Δεν αναζητούμε διαχειριστές της ήττας

Βολές σε όσους μέσα στο ΠΑΣΟΚ καλλιεργούν κλίμα ηττοπάθειας ελπίζοντας να επωφεληθούν από τις όποιες μετεκλογικές εξελίξεις μιας ήττας του κυβερνώντος κόμματος εξαπολύει η Βάσω Παπανδρέου σημειώνοντας με σκληρή γλώσσα: «Δεν χρειαζόμαστε τις Κασσάνδρες ούτε τους δήθεν Προμηθείς που σπεύδουν να δηλώσουν παρόντες όχι για τη μεγάλη μάχη των εκλογών, αλλά για την επόμενη μέρα της ήττας που οι ίδιοι προεξοφλούν». H υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων δηλώνει «δεν αναζητούμε διαχειριστές της ήττας» και τάσσεται στο πλευρό του Κώστα Σημίτη, τον οποίο χαρακτηρίζει «ηγέτη που εμπνέει εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό».

H Βάσω Παπανδρέου αισιοδοξεί ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει και πάλι τις εκλογές και επισημαίνει ότι «πολλές φορές η παράταξή μας βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο» και κατάφερε να αλλάξει το κλίμα. Το ίδιο, όπως υποστηρίζει, θα γίνει και τώρα.
Το κόμμα σας βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση των τελευταίων χρόνων. Οι δημοσκοπήσεις παραμένουν ιδιαίτερα αρνητικές για το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει περιθώριο να ανατραπεί αυτό το κλίμα;

Κοιτάξτε, μέσα στα χρόνια που πέρασαν, πολλοί ήταν εκείνοι που μπήκαν στον πειρασμό να κάνουν τους προφήτες και να προβλέψουν την παλινόρθωση της Νέας Δημοκρατίας. Διαψεύστηκαν πολλές φορές, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε ποτέ να επαναλαμβάνουν, σαν σε κασέτα, τις προφητείες τους. Δεν υποστηρίζω ότι το πολιτικό κλίμα είναι ευνοϊκό για το ΠΑΣΟΚ. Απλώς σας λέω ότι η παράταξή μας έχει βρεθεί πολλές φορές με την πλάτη στον τοίχο. Όμως, σε κάθε περίπτωση, βρήκαμε τη δύναμη να απαντήσουμε με αποτελεσματικότητα. Αυτό θεωρώ ότι θα πετύχουμε και τώρα.

Δυσκολεύομαι να καταλάβω ωστόσο ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει στους λίγους μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές ο κ. Σημίτης, αφού τα σημαντικά όπλα του, που ήταν το κοινωνικό πακέτο και η Κοινωνική Χάρτα, όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις, δεν απέδωσαν.

Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Συνιστά υποτίμηση του ελληνικού λαού μία τέτοια αντιμετώπισή του. H κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την ελληνική κοινωνία με τον τρόπο που υπονοεί η ερώτησή σας. Δεν εργαζόμαστε για τις δημοσκοπήσεις. Εργαζόμαστε για τον πολίτη, για την ανάπτυξη της χώρας, για την κοινωνική δικαιοσύνη. Το πακέτο Σημίτη, η Κοινωνική Χάρτα, δεν είναι όπλα για τις εκλογές. Είναι όπλα για την Ελλάδα, για την κοινωνία μας.

H Νέα Δημοκρατία βολεύεται να πιστεύει ότι η σχέση της πολιτικής με την κοινωνία εξαντλείται σε δήθεν δωράκια και παροχές λίγο πριν από τις εκλογές.

Πολλοί λένε ακόμη ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η μεγάλη διαφορά που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις με τη N.Δ., αλλά η ηττοπάθεια που έχει καταλάβει βουλευτές και στελέχη.

Συμφωνώ ότι η ηττοπάθεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για οποιοδήποτε κόμμα, και βεβαίως και για το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη μάχη που έχει δώσει ποτέ το Κίνημα. Κυβερνούμε συνεχώς από το ’93, έχουμε νικήσει σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, έχουμε πετύχει πράγματα που κάποτε θεωρούνταν απίθανα για την Ελλάδα, αλλά πολλοί λένε «νισάφι πια». Θεωρούν αρκετοί ότι έχουμε τάχα κουράσει τους πολίτες, ότι η λύση στα προβλήματα του κόσμου είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να μη σημειώσω ότι και μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ορισμένοι που δεν σκέπτονται τις εκλογές, αλλά τη μετεκλογική περίοδο και τις όποιες εξελίξεις θα υπάρξουν τότε.

Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα αρνητικό φαινόμενο, που πρέπει να μας προβληματίσει. Έχω πει πολλές φορές ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν αναζητούμε διαχειριστές της ήττας, αλλά τους εκφραστές της νικηφόρας πορείας. Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει τον Κώστα Σημίτη, έναν ηγέτη που εμπνέει εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, διαθέτει και μία πλειάδα στελεχών που συνομιλούν καθημερινά με την κοινωνία και δουλεύουν για το συλλογικό αύριο. Δεν χρειαζόμαστε τις Κασσάνδρες ούτε τους δήθεν Προμηθείς που σπεύδουν να δηλώσουν παρόντες όχι για τη μεγάλη μάχη των εκλογών, αλλά για την επόμενη μέρα της ήττας που οι ίδιοι προεξοφλούν.

Με δεδομένο αυτό το κλίμα, πώς θα δώσετε τη μάχη;

Σε αυτές τις εκλογές, η κοινωνία καλείται να απαντήσει σε υπαρκτά διλήμματα. Θα συνεχίσουμε την πορεία προς την ανάπτυξη ή θα πισωγυρίσουμε; Θέλουμε πρωθυπουργό τον Σημίτη ή τον Καραμανλή; Θέλουμε στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ ή τη Δεξιά και την Ακροδεξιά που εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία; Θέλει η κοινωνία μας να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης ένα κόμμα που ως μοναδικό πρόγραμμα έχει να παρουσιάσει την εξαγγελία της κατάργησης του ΣΔΟΕ και της αντικατάστασής του με κάτι άλλο; Αυτό είναι το πρόβλημα του Έλληνα πολίτη; Πώς θα μετονομαστεί το ΣΔΟΕ σε μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Και δεν είναι πρόβλημα η εξαγγελία τους ότι περίπου θα καταργήσουν το ΑΣΕΠ; Πώς θα γίνονται οι προσλήψεις; Τα «δικά τους παιδιά» θα έχουν πάλι την προτεραιότητα;

Ένας από τους δυνατούς άσους της κυβέρνησης γι’ αυτές τις εκλογές είναι τα μεγάλα έργα. Θεωρείτε ότι η ολοκλήρωσή τους, τους επόμενους μήνες, μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα ή, όπως λένε κάποιοι, αυτό έχει ήδη προεξοφληθεί και ελάχιστα μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση των ψηφοφόρων;

Δεν θεωρούμε τα έργα ως άσους στο μανίκι, μπορείτε να είστε βέβαιος γι’ αυτό. Τα έργα αλλάζουν τη χώρα, και νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να το πει αυτό. Σε λίγους μήνες θα έχουμε τη γέφυρα του Ρίου, θα έχουμε σε μεγάλο βαθμό έτοιμη την Εγνατία.

Στην Αττική, παραδίδεται σε λίγες ημέρες η Αττική Οδός ολόκληρη, εκτός του κόμβου της Πλακεντίας. H αλλαγή στη ζωή του Έλληνα και της Ελληνίδας είναι, νομίζω, πολύ σημαντική. Το Μετρό, το αεροδρόμιο, οι δρόμοι σε όλη τη χώρα είναι έργα ορατά από όλους. Και σε χρήση από όλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι ζητούμε την ανανέωση της λαϊκής εντολής για όσα κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Ζητούμε την ψήφο του ελληνικού λαού για το σχέδιό μας για το αύριο.

Το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο για τη χώρα, ενώ εκείνοι που μας μάχονται έχουν απλώς φιλοδοξίες.
O λαός κρίνει τους υποψηφίους
Τα κριτήρια του αποκλεισμού ορισμένων στελεχών από τις λίστες του ΠΑΣΟΚ ήταν καθαρά πολιτικά. Όσο για την απόφασή μας στην περίπτωση Σμπώκου θα την κρίνει ο λαός του Ρεθύμνου και όχι η N.Δ., λέει η κ. Παπανδρέου

Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε αυτή τη φορά μία τραυματική εμπειρία. Δεν είναι μόνο οι πολλαπλές αρνήσεις βουλευτών να είναι υποψήφιοι, αλλά και ο αποκλεισμός κάποιων, όπως ο κ. Γ. Σμπώκος, που συνοδεύτηκε με πολλά υπονοούμενα, για τη διαχείριση δημοσίου χρήματος.

Κατ’ αρχήν, οι αρνήσεις κάποιων συναδέλφων να πολιτευθούν σε αυτές τις εκλογές δεν έχουν πολιτικό υπόβαθρο, όπως λέτε, πλην μίας περίπτωσης. Μιλώ για τον κ. Στ. Παπαθεμελή. Έχει τις απόψεις του, τις σεβόμαστε, αλλά δεν συμφωνούμε με αυτές τις απόψεις. Είναι επίσης φανερό εδώ και πολύν καιρό ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ δεν έβρισκαν σύμφωνο τον κ. Παπαθεμελή. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ευρύχωρο κόμμα, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να χωρά τους προβληματισμούς του συγκεκριμένου συναδέλφου. Βεβαίως, στην πολιτική τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστικό. Εμείς προχωρούμε, έχουμε το σχέδιό μας για τη χώρα και ελπίζουμε ότι θα συναντηθούμε και πάλι στο μέλλον και με τον κ. Παπαθεμελή.

Και οι υπόλοιποι;

Κοιτάξτε, ο κάθε πολιτικός είναι μία διαφορετική περίπτωση. Υπάρχουν εκλεκτοί συνάδελφοι, που τιμήθηκαν, αλλά κυρίως τίμησαν τη δημοκρατική παράταξη, οι οποίοι αποφάσισαν ότι έφτασε η ώρα να αποσυρθούν. Κορυφαίο παράδειγμα, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ένας μεγάλος αγωνιστής, ένας άνθρωπος τον οποίον όλοι και όλες έχουμε ως παράδειγμα για τη λεβεντιά του και τους αγώνες του. Υπάρχουν και άλλοι, που θεώρησαν ότι μετά από αρκετές θητείες στη Βουλή πρέπει να αλλάξουν ρόλο και να προσφέρουν στην πολιτική και στην παράταξη από άλλες θέσεις, όπως ο Κοσμάς Σφυρίου και η Μαρία Αρσένη, για να αναφέρω απλώς δύο από τα ονόματα. Δεν πρόκειται για ανθρώπους που αποσύρονται διαφωνώντας με το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, πρόκειται για ένα δείγμα υγείας των στελεχών της δημοκρατικής παράταξης που αποδεικνύουν ότι δεν είναι κολλημένοι με τις καρέκλες τους. Και, βεβαίως, πρέπει να σημειώσω ότι αυτή τη φορά πετύχαμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανανέωσης των ψηφοδελτίων μας, όπως επίσης πετύχαμε να έχουμε υποψήφιες περισσότερες γυναίκες από κάθε άλλη φορά.

Και οι αποκλεισμοί; H περίπτωση Σμπώκου; H περίπτωση Πανταγιά; H περίπτωση Νεονάκη; Ειδικά η υπόθεση του πρώην διευθυντή Εξοπλισμών έχει ξεσηκώσει την αντιπολίτευση. Αν υπάρχει θέμα διαχείρισης δημοσίου χρήματος, γιατί δεν καλείτε τον εισαγγελέα και αρκείστε στην έξωσή του από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ; Αν πάλι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, πώς δικαιολογείτε την αποπομπή του;

Κύριε Πολίτη, τα κόμματα λειτουργούν πάντοτε με πολιτικούς όρους και μόνον. Στόχος του Εκτελεστικού Γραφείου, σε κάθε περίπτωση, είναι να παρουσιάσει το κατά το δυνατόν ισχυρότερο ψηφοδέλτιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Για να επιτευχθεί αυτό, υπάρχουν ορισμένα πολιτικά κριτήρια. Αν γίνει η εκτίμηση ότι κάποια πρόσωπα, για διάφορους λόγους, δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια, τότε ασφαλώς και η εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή είναι αρνητική για τα πρόσωπα αυτά. Μιλάμε όμως για πολιτικά κριτήρια και μόνον, και δεν μπορώ να αντιληφθώ τι λόγος πέφτει στην αντιπολίτευση για τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Στην Ελλάδα έχουμε μία τάση να μπερδεύουμε ρόλους και αρμοδιότητες, αλλά υπάρχουν και όρια. Για τον κ. Σμπώκο πήραμε μία απόφαση στην Κεντρική Επιτροπή. Μία απόφαση που θα κριθεί από τον λαό του Ρεθύμνου και όχι από τη Νέα Δημοκρατία.
ΕΙΠΕ:
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ:

‘ Δεν υποστηρίζω ότι το πολιτικό κλίμα είναι ευνοϊκό για το ΠΑΣΟΚ. Απλώς σας λέω ότι η παράταξή μας έχει βρεθεί πολλές φορές με την πλάτη στον τοίχο. Όμως, σε κάθε περίπτωση, βρήκαμε τη δύναμη να απαντήσουμε με αποτελεσματικότητα. Αυτό θεωρώ ότι θα πετύχουμε και τώρα ‘

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ:

‘ Δεν εργαζόμαστε για τις δημοσκοπήσεις. Εργαζόμαστε για τον πολίτη, για την ανάπτυξη της χώρας, για την κοινωνική δικαιοσύνη. Το πακέτο Σημίτη, η Κοινωνική Χάρτα, δεν είναι όπλα για τις εκλογές. Είναι όπλα για την Ελλάδα, για την κοινωνία μας ‘

ΓΙΑ TH NEA ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:

‘ Θέλει η κοινωνία μας να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης ένα κόμμα που ως μοναδικό πρόγραμμα έχει να παρουσιάσει την εξαγγελία της κατάργησης του ΣΔΟΕ και της αντικατάστασής του με κάτι άλλο; Αυτό είναι το πρόβλημα του Έλληνα πολίτη ‘;

ΓΙΑ TA ΕΡΓΑ:

‘ Το Μετρό, το αεροδρόμιο, οι δρόμοι σε όλη τη χώρα είναι έργα ορατά από όλους. Και σε χρήση από όλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι ζητούμε την ανανέωση της λαϊκής εντολής για όσα κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Ζητούμε την ψήφο του ελληνικού λαού για το σχέδιό μας για το αύριο ‘

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ:

‘ Δεν πρόκειται για ανθρώπους που αποσύρονται διαφωνώντας με το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, πρόκειται για ένα δείγμα υγείας των στελεχών της δημοκρατικής παράταξης που αποδεικνύουν ότι δεν είναι κολλημένοι με τις καρέκλες τους ‘

ΓΙΑ TA ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ:

‘ Στόχος του Εκτελεστικού Γραφείου είναι να παρουσιάσει το κατά το δυνατόν ισχυρότερο ψηφοδέλτιο σε κάθε περιφέρεια. Για να επιτευχθεί αυτό, υπάρχουν ορισμένα πολιτικά κριτήρια (…) Δεν μπορώ να αντιληφθώ τι λόγος πέφτει στην αντιπολίτευση για τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής ‘

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “