ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ

Για τις πρόωρες εκλογές υπάρχει ένας μύθος και μια πραγματικότητα. Ο μύθος που σχεδόν όλοι συμμερίζονται, εξηγούν και αναλύουν τους τελευταίους μήνες λέει ότι ο Κώστας Σημίτης δεν έχει λόγο να κάνει τώρα εκλογές διότι είναι βέβαιον ότι θα τις χάσει και κανείς σώφρων δεν πάει να δώσει μια μάχη που είναι εκ των προτέρων χαμένη. Θα εξαντλήσει λοιπόν μέχρι και την τελευταία ημέρα την τετραετία, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το κλίμα περιμένοντας το… θαύμα. Και αν το θαύμα δεν έρθει, τότε θα πει στους πολίτες πως έκανε ό,τι μπορούσε καλύτερο: αναβάθμισε τη χώρα, την έβαλε στην ΟΝΕ, της έδωσε ευρωπαϊκή υπόσταση, εξάρθρωσε την τρομοκρατία και έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και επειδή όλα αυτά είναι αλήθεια, θα χάσει τις εκλογές με το κεφάλι ψηλά.

Και επειδή αυτός ο μύθος είναι λογικός, όλοι λίγο πολύ τον συμμερίζονται και τον αναπαράγουν. Το φθινόπωρο πάντως ίσως τους διαψεύσει. Κι αυτό γιατί ξεχνούν ότι ο Κώστας Σημίτης, παρ’ ότι εμφανίζεται να κινείται με την κοινή λογική, στην πραγματικότητα είναι ο άνθρωπος των αφινδιασμών και το απέδειξε πρόσφατα.

Ποιος λοιπόν μπορεί να αποκλείσει ότι τον Οκτώβριο, και ενώ όλοι θα έχουν εφησυχάσει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2004, δεν θα αιφνιδιάσει και πάλι προαναγγέλλοντας εκλογές με το δίλημμα της καλής διοργάνωσης της Ολυμπιάδας; Μα για να συμβεί αυτό, θα πει κάποιος, ο Πρωθυπουργός πρέπει να έχει τη βεβαιότητα ότι η ψαλίδα της διαφοράς με τη N.Δ. αρχίζει να κλείνει. Λογικό και αυτό το επιχείρημα. Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη που λέει ότι λόγος για πρόωρες εκλογές μπορεί να είναι και ο φόβος ότι τον χειμώνα η ψαλίδα μπορεί να ανοίξει ακόμη περισσότερο.

Πάντως, το γεγονός ότι ο κ. K. Σημίτης δεν έκανε ανασχηματισμό ενώ μπορούσε, δείχνει με βεβαιότητα ότι μέσα στα σενάρια που επεξεργάζεται για το προσεχές διάστημα είναι και ο αιφνιδιασμός των εκλογών. Έτσι θα βγάλει και τη N.Δ. από τη δύσκολη θέση, καθώς δεν θα μπορεί να υποστηρίζει για πολύ καιρό με ενιαία γραμμή το αίτημα για «εκλογές τώρα».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “