Πρέπει να απαλλαγούμε από την αλαζονεία

Νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τον λαό με στόχο την επανασύνδεσή του με τα λαϊκά στρώματα προαναγγέλλει ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος στα «NEA», ενώ εκτιμά ότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδωσαν ένα πρώτο θετικό δείγμα για τη μείωση της ψαλίδας του κόμματος με τη N.Δ.

Άκης Τσοχατζόπουλος. «Μετά την Κοινωνική Χάρτα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός K. Σημίτης, είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε και τη Χάρτα Περιφερειακής Σύγκλισης»
Ο υπουργός Ανάπτυξης προειδοποιεί ωστόσο, ότι στην πορεία για να επιτευχθεί ο στόχος της νίκης του ΠΑΣΟΚ καλούνται όλοι να απαλλαγούν από «νοοτροπίες αυταρχισμού και ναπολεόντειου συγκεντρωτισμού, όπως και από κάθε ίχνος αλαζονείας».

Ο κ. A. Τσοχατζόπουλος δηλώνει ότι μετά την Κοινωνική Χάρτα θα ακολουθήσει η Χάρτα Περιφερειακής Σύγκλισης με αναλυτικό πρόγραμμα δράσης για καθεμία από τις 13 περιφέρειες της χώρας, ενώ σύντομα η κυβέρνηση θα καθιερώσει τον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Κύριε υπουργέ, σας έχω ακούσει να λέτε ότι με μικρά αλλά σταθερά βήματα βελτιώνεται το κλίμα για το ΠΑΣΟΚ, όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ψαλίδα παραμένει ανοιχτή και η διαφορά με τη N.Δ. είναι μεγάλη.

Ούτε περιμέναμε ούτε ελπίζαμε ότι τα κλίμα θα αναστραφεί μεμιάς. Γνωρίζουμε καλά ότι τούτο θα αναστραφεί μέσα από μια σταθερή μεσοπρόθεσμη εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου, που αμέσως μετά τη λήξη της Ελληνικής Προεδρίας αρχίσαμε να υλοποιούμε. Ένα ολοκληρωμένο εθνικό και περιφερειακό σχέδιο για τη δημοκρατική – οικονομική και κοινωνική – ανάπτυξη της χώρας, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, την απασχόληση για όλους τους Έλληνες, στα επόμενα πέντε χρόνια.

Πέρα όμως από τα γκάλοπ που δείχνουν μια σταθερά αυξανόμενη συσπείρωση στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, εκείνο που εμείς συνειδητοποιούμε μέσα από τις επισκέψεις μας στην περιφέρεια, είναι το ενδιαφέρον του πολίτη για επικοινωνία μαζί μας, με το ΠΑΣΟΚ. Συγχρόνως, όλο αυτό το πρόγραμμα δράσης και κινητοποίησης του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει την προσπάθειά μας να ξαναπροσεγγίσουμε πολιτικά τους πολίτες και την κοινωνία. Αυτό είναι και το κρίσιμο σημείο-στόχος για τις επόμενες εβδομάδες. Στον βαθμό που το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να επανασυνδεθεί πολιτικά και κοινωνικά με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που ιστορικά εξέφραζε, διεκδικώντας στο όνομά τους δημοκρατικές ελευθερίες, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ποιότητα ζωής, περιβάλλον, πολιτισμό, η εικόνα μας θα αλλάξει. Σχεδιάζουμε λοιπόν, τη NEA ΠΟΡΕΙΑ του ΠΑΣΟΚ προς τον λαό, την άμεση επικοινωνία με τους πολίτες.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι ένα κοινωνικό δημοκρατικό κίνημα στην υπηρεσία του λαού και του πολίτη. Στην πορεία αυτή καλούμαστε να απαλλαγούμε από συμπεριφορές κατεστημένου, νοοτροπίες αυταρχισμού και ναπολεόντειου συγκεντρωτισμού, όπως και από κάθε ίχνος αλαζονείας, προκρίνοντας τις κοινωνικές ευαισθησίες, τον δημοκρατικό διάλογο, την ανοχή στη διαφορετικότητα, καθώς και την αποδοχή της αμφισβήτησης και της δημοκρατικής κριτικής από τους πολίτες ως κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Με το πακέτο Σημίτη και την Κοινωνική Χάρτα επιτυγχάνεται ο στόχος της επανασύνδεσης του ΠΑΣΟΚ με τα λαϊκά στρώματα – πράγμα που εσείς κατά καιρούς έχετε ζητήσει;

Μέρος αυτού του σχεδίου ανακοινώθηκε ήδη από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, με το λεγόμενο κοινωνικό πακέτο και τη Χάρτα Πραγματικής Σύγκλισης αργότερα, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες θα ανακοινώσουμε και τη Χάρτα Περιφερειακής Σύγκλισης, δεκατρία σχέδια δηλαδή ολοκληρωμένης περιφερειακής ανάπτυξης, ένα master plan για καθεμία περιφέρεια της χώρας.

Από την άλλη πλευρά πάντως, η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις ότι ξεθάβει τις συνταγές του λαϊκισμού, δίνοντας προεκλογικές παροχές, νομιμοποιώντας αυθαίρετα και αποχαρακτηρίζοντας δασικές εκτάσεις.

Αυτά, αν θέλει κανείς να τα χαρακτηρίσει ως «λαϊκισμούς», τότε πώς θα χαρακτηρίσει εκείνους που υπόσχονται ανέξοδα πολιτικές λύσεις και προτάσεις, όπως η N.Δ., που δεν ορρωδεί να παρουσιαστεί με το πλέον ευαίσθητο κοινωνικά πρόσωπο, υποσχόμενη πολιτικές κοινωνικής ανάπτυξης, αλληλεγγύης και συνοχής, νομίζοντας ότι κάτω από αυτόν τον «ΠΑΣΟΚικό» λόγο θα μπορέσει να αποκρύψει την ταυτότητα και την πραγματικότητα της δικής της πολιτικής. Της κλασικής νεοφιλελεύθερης νεοσυντηρητικής πολιτικής, που ζήσαμε τόσο στην περίοδο ’90-’93, στην εποχή του κ. Μητσοτάκη και του κ. Μάνου, αλλά και σήμερα την βλέπουμε να υλοποιείται στη Γαλλία, όπου εκεί η γαλλική Δεξιά καταργεί το 35ωρο, κατεδαφίζει το κοινωνικό κράτος, επιβαρύνει τους εργαζομένους, εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί την ασφάλιση.

Προχθές, εγκαινιάσατε στην Κοζάνη ένα ακόμη Κέντρο Υποδοχής Επενδυτών. Αλήθεια, κύριε υπουργέ, υπάρχουν επενδυτές;

Κατ’ αρχήν, όπως σας είπα προηγουμένως, οι επενδύσεις στη χώρα μας, δημόσιες και ιδιωτικές, αυξάνονται κάθε χρόνο 8-8,5%. Όμως, για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε τους επενδυτές και να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τις επενδύσεις, συγκροτήσαμε δύο νέους θεσμούς. Τα Κέντρα Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στην έδρα καθεμιάς από τις 13 περιφέρειες της χώρας, καθώς και τα Κέντρα Υποδοχής Επενδυτών, στις πρωτεύουσες όλων των νομών μας. Σε κάθε KYE λοιπόν, ένα ειδικό οργανωμένο επιτελείο 5-10 επιστημόνων στηρίζει κάθε Έλληνα πολίτη, επιχειρηματία ή υποψήφιο επιχειρηματία.

Συμφωνείτε με την αλλαγή του εκλογικού νόμου αυτή την ώρα; Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Σημίτης κακώς άνοιξε αυτό το ζήτημα σε μια περίοδο που ουσιαστικά θεωρείται προεκλογική.

Η πρόταση εκλογικού νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ αφορά τις μεθεπόμενες εκλογές. Επομένως, η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο, έστω και λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, μπορεί να γίνει με πολύ μεγάλη άνεση, διότι πολύ καλά, ο συγκεκριμένος νόμος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα. Απεναντίας, έχουμε τώρα την άνεση να συζητήσουμε και να καταλήξουμε, μέσα από έναν ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο, όλοι μαζί, σε ένα κοινά αποδεκτό νέο εκλογικό σύστημα, που είναι βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει ολοκληρωμένα η δημοκρατία μας.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, το νέο όπλο στην καταπολέμηση της ακρίβειας

Μεγάλη έμφαση στον νέο θεσμό του Συνηγόρου του Καταναλωτή δίνει η κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη θωράκιση του καταναλωτή.
Κύριε υπουργέ, είναι κοινή εκτίμηση ότι αν το ΠΑΣΟΚ χάσει τις εκλογές, ένας από τους λόγους της ήττας θα είναι η ακρίβεια. Είναι στην αρμοδιότητά σας ο ευαίσθητος τομέας της αγοράς. Θεωρείτε ότι τα μέτρα που λαμβάνετε είναι επαρκή;

Μια οικονομία σαν την δική μας με τέτοιες επιδόσεις, από τη στιγμή που τα στοιχεία είναι αξιόπιστα, όσο και αν επιχειρήσει κανείς δεν μπορεί να την απαξιώσει. Βεβαίως, υπήρξε ακρίβεια που προήλθε σε ένα ποσοστό της από την προσαρμογή στο ευρώ, μια συνέπεια που είχαν όλες οι χώρες της ευρωζώνης. Βεβαίως, υπήρξε ακρίβεια και ως συνέπεια των κακών καιρικών συνθηκών που οδήγησαν σε δυσανάλογες αυξήσεις τις τιμές των οπωροκηπευτικών προϊόντων για μεγάλες περιόδους. Έτσι, επηρεάστηκε και ο πληθωρισμός στη χώρα μας, που κυμαίνεται και φέτος, το 2003, σε ένα επίπεδο γύρω στο 3,5%, όπως και πέρυσι, το 2002. Τα φαινόμενα αυτά όμως υπήρξαν σε όλη την ευρωζώνη. Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε ακρίβεια από την προσαρμογή στο ευρώ, από τις κακές καιρικές συνθήκες – στα οπωροκηπευτικά -, από την επιρροή των διακυμάνσεων της τιμής του πετρελαίου λόγω της κρίσης και του πολέμου στο Ιράκ. Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε αύξηση του πληθωρισμού.

Θέλω όμως να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Αντιμετωπίζεται με την πραγμάτωση ελεύθερων αγορών, κατάργηση των εμποδίων, αποκάλυψη και αντιμετώπιση των καταχρηστικών συμπεριφορών ορισμένων επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται την προνομιακή τους θέση στην αγορά, με την κινητοποίηση του υπεύθυνου πολίτη, με την υποστήριξη και ευαισθητοποίηση των κοινωνικών κινημάτων που διεκδικούν μια δημοκρατική και αποτελεσματική αντιπαράθεση με το μέτωπο της ακρίβειας και βέβαια και με τη συνεπή εφαρμογή από την πλευρά της πολιτείας διαδικασιών ελέγχου που είναι ενταγμένοι στη λειτουργία της αγοράς. Μια δημοκρατική λειτουργία που είναι μεν ελεύθερη και ανταγωνιστική, αλλά είναι και ρυθμιζόμενη από την πλευρά της πολιτείας.

Είστε ικανοποιημένος από αυτούς τους ελέγχους μέχρι τώρα; Αρκούν;

Ποτέ οι έλεγχοι δεν λύνουν προβλήματα. Όμως χρησιμεύουν να φωτιστεί η πραγματικότητα, να έρθει στη επιφάνεια, να την κατανοήσουμε, για να πάρουμε τις σωστές πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις, που τελικά λύνουν το πρόβλημα. Για πρώτη φορά όμως έχουμε σταθερές διαδικασίες ελέγχου για τη λειτουργία διαφόρων αγορών, όπως στην αγορά καυσίμων, στα αγροτικά προϊόντα, στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, στον τουρισμό, ψηφίζοντας στη Βουλή αυτές τις μέρες νομοσχέδιο του υπουργείου μας, που τις υλοποιεί. Και μας δίνουν νέα εργαλεία για να μπορούμε να έχουμε πραγματικούς ελέγχους ώστε να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των φαινομένων ακρίβειας σε αυτές τις αγορές. H πολιτεία όμως έχει και άλλα σημαντικά εργαλεία στήριξης του καταναλωτή. Μέσα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μπορούμε και αποκαλύπτουμε καταχρηστικές συμπεριφορές επιχειρήσεων που λειτουργούν ως καρτέλ προς όφελός τους, εις βάρος του καταναλωτή. Επίσης, καθιερώνουμε έναν νέο θεσμό, τον Συνήγορο του Καταναλωτή, που θα έρθει ως ένα επιπλέον εργαλείο να προστεθεί στη συνολική πολιτική μας που στοχεύει και στην ανεμπόδιστη, με ίσους όρους για όλους, λειτουργία των αγορών και του ανταγωνισμού, στη στήριξη των επιχειρήσεων, αλλά και στη θωράκιση των καταναλωτών.

Υπάρχουν αρκετοί στο κόμμα σας που λένε ότι έχετε απεμπολήσει τις προσωπικές σας φιλοδοξίες. Έτσι είναι;

Κάνουν λάθος βέβαια, διότι πρώτη φιλοδοξία μου είναι να συνεχίσω να υπηρετώ τον άνθρωπο και τον πολίτη, να προωθήσω δημιουργικές προοδευτικές πολιτικές που θα εγγυηθούν την ασφάλεια, την απασχόληση και την ανάπτυξη για όλους τους πολίτες, στο κέντρο και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Πολιτικές που πράγματι αναδεικνύουν την Ελληνίδα και τον Έλληνα, τον νέο και τη νέα, στο επίκεντρο της πολιτικής μας δράσης. Με αυτό ασχολούμαι καθημερινά και αυτό προσωπικά εμένα με εκφράζει.
ΕΙΠΕ:
ΓΙΑ THN AKPIBEIA H ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια. Ούτε οι έλεγχοι από μόνοι τους λύνουν τα προβλήματα.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ Αφού θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές, έχουμε την άνεση να καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό εκλογικό σύστημα.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεθεί δίπλα στους πολίτες σε σταθερή επαφή, κοινωνικό διάλογο και πολιτική συμφωνία για άμεσες λύσεις.

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ Το κοινωνικό πακέτο ήρθε να καλύψει το έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής που παρουσιάσαμε το τελευταίο διάστημα.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποτελούν ένα πρώτο θετικό δείγμα με τη μείωση της ψαλίδας, αλλά και με την ανάδειξη ξανά σε ορισμένους κρίσιμους τομείς της υπεροχής των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ έναντι των αντίστοιχων προτάσεων της N.Δ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “