Συνεχίζονται οι έρευνες για τη 17N

Νέες συλλήψεις μελών τρομοκρατικών οργανώσεων προαναγγέλλει με συνέντευξή του στα «NEA» ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Σε μια στιγμή που κλείνει ο πρώτος μεγάλος κύκλος για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας με τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, ο κ. Γ. Φλωρίδης, όταν ερωτάται αν έχουν συλληφθεί όλα τα μέλη της 17 Νοέμβρη, απαντά «Έχουν γνώση οι φύλακες»

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Φλωρίδης τονίζει ότι οι έρευνες για τη σύλληψη και άλλων μελών – με δευτερεύοντα ωστόσο ρόλο – τρομοκρατικών οργανώσεων συνεχίζονται. Έτσι, όπως λέει, είναι πιθανή μια νέα εξέλιξη και μάλιστα σύντομα, καθώς υπάρχουν ευρήματα που μένει να προσωποποιηθούν. Επιμένει ωστόσο ότι οι «πρωταγωνιστές» βρίσκονται στον Κορυδαλλό και σήμερα περιμένουν την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης.
Ως προς την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είναι καθησυχαστικός. Και δηλώνει με έμφαση ότι υπάρχει συνεργασία με υπηρεσίες άλλων χωρών, αλλά η επιτελική ευθύνη είναι αποκλειστικά των ελληνικών Αρχών.

Τελικά, έχουν συλληφθεί όλα τα μέλη της 17N; Και αν όχι, συνεχίζεται η προσπάθεια για τον εντοπισμό των υπολοίπων;

H πραγματικότητα είναι ότι η 17N βρίσκεται στη φυλακή και οι μόνοι που το αμφισβητούν ακόμη είναι αυτοί που αρνήθηκαν πεισματικά να πουν ένα απλό «μπράβο» στην Ελληνική Αστυνομία, όταν έκανε το καθήκον της και εξάρθρωνε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, κλείνοντας έτσι ένα μεγάλο κύκλο βίας και αίματος στη χώρα μας, που τη διέσυρε διεθνώς και σκοτείνιαζε τις ψυχές μας.

Όσο για τη συνέχεια, έχουμε πει ότι έχουν γνώση οι φύλακες και ότι η προσπάθεια δεν θα σταματήσει μέχρι να έρθουν στο φως και οι τελευταίες λεπτομέρειες της εγχώριας τρομοκρατίας. Δεν εφησυχάζουμε.

Δηλαδή μάς λέτε ότι κάποια μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων παραμένουν ασύλληπτα;

Ενδεχομένως κάποιοι που είχαν δευτερεύοντα ρόλο μπορεί να μην έχουν συλληφθεί. Οι έρευνες όμως συνεχίζονται. Και πιστεύω ότι μπορεί σύντομα να υπάρξει εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως οι πρωταγωνιστές βρίσκονται στον Κορυδαλλό και αναμένουμε την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης.

H κυβέρνηση μάς καθησυχάζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη δεν ανησυχείτε για τα νέα δεδομένα; Έχει αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό σας και τι;

Δεν έχει αλλάξει τίποτε, σας το δηλώνω κατηγορηματικά. Γνωρίζετε καλά ότι για τέτοια θέματα δεν μπορείς να πεις πολλά πράγματα, κι όσοι επιχειρούν να το κάνουν αναζητούν απλώς άλλη μία ευκαιρία για δημοσιότητα. H απάντηση είναι ότι συνεργαζόμαστε με όλους, με όλες τις χώρες, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τις αραβικές χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς για πληροφορίες, εμπειρία και εξοπλισμό. H υλοποίηση και η επιτελική ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μας. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να έχουμε ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ασφαλέστεροι οι πολίτες με τα νέα Τμήματα Ασφαλείας
H ίδρυση 96 Τμημάτων Ασφαλείας στην Αττική θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια των πολιτών πιστεύει ο κ. Φλωρίδης.

Γιατί καταργήσατε τα Πολυδύναμα Αστυνομικά Τμήματα έναν θεσμό που είχε εμφανιστεί ως πρωτοποριακός από την κυβέρνηση μόλις πριν από λίγα χρόνια;

Νομίζω ότι ξεκίνησε χωρίς ασφαλή συμπεράσματα από την πιλοτική λειτουργία. H εμπειρία χρόνου και τα νέα δεδομένα έδειξαν ότι κάθε τομέας αστυνομικής λειτουργίας – τάξη, ασφάλεια, τροχαία – απαιτεί εξειδίκευση και στοχευμένη οργάνωση. Το σχέδιο που προωθούμε σήμερα με την ίδρυση και λειτουργία 96 Τμημάτων Ασφαλείας στην Αττική, πιστεύουμε ότι θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια του πολίτη στην καθημερινότητά του.

Επιμένετε ότι οι διαδηλώσεις λίγων ατόμων θα πρέπει να γίνονται σε μέρος του οδοστρώματος στο κέντρο της Αθήνας; Ρωτάμε γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις σας ακολούθησαν διαδηλώσεις ολίγων με παράλυση της κυκλοφορίας στο κέντρο.

Παρακολουθώ καθημερινά το ζήτημα και σας βεβαιώνω ότι κάνετε λάθος. H Αστυνομία ξεκινώντας από τον δικό της σχεδιασμό, κέρδισε χιλιάδες ώρες για τους πολίτες. Το κέντρο της Αθήνας έμεινε ανοιχτό όλο τον Νοέμβριο, με μικρές εξαιρέσεις ελάχιστων ωρών και πάντως όχι με ταυτόχρονο κλείσιμο όλων των κεντρικών δρόμων. Κερδίσαμε αρκετά και αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι για περισσότερα.
Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τις συνέπειες από το «όλοι ίδιοι είναι»
«Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και N.Δ. είναι σαφείς», λέει ο κ. Φλωρίδης. «Είναι οι διαφορές ανάμεσα στον αγώνα για πρόοδο και την κοινωνική συνοχή και στον φρεσκοσιδερωμένο αναχρονισμό».

Θεωρείτε επαρκές εργαλείο, εν όψει εκλογών, την προβολή κυβερνητικού έργου ή μήπως πρέπει να γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις;

Αναφέρεστε σ’ ένα έργο που άλλαξε ριζικά τη χώρα και την κοινωνία μας την τελευταία δεκαετία, τεράστιο σε όγκο και σημασία για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Θυμίζω ότι κανένα τμήμα αυτού του έργου δεν στηρίχτηκε από την αντιπολίτευση, που προφήτευε διαρκώς λιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς. Τι χρειάζεται σήμερα; Ως ΠΑΣΟΚ χρειάζεται συνεχώς να επιταχύνουμε, να διορθώνουμε, να ολοκληρώνουμε. Κυρίως όμως, χρειάζεται ένα δημοκρατικό μέτωπο όλων των δυνάμεων της κοινωνίας και της προόδου απέναντι στην προοπτική της οπισθοδρόμησης, του νεοφιλελευθερισμού, της αποδόμησης των κοινωνικών και θεσμικών κατακτήσεων, απέναντι στην αναβίωση του πελατειακού και αυταρχικού κράτους. H Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο μέτωπο προόδου. Και λυπάμαι εδώ, για την μεμψιμοιρία και τον ισοπεδωτισμό που επικρατεί στις ηγεσίες του υπόλοιπου προοδευτικού χώρου. Τους θυμίζω ότι ο ελληνικός λαός έχει στο παρελθόν υποστεί τις συνέπειες από τοποθετήσεις του τύπου «όλοι ίδιοι είναι».

Πάντως, εμείς, εν όψει των επερχόμενων εκλογών, δεν θα υπερασπίσουμε απλώς τα 18 χρόνια που κυβερνάμε, αλλά τα 30 χρόνια που υπάρχουμε.

Αποκλείετε το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού που θα δώσει, όπως λένε όσοι υποστηρίζουν το σενάριο αυτό, ώθηση στο ΠΑΣΟΚ εν όψει της τελικής εκλογικής αναμέτρησης;

Συνεχίζω να πιστεύω ότι όλοι πρέπει να κοιτάμε τη δουλειά μας και να μη «φυτρώνουμε εκεί που δεν μας σπέρνουν». H συγκρότηση της κυβέρνησης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Ακόμη και στις πιο αρνητικές δημοσκοπήσεις, τα μέλη της κυβέρνησης θεωρούνται πιο κατάλληλοι από τους «σκιώδεις υπουργούς» της N.Δ.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση Παπαθεμελή και η δημιουργία του κόμματός του θα κάνει ζημιά στο ΠΑΣΟΚ. Άλλοι στο κόμμα σας μιλούν απαξιωτικά για την εξέλιξη αυτή. Εσείς τι λέτε;

Στη διάρκεια μιας πορείας 30 χρόνων, πολλοί μας συνάντησαν, λίγοι λιποτάκτησαν και κάποιοι αποχώρησαν για ξεχωριστούς λόγους ο καθένας τους. Σημασία για μας έχει ότι παραμένει σταθερά μαζί μας η πλειονότητα του ελληνικού λαού. Στο ΠΑΣΟΚ ισχύει η ελευθερία χάριν της κοινής προσπάθειας και όχι της προσωπικής προοπτικής.

Ο Πρωθυπουργός επιμένει να οριοθετεί τη N.Δ. σε σχέση με το παρελθόν της. Ο K. Καραμανλής, όμως, επιμένει ότι τα σύνορα αυτά έχουν πέσει και δηλώνει ότι η N.Δ. είναι μη δεξιό κόμμα. Εσείς πιστεύετε ότι ξεπεράστηκαν τα σύνορα Δεξιάς – Κεντροαριστεράς;

Κατανοώ τις ενοχές της N.Δ. για το παρελθόν της, αλλά κανείς μας δεν εμφανίστηκε το 2003 με παρθενογένεση. Αν κάποιος θέλει να ξεχρεωθεί το παρελθόν του, ας το κάνει με δημόσια πολιτική αυτοκριτική, χωρίς να λαθροβιώνει απέναντι στην ιστορία του.

Εμείς υπερασπιζόμαστε την ιστορία μας, την κατάργηση των κοινωνικών αποκλεισμών, του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων, το κοινωνικό κράτος του ΕΣΥ, της δημόσιας παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης, τα δημοκρατικά δικαιώματα, την ισονομία, την πολυδιάστατη και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

H N.Δ. υπερασπίζεται τη δική της; Είναι περήφανη για τις διώξεις φρονημάτων, για τον ρόλο του ξένου παράγοντα, για τις πελατειακές σχέσεις, για την είσοδο στο Δημόσιο ανάλογα με την εφημερίδα που διάβαζε ο καθένας; H N.Δ. είναι περήφανη, γιατί πολέμησε λυσσαλέα κάθε εκσυγχρονιστική και συμφιλιωτική προσπάθεια που κάναμε, όπως το Πρόγραμμα I. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης; Ο κ. Μιχ. Λιάπης πρόσφατα, περίπου είπε ότι είναι περήφανος γι’ αυτά. To δυστύχημα είναι ότι περίπου τα ίδια ευαγγελίζεται για το μέλλον. Κατάργηση του ΑΣΕΠ για τα «δικά μας παιδιά», κατάργηση του ΣΔΟΕ «γιατί αποτελείται από ΠΑΣΟΚικούς υπαλλήλους και ελέγχει τους δικούς μας επιχειρηματίες», αναγνώριση από το παράθυρο των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και το εμπόριο πτυχίων, κόντρα στα Δημόσια Πανεπιστήμια. Το πρόβλημα φυσιογνωμίας της N.Δ. που παραμένει πίσω από τα δεδομένα του ευρωπαϊκού συντηρητικού χώρου και την ενεργή Ακροδεξιά στα σπλάχνα της, μας υπενθυμίζει διαρκώς τις σαφείς διαχωριστικές γραμμές. Είναι οι διαφορές ανάμεσα στον αγώνα για πρόοδο και την κοινωνική συνοχή και στον φρεσκοσιδερωμένο αναχρονισμό.
Αποτελεσματικός ηγέτης ο Σημίτης

Γ. Φλωρίδης. O Κώστας Σημίτης υλοποιεί το όραμα της ισχυρής και νοικοκυρεμένης Ελλάδας
Διαφωνεί με την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές ο κ. Γ. Φλωρίδης και χαρακτηρίζει τον Κώστα Σημίτη «μεθοδικό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό ηγέτη».

Ο κ. Σημίτης έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές. Είστε σίγουρος πως θα ισχύει αυτό σε κάθε περίπτωση;

Κατανοώ το άγχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην παρουσία του K. Σημίτη: έδωσε στην κοινή γνώμη το πρότυπο του μεθοδικού, αξιόπιστου και αποτελεσματικού ηγέτη που υλοποιεί το όραμα της ισχυρής και νοικοκυρεμένης Ελλάδας, αντίθετα με άλλα παρωχημένα πρότυπα που πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να κυβερνηθεί με φραστικά πυροτεχνήματα, ευφυολογήματα και κολακευτικές υποσχέσεις προς κάθε κατεύθυνση.

Πολλοί πάντως πιστεύουν ότι η αλλαγή ηγεσίας θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση.

Αντίθετα εγώ δεν γνωρίζω κανέναν, τουλάχιστον στο ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα γνωρίζω πολλούς στη N.Δ., που ψάχνουν με αγωνία μια νέα «ώθηση» στους ευσεβείς πόθους τους…

ΕΙΠΕ
Για το ΠΑΣΟΚ

Υπερασπιζόμαστε την ιστορία μας, την κατάργηση των κοινωνικών αποκλεισμών, του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων, το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια παιδεία, τα δημοκρατικά δικαιώματα, την πολυδιάστατη και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

Για το κυβερνητικό έργο

Ένα έργο που άλλαξε ριζικά τη χώρα και την κοινωνία μας την τελευταία δεκαετία, τεράστιο σε όγκο και σημασία για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Για τους Ολυμπιακούς

Συνεργαζόμαστε με όλους, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τις αραβικές χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς για πληροφορίες, εμπειρία και εξοπλισμό. H υλοποίηση και η επιτελική ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μας.

Για το μέλλον

H Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο μέτωπο προόδου. Και λυπάμαι εδώ, για την μεμψιμοιρία και τον ισοπεδωτισμό που επικρατεί στις ηγεσίες του υπόλοιπου προοδευτικού χώρου.

Για τη N.Δ.

Κατανοώ τις ενοχές της N.Δ. για το παρελθόν της, αλλά κανείς μας δεν εμφανίστηκε το 2003 με παρθενογένεση. Αν κάποιος θέλει να ξεχρεωθεί το παρελθόν του, ας το κάνει με δημόσια πολιτική αυτοκριτική(…)

H N.Δ. είναι περήφανη για τις διώξεις φρονημάτων, για τον ρόλο του ξένου παράγοντα, για τις πελατειακές σχέσεις, για την είσοδο στο Δημόσιο ανάλογα με την εφημερίδα που διάβαζε ο καθένας;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “