Zήτησε εκλογές για να τ' ακούσει το κόμμα

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της N.Δ. κάλεσε ευθέως τον Πρωθυπουργό και προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του τρεις ημέρες προτού η Ελλάδα παραδώσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε με έμφαση ότι «το εθνικό συμφέρον της χώρας επιβάλλει εκλογές τώρα, ώστε οι πολίτες να δώσουν τη λύση».

Ο K. Καραμανλής κατά τη χθεσινή ομιλία του στην K.Ο. της N.Δ. τόνισε ότι το εθνικό συμφέρον της χώρας επιβάλλει εκλογές τώρα
H αναφορά αυτή του προέδρου της N.Δ. είχε κυρίως αποδέκτη το εσωκομματικό του ακροατήριο, καθώς γνωρίζει και με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να επιβάλει εκλογές. Και αν τις ζητήσει ευθέως και επίμονα, το επόμενο βήμα είναι να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Και αυτή είναι κίνηση που πάντα γίνεται μπούμερανγκ για την αντιπολίτευση, αφού οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν ανατρέπουν την κυβέρνηση και συσπειρώνονται.

«Πρόβλημα λειτουργίας». «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας της κυβέρνησης. Και το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί ούτε να παρατείνεται ούτε να σκιάζεται από τεχνητή πολιτική όξυνση. Οι μεταβολές σε πρόσωπα, όποια μορφή και αν πάρουν, δεν μπορούν να αποδώσουν. Οι απεγνωσμένες προσπάθειες της κυβέρνησης να προκαλέσει διχασμό και πόλωση και να καλύψει τη μοναξιά και τις αδυναμίες της επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα.

H μεθόδευση διχαστικών αντιπαραθέσεων και τα σχέδια αναθέρμανσης πελατειακών σχέσεων έχουν ήδη διαμορφώσει προεκλογική ατμόσφαιρα. Ενισχύουν την αίσθηση αβεβαιότητας και αστάθειας και επιβαρύνουν δυσβάσταχτα την οικονομία», είπε ο πρόεδρος της N.Δ. και πρόσθεσε: «Δεν έχω ζητήσει εκλογές, παρόλο που θα θέλαμε να είχαν γίνει ακόμη και χθες, αν ήταν στο χέρι μας. Το συμφέρον του τόπου όμως απαιτεί τώρα να ξεκαθαρίσει το τοπίο χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση. H μόνη λύση για την έξοδο από την κρίση που μαστίζει την κυβέρνηση και τους ίδιους τους πολίτες και επιβαρύνει την πορεία του τόπου μπορεί να δοθεί από τους ίδιους τους πολίτες. Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει εκλογές τώρα».

Πρόταση Σουφλιά. Το θέμα της υποβολής αιτήματος για πρόωρες εκλογές τέθηκε για πρώτη φορά πριν από δέκα μέρες από τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος κ. Γ. Σουφλιά.

Ο κ. Γ. Σουφλιάς εκτιμά ότι ήδη έχουμε περάσει σε προεκλογική περίοδο και θα πρέπει ανοιχτά το κόμμα να εκδηλώσει την πρόθεσή του ζητώντας εκλογές. Με την άποψη αυτή είχαν συνταχθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αρκετοί από τους λεγόμενους νυν «ριζοσπάστες» και πρώην «λοχαγούς», όπως οι κ.κ. Τσιτουρίδης, Καλός και Νικολόπουλος. Επίσης υπέρ του αιτήματος των πρόωρων εκλογών έχει ταχθεί με δηλώσεις του ο κ. Γ. Αλογοσκούφης τονίζοντας ότι ο «τόπος δεν μπορεί να μένει ακυβέρνητος».

Φόβοι συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετοι με την επίσημη υποβολή αιτήματος για πρόωρες εκλογές ήταν από την πρώτη στιγμή οι κ.κ. Δ. Σιούφας, Ευ. Μεϊμαράκης και Π. Παυλόπουλος με το πειστικό επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα συσπείρωνε το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα αν συνοδευόταν με πρόταση μομφής.

Τελικά, ο κ. Καραμανλής ακολούθησε τη μέση οδό. Ζήτησε πρόωρες εκλογές κατά τρόπο όμως που δεν τον υποχρεώνει η αναφορά του αυτή να κινήσει κοινοβουλευτική διαδικασία ανατροπής της κυβέρνησης με κατάθεση πρότασης μομφής. Έτσι ικανοποίησε όλα τα κορυφαία στελέχη και κυρίως τους ψηφοφόρους του.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “