Nα κοιμηθεί ξανά ο κόσμος με ανοιχτά παράθυρα

Τη βεβαιότητα ότι ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και πάλι τις εκλογές ενώ η κυβέρνηση μπορεί σε λίγο χρόνο να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα και να αποκτήσει πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών εκφράζει ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Φλωρίδης στη συνέντευξή του στα «NEA».

Στέλεχος της νέας «φρουράς» του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γ. Φλωρίδης στηρίζει ανοιχτά τον Κώστα Σημίτη και τις επιλογές του και τον χαρακτηρίζει μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα. Εκτιμά και εκείνος ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2004, ωστόσο παραδέχεται με ειλικρίνεια ότι στην πορεία κάτι μπορεί να αλλάξει. «Δεν αρνούμαι», λέει, «ότι στην πρόσφατη πολιτική ιστορία τα πράγματα έχουν εξελιχθεί διαφορετικά. Άρα θα ήταν ανιστόρητο να αποκλεισθεί οτιδήποτε».

Ήπιος, μετρημένος και χαμηλών τόνων πολιτικός, ο κ. Γ. Φλωρίδης συμφωνεί πολιτικά και ιδεολογικά με τον προκάτοχό του κ. M. Χρυσοχοΐδη και δηλώνει ότι δεν είναι ούτε στις πρώτες ούτε στις δεύτερες σκέψεις του νέου γραμματέα η αλλαγή του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Φλωρίδης συμφωνεί πολιτικά και ιδεολογικά με τον προκάτοχό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Οι πολυσυζητημένες επί μήνες πρωτοβουλίες του Κώστα Σημίτη θεωρείτε ότι πέτυχαν τον στόχο τους;

Το ΠΑΣΟΚ παίρνει ξανά τις πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της χώρας και απέναντι σ’ αυτές τις πρωτοβουλίες παρατηρώ την αμηχανία των υπολοίπων να μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν. Έχω την αίσθηση ότι αρκούνται σε αρνητικούς σχολιασμούς που διακρίνονται για τη νευρικότητά τους, πράγμα που σημαίνει ότι το ξεκίνημα είναι επιτυχές.

Εκτιμούν πάντως πολλοί στο κόμμα σας – ιδιαίτερα μετά τον ανασχηματισμό – ότι οι κινήσεις Σημίτη ήταν μικρότερες των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί επί πολύ καιρό.

Έχω την εντύπωση ότι αυτή η κριτική δεν λαμβάνει υπόψη της τις βασικές σταθερές του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός δεν κινείται με δημοσιογραφικά κριτήρια ή με τη λογική τού πρόσκαιρα εντυπωσιακού θεάματος. Αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι τουλάχιστον το μισό Υπουργικό Συμβούλιο αποτελείται από πολιτικούς οι οποίοι το 1989 δεν ήταν καν βουλευτές. Άρα η ανανέωση έχει επιτευχθεί ήδη στην πράξη και δεν είναι ζήτημα εξαμηνιαίων αλλαγών στην κυβέρνηση.

Λέτε δηλαδή ότι η ανανέωση δεν μπορεί να είναι υπόθεση μιας στιγμής και έχει επιτευχθεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια;

Ακριβώς, και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό και θα έλεγα ότι δεν συμβαίνει σε κανέναν άλλο πολιτικό χώρο, τουλάχιστον σε αυτό τον βαθμό. Δείτε για παράδειγμα τη N.Δ. Τα ίδια γνωστά ονοματεπώνυμα, τα ίδια παλιά τζάκια, η ίδια οικογενειοκρατία.

Οι πρωτοβουλίες αυτές ωστόσο κ. Υπουργέ είναι ικανές να ανατρέψουν το πάρα πολύ βαρύ κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία;

Υπάρχει ένα κλίμα, το οποίο συνδέεται με την επικαιρότητα, αλλά δεν έχει δομικά χαρακτηριστικά. Μπορεί κάποια φαινόμενα που εμφανίζονται μερικές στιγμές να δημιουργούν απογοήτευση ή θυμό ή κάποια αντίδραση στους πολίτες, όμως η συνολική τους αντίληψη δεν είναι τέτοια η οποία μπορεί να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα εξαιρετικά πολύ βαρύ κλίμα, όπως λέτε. Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό, περίπου 20% των πολιτών, που είναι αναποφάσιστοι, όμως όταν ερωτώνται για την πολιτική τους τοποθέτηση δηλώνουν ότι ανήκουν στην Κεντροαριστερά. Είναι προφανές ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης είναι αυτές που θα κρίνουν την τελική τους συμπεριφορά. Άρα είμαι βέβαιος ότι όλη η υπόθεση είναι ξανά στα χέρια του ΠΑΣΟΚ.

Φτάνουν οι 8 μήνες κ. Υπουργέ;

Απολύτως.

Να κλείσει η ψαλίδα των 9 μονάδων από τη N.Δ.;

Φτάνουν πολύ λιγότεροι μήνες για να οδηγηθεί ο κόσμος στη δημιουργία μιας θετικής γνώμης για την κυβέρνηση και για το ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, είναι λογικό να αυξάνεται σιγά – σιγά η συσπείρωση του κόσμου που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ. Κυρίως όμως αυτός ο χρόνος είναι ικανός για να μπορέσει ο κόσμος να δει με ένα πιο καθαρό μάτι το αποτέλεσμα, τον απολογισμό μιας πολιτικής που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια. Αλλά και την καινούργια πρόταση, τις νέες πολιτικές, και να εκφράσει και την εμπιστοσύνη του για το μέλλον. Γιατί στις επόμενες εκλογές ο κόσμος πρέπει να αποφασίσει σε ποιον θα εμπιστευθεί το μέλλον του. Έχω τη βεβαιότητα ότι δεν μπορεί να εμπιστευθεί τη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Σημίτης δηλαδή τι θα πει τώρα, εγώ είμαι αυτός που έκανα τα μεγάλα, εμπιστευθείτε με για τα μικρά;

Όχι, να με εμπιστευθείτε για τα εξίσου μεγάλα που έχουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα και τα οποία είναι η μεγαλύτερη άνοδος του βιοτικού μας επιπέδου, η καλυτέρευση της ζωής μας, η κατάκτηση όλο και πιο υψηλών στόχων, ως χώρας, ως λαού, ως μιας κοινωνίας η οποία είδε τα τελευταία χρόνια τον εαυτό της να εντάσσεται ισότιμα ανάμεσα στις πιο ισχυρές κοινωνίες του κόσμου.

Πάντως, κ. Υπουργέ, και στο εσωτερικό του κόμματός σας υπάρχει μεγάλη ανησυχία και σε στελέχη ότι σε αυτές τις εκλογές θα ηττηθείτε. Αυτό τον κόσμο, τον δικό σας, πώς μπορείτε να τον πείσετε;

Έχω την εντύπωση ότι αυτά τα στελέχη για τα οποία μιλάτε μάλλον έχουν αποκοπεί από τη δρώσα κοινωνία. Το μήνυμα το δικό μου είναι ότι ο κόσμος πάλι από εμάς περιμένει. Τώρα κάποια στελέχη που κινούνται μέσα στη θαλπωρή του κρατικού τομέα, ίσως να έχουν ξεχάσει την καταγωγή τους και ίσως να έχουν ξεχάσει και πώς δίνονται οι κοινωνικοί αγώνες. Αυτοί, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, μπορεί να μείνουν πίσω. Ο κόσμος είναι αυτός που θα βγει πάλι μπροστά, για να στηρίξει ό,τι έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα, αλλά κυρίως να διασφαλίσει το μέλλον του.

Εκλογές τον Μάιο του 2004;

Εκλογές τον Μάιο του 2004, διότι αυτό επιβάλλουν οι συνταγματικές επιταγές, αλλά κυρίως αυτό είναι αναγκαίο για την ολοκλήρωση μιας προσπάθειας σε μια τετραετία.

Τον αιφνιδιασμό τον αποκλείετε; Το φθινόπωρο που λένε πολλοί και ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία το τελευταίο διάστημα;

Εγώ θα προτιμήσω να παραμείνω στην απόφαση του Πρωθυπουργού, αλλά και όλων μας, ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Βέβαια δεν αρνούμαι ότι στην πρόσφατη πολιτική ιστορία τα πράγματα έχουν εξελιχθεί διαφορετικά. Άρα θα ήταν ανιστόρητο να αποκλεισθεί οτιδήποτε.

Με τον Κώστα Σημίτη, σε κάθε περίπτωση;

Με τον Κώστα Σημίτη σε κάθε περίπτωση. Θεωρώ ότι – και αυτό το δείχνουν όλα – το πολυτιμότερο κεφάλαιο του ΠΑΣΟΚ είναι ο Κώστας Σημίτης και νομίζω ότι κανείς δεν θα ήθελε να στερηθεί ενός τέτοιου πολύτιμου κεφαλαίου. Δεν είναι μόνο κεφάλαιο για μας, δηλαδή για το ΠΑΣΟΚ, είναι κεφάλαιο για τη χώρα και σε αυτό δεν χρειάζεται καν να ανατρέξουμε στη συνηγορία των ξένων ηγετών και των άλλων λαών.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται στο κόμμα σας ότι με την εκλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη θα αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, από το όνομα μέχρι τα εμβλήματά του. Εσείς τι λέτε;

Αυτό που μπορώ να πω με κάποια βεβαιότητα είναι ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου θα προσπαθήσουν να φέρουν το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στα σύγχρονα ρεύματα, πιο κοντά στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Έχω την εντύπωση επίσης ότι δεν είναι ανάγκη κανείς να μιλάει ούτε για αλλαγή ονομάτων ούτε για αλλαγή των συμβόλων. Αυτά παίζουν έναν ρόλο ιστορικά στη συνείδηση του ελληνικού λαού και στον βαθμό που ο λαός τα αποδέχεται, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα αλλάξουμε. Θεωρώ ότι δεν είναι, όχι απλώς στις προτεραιότητές του, αλλά δεν είναι καν και στις πιο δευτερεύουσες σκέψεις του. Δεν είναι το ζητούμενο αυτό αυτή τη στιγμή.
H τρομοκρατία στην Ελλάδα έχει ηττηθεί ιδεολογικά, πολιτικά και επιχειρησιακά
Να κοιμηθεί ξανά ο κόσμος με ανοιχτά παράθυρα, χωρίς τον φόβο και την αγωνία που τον διακατέχει τα τελευταία χρόνια, είναι ο φιλόδοξος στόχος του νέου υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Ήσασταν ο τυχερός αυτού του ανασχηματισμού. Αναβαθμιστήκατε αναλαμβάνοντας ένα πολύ σημαντικό υπουργείο, που βρέθηκε στο κέντρο του ενδιαφέροντος επί έναν χρόνο…

Θεωρώ εξαιρετική τιμή το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μου αναθέσει ένα υπουργείο που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή τα τελευταία χρόνια, που η πολιτική και η φυσική του ηγεσία σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες και που πιστώνεται με μια πολύ καλή σχέση με τον κόσμο. Έχω μόνο μια μικρή ένσταση για το θέμα της «τύχης» που αναφέρατε.

Υπάρχει ωστόσο η εντύπωση ότι σ’ αυτό το υπουργείο μετά την εξάρθρωση της τρομοκρατίας το σημαντικό έχει γίνει και τώρα εσείς ως νέα ηγεσία έχετε να ασχοληθείτε μόνο με τα… μικρά.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια και η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα και η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχουν πετύχει σπουδαία πράγματα. Πέτυχαν πολύ μεγάλους στόχους.

Ο δικό σας πρώτος στόχος ποιος είναι;

Θα έλεγα ότι ίσως είναι πολύ μεγάλη κουβέντα να πει κάποιος ότι μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο ο κόσμος να κοιμάται με ανοιχτά παράθυρα. Αλλά νομίζω ότι επιδίωξή μας είναι να φτάσουμε στο σημείο ο κόσμος να κοιμάται ήσυχος. Αυτό είναι το διαρκώς ζητούμενο πια στην Ελλάδα, η οποία έχει δει την κοινωνική της σύνθεση να αλλάζει τα τελευταία χρόνια δραματικά, με την είσοδο των οικονομικών μεταναστών.

H τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία ξένης εταιρείας σάς βάζει σε προβληματισμούς ότι η τρομοκρατία μπορεί να μην έχει εξαρθρωθεί στο σύνολό της;

Είναι σαφές ότι η τρομοκρατία στην Ελλάδα έχει ηττηθεί ιδεολογικά, πολιτικά και επιχειρησιακά. Είναι εξίσου σαφές όμως ότι η δέσμευσή μας να φτάσουμε ώς το τέλος ισχύει απολύτως. Με λίγα λόγια «έχουν γνώση οι φύλακες».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “