Δεν μπορώ να προβλέψω τη διαφορά στις εκλογές

«Κάποιοι έχουν την τελική ευθύνη και δεν γίνεται να συμπεριληφθούν οι απόψεις όλων στο πρόγραμμα του κόμματος». Με αυτή τη φράση απαντά ο κ. Γ. Σουφλιάς κυρίως στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τον κατηγόρησε ότι δεν έλαβε υπόψη του τις προτάσεις της για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα καθιστά σαφές ότι ο ρόλος του στη Ρηγίλλης είναι ισχυρός και πως εκείνος – μετά την πανηγυρική επιστροφή του στο κόμμα – και ο κ. K. Καραμανλής λαμβάνουν από κοινού τις σημαντικές αποφάσεις για τη Νέα Δημοκρατία. Ο Θεσσαλός πολιτικός επιμένει ότι ενήργησε με τον σωστό τρόπο κατά τη διαμόρφωση του προγράμματος, δηλώνει ότι δεν υπάρχει έλλειψη συλλογικότητας στο κόμμα και τονίζει με έμφαση ότι δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή η πρόταση της δημάρχου για αιρετό περιφερειάρχη, διότι τότε θα έπρεπε καταργηθεί ο θεσμός του αιρετού νομάρχη.

Γιώργος Σουφλιάς: «Τα προγράμματά μας έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τις συγκεκριμένες και καλά επεξεργασμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις»
Με το πρόγραμμα της N.Δ. κλείνουν τα «παράθυρα» στο ρουσφέτι, λέει ο κ. Γ. Σουφλιάς, απαντώντας στις κατηγορίες που δέχεται το κόμμα του περί « επανίδρυσης του κράτους της Δεξιάς», με πρώτο βήμα την κατάργηση του ΑΣΕΠ.

H κυβέρνηση σάς κατηγορεί ότι θα προχωρήσετε σε «επανίδρυση του κράτους της Δεξιάς». Προτάσεις όπως η κατάργηση του ΑΣΕΠ, δεν επιβεβαιώνουν την κατηγορία αυτή;

Είναι απόλυτα ψευδές ότι καταργούμε το ΑΣΕΠ, το οποίο μάλιστα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο με πρόταση της N.Δ. Αντίθετα, το αναβαθμίζουμε σε Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Διοίκησης, που θα είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή με έργο και αποστολή όχι μόνο τον έλεγχο των προσλήψεων προσωπικού (όπως στο σημερινό ΑΣΕΠ), αλλά και την ανάπτυξη γνωμοδοτικού ρόλου για ζητήματα οργάνωσης – λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών.

«Αποκομματικοποίηση»

Όσο για την «επανίδρυση του κράτους της Δεξιάς», τονίζω ότι ο βασικός στόχος του προγράμματός μας είναι η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και η κατοχύρωση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και του ελέγχου.

Θα αναφέρω ως παράδειγμα τις προσλήψεις. Πρώτα απ’ όλα, οι προσλήψεις παύουν να γίνονται χωρίς σχεδιασμό. Όλοι οι φορείς καταθέτουν στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης μέχρι τον Απρίλιο κάθε έτους τις ανάγκες τους σε προσωπικό για το επόμενο έτος. Βάσει αυτών προκηρύσσεται πανελλήνιος διαγωνισμός. Το σύστημα μοριοδότησης παραμένει μόνο για όσες ειδικότητες είναι αδύνατο να εξεταστούν γραπτώς. Αποκλείεται εντελώς η πρόσληψη εκτάκτων υπαλλήλων για την κάλυψη πάγιων αναγκών. Ο διαγωνισμός και όλες οι προσλήψεις γίνονται υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της Ανεξάρτητης Αρχής. Τα «παράθυρα» κλείνουν.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τη Νέα Δημοκρατία να προπορεύεται του ΠΑΣΟΚ περίπου κατά επτά μονάδες. Θεωρείτε ότι η ψαλίδα της διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων μπορεί – αντίθετα με την αναμέτρηση του 2000 – να διατηρηθεί έως τις εκλογές;

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το πολιτικό σκηνικό δεν αλλάζει. Εκείνο που χρειάζονται οι πολίτες είναι σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όχι λαϊκισμό και προεκλογικές παροχές.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι μια διαφορά που υπερβαίνει τις 7 μονάδες είναι μη αναστρέψιμη. Πρώτον, γιατί πρόκειται για προβάδισμα ευρύ και παγιωμένο, αφού τα 2,5 τελευταία χρόνια όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν διαφορά 6% έως 9%. Δεύτερον, γιατί υπάρχει μία σταθερή εισροή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς το κόμμα μας, σε αναλογία περίπου 8 προς 1. Τέτοια διαφορά, με αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ανατραπεί.

«Συνεχής προσπάθεια»

Βέβαια, δεν μπορώ να προβλέψω ποια θα είναι η διαφορά στις εκλογές. Εξάλλου, όπως έχω ξαναπεί, οι εκλογές κρίνονται στις εκλογές. Χρειάζεται συνεχής και μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσουμε και να γίνουμε μια καλή κυβέρνηση για όλους τους Έλληνες.

Έχει αποδώσει η μέχρι σήμερα ανακοίνωση των προγραμματικών θέσεων του κόμματος; Τι προσδοκάτε από τη γνωστοποίηση των θέσεών σας;

Βεβαίως και έχουν αποδώσει οι προγραμματικές μας θέσεις και έχουν συμβάλει στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Οι Έλληνες σήμερα επενδύουν στο κόμμα μας και εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο πώς θα κυβερνήσουμε, πώς θα αλλάξουμε την Ελλάδα. Με το πρόγραμμά μας εξηγούμε πώς θα φτιάξουμε μια Ελλάδα με ισχυρή οικονομία, βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνείδηση. Δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την κοινωνία. Διεκδικούμε τη θετική ψήφο των πολιτών.

Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει σήμερα μια κυβέρνηση που κυβερνά χωρίς πρόγραμμα. Αυτοσχεδιάζοντας. Παραδομένη στον λαϊκισμό και τις παλαιοκομματικές μεθόδους των προεκλογικών παροχών.

Αντιθέτως, το πρόγραμμά μας δεν υποστηρίζει πως υπάρχουν μαγικές συνταγές, αλλά όλα απαιτούν μελετημένο σχέδιο, πρόγραμμα και φυσικά μεγάλη προσπάθεια.

Πολλοί λένε ότι οι προγραμματικές σας θέσεις που έχουν μέχρι σήμερα ανακοινωθεί επισήμως, είναι μάλλον αόριστες όσον αφορά την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων.

Τα προγράμματά μας έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τις συγκεκριμένες και καλά επεξεργασμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις. Και πιστεύω ότι έχουν και διαχρονική αξία.

Συντάσσουμε τα προγράμματα τηρώντας δύο βασικούς κανόνες. Να μη μας καθοδηγούν κομματικές σκοπιμότητες. Να μείνουμε μακριά από τα χαρακτηριστικά ενός προεκλογικού προγράμματος με γενικόλογες και αμετροεπείς υποσχέσεις.

H σύγκριση ως νοητική λειτουργία έχει ιδιαίτερη σημασία. Έτσι, πρώτον, αν συγκρίνετε τα προγράμματά μας με αντίστοιχα προγράμματα των ευρωπαϊκών κομμάτων εξουσίας, με ευκολία θα διαπιστώσετε ότι τα δικά μας είναι με μεγάλη διαφορά πιο συγκεκριμένα. Δεύτερον, όλα τα αντίστοιχα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ ήταν φτωχά, αόριστα, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις και γι’ αυτό με ελάχιστες σελίδες.

«Μας αντιγράφουν»

Επιπλέον θέλω να κάνω άλλες δύο επισημάνσεις. Πρώτον, ακόμα και ένα νομοσχέδιο με συγκεκριμένο θέμα δεν περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες και έχει ανάγκη από υπουργικές αποφάσεις.

Δεύτερον, θέλω να θυμίσω ότι η κυβέρνηση αντιγράφει συγκεκριμένα μέτρα από το πρόγραμμά μας και όχι «αόριστα». Παράδειγμα, για τους αγρότες τη μείωση της τιμής των καυσίμων, τη μείωση του ΦΠΑ από το 18% στο 8% για την αγορά των αγροτικών μηχανημάτων. Στην παιδεία, την επιδότηση στέγης των φοιτητών, την αύξηση των κρατικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ και άλλα μέτρα. Σας θυμίζω τις ύβρεις του κ. Ευθυμίου.
«Δεν μπορούν να συμπεριληφθούν οι απόψεις όλων στο πρόγραμμα»

«Δεν υπήρξε κανένα έλλειμμα συλλογικότητας στην κατάρτιση του προγράμματος. Φυσικά, εφαρμόστηκε η απλή λογική ότι, πρώτον, κάποιοι έχουν την τελική ευθύνη και, δεύτερον, ότι δεν μπορούν να συμπεριληφθούν οι απόψεις όλων», λέει ο κ. Σουφλιάς απαντώντας στην ερώτηση για τις ενστάσεις της κ. Μπακογιάννη για το πρόγραμμα της Τοπικής Αυτο-διοίκησης
Ο Γιώργος Σουφλιάς απαντά στις ενστάσεις που διατύπωσε η κ. Μπακογιάννη, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας. Δεν παραδέχεται έλλειμμα συλλογικότητας στην κατάρτιση του προγράμματος και υποστηρίζει ότι η N.Δ. τάσσεται υπέρ του αιρετού νομάρχη και όχι του αιρετού περιφερειάρχη.

H κ. Μπακογιάννη γνωστοποίησε την ενόχλησή της για τη διαδικασία ενημέρωσής της για το πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όμως και άλλα στελέχη του κόμματος, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, λένε ότι έχουν αντίστοιχο πρόβλημα…

Μέχρι τώρα, παρουσιάσαμε προγράμματα και δεν διατυπώθηκε κανένα παράπονο από τους αρμόδιους συντονιστές και τομεάρχες, με τους οποίους είχα πολύ καλή συνεργασία. Μελέτησα με προσοχή τις εισηγήσεις των Τομέων και συνεργάστηκα μαζί τους.

«Ευρύς διάλογος»

Ειδικά για το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το κόμμα έκανε έναν ευρύ διάλογο και στα κομματικά όργανα και με τους αρμόδιους φορείς, ΚΕΔΚΕ και ENAE, για περισσότερο από έναν χρόνο. Έγιναν δύο ημερίδες προ πέντε μηνών, μία με τους δημάρχους και μία με τους νομάρχες. Έγινε και ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου οι θέσεις πολλών νομαρχών, δημάρχων και άλλων στελεχών της Αυτοδιοίκησης είχαν κατατεθεί και ήταν γνωστές. Όπως ήταν γνωστές και οι απόψεις της κ. Μπακογιάννη. Οι απόψεις του Τομέα, των κομματικών οργάνων και των στελεχών ελήφθησαν υπόψη και πάρα πολλές από αυτές έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμά μας.

Όπως αντιλαμβάνεστε από τα παραπάνω, δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα συλλογικότητας στην κατάρτιση του προγράμματος. Φυσικά, εφαρμόζεται η απλή λογική ότι, πρώτον, κάποιοι έχουν την τελική ευθύνη και, δεύτερον, ότι δεν μπορούν να συμπεριληφθούν οι απόψεις όλων. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ενημέρωσης της δημάρχου Αθηναίων, δεν θα ήθελα να αναφερθώ.

Πώς, όμως, σχολιάζετε την αντίδραση της δημάρχου Αθηναίων;

Βρίσκομαι χρόνια στην πολιτική, γνωρίζω πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις και δεν συνηθίζω να σχολιάζω πράξεις και λεγόμενα συναδέλφων και στελεχών του κόμματος.

Εκείνο που δήλωσα από την πρώτη στιγμή είναι ότι το πρόγραμμά μας για τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα από τα σημαντικότερα και εκείνο που προέχει είναι να γίνει πράξη και γι’ αυτό πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες για το περιεχόμενό του.

Ωστόσο υπήρξαν διαφωνίες επί της ουσίας με το πρόγραμμα της N.Δ. για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα στο θέμα του αιρετού περιφερειάρχη…

Μία από τις σημαντικότερες θέσεις μας είναι η οργάνωση της Περιφέρειας. Το Σύνταγμα προβλέπει δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εάν υιοθετούσαμε την Περιφέρεια ως B’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τότε θα έπρεπε στην ουσία να καταργήσουμε τη Νομαρχία ως βαθμό Αυτοδιοίκησης.

H N.Δ. με το πρόγραμμά της καθορίζει ως B’ βαθμό τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ο νομός και ο νομάρχης είναι διοικητικοί θεσμοί καταξιωμένοι στη συνείδηση του λαού. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τη σημασία των Περιφερειών και τον ρόλο τους στην E.E., δημιουργούμε έναν σημαντικό θεσμό: το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο με άμεση εκλογή το οποίο θα έχει την αποκλειστική ευθύνη του προγραμματισμού στην Περιφέρεια.

Τι είμαι…

Τελικά κ. Σουφλιά, είστε το… νούμερο δύο στη Νέα Δημοκρατία, μετά τον κ. K. Καραμανλή;

Είμαι υπεύθυνος Προγράμματος και Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και εκείνο που φιλοδοξώ είναι να συμβάλω στην εκλογική νίκη της και στη διαμόρφωση ενός κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο θα σημαδέψει την πορεία της χώρας για την επόμενη δεκαετία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “