμφωνείτε ότι αυτή η κυβέρνηση είχε σημαντικές επιτυχίες;

Τεράστιες επιτυχίες, αυτό είναι το τραγικό. Ότι μια κυβέρνηση με τεράστιες επιτυχίες, μια κυβέρνηση χωρίς αντιπολίτευση θα χάσει τις εκλογές. Είναι τραγικό και για το πολίτευμα και για τον τόπο. Εάν, τέλος πάντων, έβλεπα απέναντί μου μια αντιπολίτευση η οποία έχει συντριπτικά πλεονεκτήματα θα έλεγα ήρθε η ώρα, μήπως είναι καλύτεροι οι άλλοι, ας τους δοκιμάσουμε και αυτούς. Αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “