N.Δ.: Φόβοι για ακροδεξιό αυτογκόλ

«Δεν χρειάζεται να βάλουμε γκολ τώρα στην επίθεση, αρκεί να κρατήσουμε το μηδέν στην άμυνα. Με άλλα λόγια, να μη φάμε γκολ στο παρά πέντε». Αυτό είναι το δόγμα του Κώστα Καραμανλή και των επιτελών του το τελευταίο εξάμηνο. Και αυτό το δόγμα, το οποίο πια είναι σλόγκαν στις μεταξύ τους συζητήσεις, προέκυψε από τη σιγουριά που τους δίνει το προβάδισμα του κόμματός τους στις δημοσκοπήσεις και η αδυναμία της κυβέρνησης τα αλλάξει το κλίμα.

Είναι γεγονός ότι στο ποδόσφαιρο αυτή είναι η ενδεδειγμένη τακτική. Λίγο προτού λήξει το ματς, η ομάδα που προηγείται παίζει αμυντικά για να μη χάσει ό,τι κέρδισε μέχρι εκείνη τη ώρα. Στην πολιτική όμως τα πράγματα πολλές φορές είναι διαφορετικά. Και όταν μάλιστα ο λόγος είναι για το κόμμα της Ρηγίλλης, τα πράγματα είναι ακόμη πιο πολύπλοκα. Γιατί; Το έλεγε με σαφήνεια χθες σε πολιτικό πηγαδάκι κορυφαίο στέλεχος του κόμματος: «Τον τελευταίο χρόνο, επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν πήγαινε καλά και οι δημοσκοπήσεις μάς δίνουν προβάδισμα, κρύψαμε τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα κάτω από το χαλί χωρίς να λύσουμε ούτε ένα».

«Δεν αδράξαμε την ευκαιρία». Είναι κοινό μυστικό ότι το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα της N.Δ. είναι οι σχέσεις της με την Ακροδεξιά. Το πάθημα των δημοτικών εκλογών, όπως οι ίδιοι οι βουλευτές παραδέχονται, δεν έγινε μάθημα στη N.Δ. Εκείνη την περίοδο η σκληρή βάση του κόμματος έδειξε τα δόντια της στην ηγεσία και κατάφερε να ακυρώσει την επιλογή του προέδρου για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς και να οδηγήσει σε μεγάλη ήττα τη N.Δ. «Αντί να αδράξουμε την ευκαιρία και να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή τις σχέσεις μ’ αυτό τον χώρο, συνεχίσαμε να σφυρίζουμε αδιάφορα. Έτσι, τώρα δίνουμε την ευκαιρία στον κ. K. Σημίτη, σε μια κρίσιμη στιγμή για το κόμμα του, να καταγγέλλει εμάς – χθες από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ότι αγκαλιάζουμε την Ακροδεξιά», λέει βουλευτής της N.Δ. και προσθέτει. «Είναι προφανές ότι αυτό θα είναι ένα από τα βασικά προεκλογικά όπλα του ΠΑΣΟΚ που θα μας εμποδίσει να κατακτήσουμε τον μεσαίο χώρο προεκλογικά και να δημιουργήσουμε κοινωνικές συμμαχίες που θα στηρίζουν την πολιτική μας, αν κερδίσουμε τις εκλογές».

H… πεπατημένη. Ο κ. K. Καραμανλής δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος της N.Δ. που φοβήθηκε τη σύγκρουση με την Ακροδεξιά. Το ίδιο έκαναν οι προκάτοχοί του και εκείνος ακολούθησε την πεπατημένη. Ο φόβος της δημιουργίας ενός σοβαρού ακροδεξιού κόμματος που ενδεχομένως που θα αποσπούσε ένα μέρος των ψηφοφόρων της N.Δ. – και πάντως θα δυσκόλευε τον δρόμο προς την εξουσία – ανάγκασε όλους τους προέδρους του κόμματος την ώρα που μιλούσαν για Κεντροδεξιά ταυτόχρονα να κλείνουν το μάτι στην Ακροδεξιά. Αυτός ακριβώς ο φόβος, όπως λένε στελέχη του κόμματος, αναγκάζει αυτή την ώρα την ηγεσία της N.Δ. να καθυστερήσει να ανακοινώσει τους υποψήφιους βουλευτές στις μεγάλες περιφέρειες για να μη σπεύσουν όσοι μείνουν εκτός λίστας να βοηθήσουν με έμμεσο ή άμεσο τρόπο το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη. «Αυτή την τακτική όμως, που θέλει πάντα την ηγεσία μας να πατά σε δύο βάρκες, φαίνεται ότι σ’ αυτή την προεκλογική αναμέτρηση θα την πληρώσουμε ακριβά», υποστηρίζουν στελέχη της Ρηγίλλης που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη αδυναμία της N.Δ.

Χωρίς… πυξίδα. Κανείς δεν αμφιβάλλει πλέον στη Ρηγίλλης ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει πολλές ευκαιρίες να στηρίξει αυτή την τακτική, καθώς οι ίδιοι βουλευτές και τα στελέχη της N.Δ. που κινούνται χωρίς πυξίδα σ’ αυτό το ζήτημα βάζουν αυτογκόλ. Τα δύο ακραία παραδείγματα των τελευταίων ημερών είναι ενδεικτικά και επιβεβαιώνουν τους φόβους της Ρηγίλλης. Από τη μια πλευρά ο βουλευτής κ. Θ. Γιαννόπουλος ζήτησε την αποφυλάκιση των απριλιανών και από από την άλλη ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης «αθώωσε» τους νεαρούς που έκαψαν την ελληνική σημαία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “