Το παιχνίδι ξεπερνά την Ελλάδα 

ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ η κατάσταση με την Τουρκία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι πόλεμοι γίνονται συνήθως για το χρήμα και όλα τα άλλα, που λέγονται πριν και κατά τη διάρκειά τους, είναι το περιτύλιγμα. Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών θέλω να ελπίζω ότι έχουν συμβούλους που κάνουν βαθιά ανάγνωση στα νέα δεδομένα. Η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και η επιχειρησιακή ικανότητά τους είναι πάντα το ζητούμενο κι είναι καλό να υπάρχουν. Ομως οι διαφορές μας με την Τουρκία δεν πρέπει ποτέ να λυθούν με τα όπλα. Η Ελλάδα είναι μια δυτική χώρα που θα ζήσει για τα επόμενα πολλά χρόνια από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Μια τουφεκιά στο Αιγαίο είναι αρκετή για να αντιστρέψει την εύθραυστη πορεία της για ανάκαμψη. Δεν εννοώ να είμαστε ενδοτικοί και ευάλωτοι στην όποια διαπραγμάτευση και πολύ περισσότερο δεν συμμερίζομαι τη μυστική διπλωματία, με υποσχέσεις και παραχωρήσεις στους γείτονες για να ηρεμήσουν. Το αντίθετο.

ΟΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ πώς παίζεται το παιχνίδι επιμένουν ότι αυτή τη φορά το θέμα ξεπερνά την Ελλάδα. Η διαπραγμάτευση, διπλωματική και επιχειρηματική, με την Τουρκία πρέπει να γίνει συνολικά από την Ευρώπη. Και για να μην παραμυθιαζόμαστε, πρέπει να γίνει από τους ισχυρούς, αυτούς που ουσιαστικά θα δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην περιοχή για την εξόρυξη του υπογείου πλούτου.
Στο κάτω-κάτω της γραφής αυτοί που θα ωφεληθούν στο τέλος θα είναι  οι Ευρωπαίοι συνολικά, αφού θα έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο χώρας της Ε.Ε. και δεν θα είναι εξαρτημένοι κάθε φορά από τρίτες χώρες. Αυτοί έχουν την ισχύ, αλλά και το συμφέρον να διαπραγματευτούν με την Τουρκία.

Η ΘΕΩΡΙΑ που λέει ότι ο Ερντογάν δεν ακούει κανέναν, ότι δεν χρειάζεται τους Ευρωπαίους και ότι βρίσκεται σε πορεία ρήξης με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ισχύει. Μπερδεύουν τη ρητορική του Τούρκου Προέδρου με τα πραγματικά του «θέλω». Πράγματι, δεν μπορεί η Τουρκία να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχει μεγάλη ανάγκη τη συνεργασία της με ειδικές συμφωνίες. Άρα, υπάρχει έδαφος για διαπραγμάτευση και συνεννόηση. Στον σύγχρονο κόσμο οι συμβιβασμοί επιτυγχάνονται πιο εύκολα με επιχειρηματικές συνεργασίες όταν υπάρχει πλούτος, πάρα με την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. Αν οι Ευρωπαίοι φανούν ευέλικτοι, η λύση θα βρεθεί μέσα από ευρύτερα επιχειρηματικά σχήματα. Διαφορετικά, θα παίζουμε στο διηνεκές παιχνίδια με τη φωτιά στο Αιγαίο, με πρόσχημα τα Ίμια.