Yπάρχουν μέλη της 17N που δεν συνελήφθησαν

Για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς δηλώνει στα «NEA» η Ντόρα Μπακογιάνννη και επισημαίνει με έμφαση ότι μέλη της 17 Νοέμβρη δεν έχουν ακόμη συλληφθεί. Παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά λέει, υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για τον αρχικό πυρήνα αυτής της οργάνωσης

H δήμαρχος Αθηναίων χαρακτηρίζει κρίσιμη μάχη την προσεχή εκλογική αναμέτρηση και τονίζει πως «θα ήταν εξαιρετικά αλαζονικό να πιστεύαμε ότι οι εκλογές έχουν κερδηθεί». H ίδια δηλώνει ικανοποιημένη με την απόφασή της να βρεθεί στην Πλατεία Κοτζιά, λέει ότι η επιλογή της για τη δημαρχία ήταν συνειδητή, παρουσιάζει με ενθουσιασμό τα σχέδιά της για την πρωτεύουσα πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όταν ερωτάται αν θα εξαντλήσει τη θητεία της στον Δήμο αποφεύγει να πάρει θέση. Πάντως, τονίζει με έμφαση ότι προτεραιότητά της είναι η Αθήνα.
Με την απόφαση του δικαστηρίου έκλεισε ο πρώτος σημαντικός κύκλος στην υπόθεση της τρομοκρατίας. Ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση αυτή η απόφαση;

H απόφαση του δικαστηρίου είναι σεβαστή. Αναμφισβήτητα, σε ό,τι αφορά τον Παύλο Μπακογιάννη η απόφαση ακολούθησε το κατηγορητήριο. Είναι μία δύσκολη περίοδος για τους ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονται με αυτήν τη δίκη και επώδυνη, θα προσέθετα, για τις οικογένειες των θυμάτων. Όπως είπατε, έκλεισε ο πρώτος κύκλος. Αλλά έχουμε ακόμα μεγάλο δρόμο μπροστά μας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε στα «NEA» ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις, αλλά προσώπων που είχαν δευτερεύοντα ρόλο. Οι πρωταγωνιστές, τόνισε, βρίσκονται στον Κορυδαλλό. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη ή αισθάνεστε ότι υπάρχουν πρωταγωνιστές και εκτός Κορυδαλλού;

Κατ’ αρχήν θέλει περισσότερη προσοχή η αναφορά σε συλλήψεις πιθανές και μελλοντικές. H υπόθεση της τρομοκρατίας έχει ακόμα πολλά σκοτεινά σημεία. Αναμφισβήτητα υπάρχουν σήμερα τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες δεν έχουν εξαρθρωθεί, υπάρχουν μέλη της 17N τα οποία, κατά δήλωση του αρχηγού της Αστυνομίας, είναι ακόμα ελεύθερα, ενώ υπάρχει και το περίφημο ερωτηματικό του αρχικού πυρήνα της οργάνωσης αυτής, η οποία κάποια στιγμή ενδέχεται να μεταβλήθηκε σε καθοδηγητικό πυρήνα. Αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να απαντηθούν για να κλείσει ουσιαστικά ο κύκλος της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, ως πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο της περιόδου της μεταπολίτευσης.

Συνεχίζουν οι αρχές να κινούνται σωστά;

Δεν έχω αμφιβολία ότι οι αρχές, η Δικαιοσύνη, η Αστυνομία, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στη φάση αυτή συνεχίζουν την προσπάθειά τους. Ελπίζω με την ίδια ένταση.

Στην τελευταία συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος συζητήσατε, όπως γράφτηκε, το ενδεχόμενο να αναλάβετε το υπουργείο Εξωτερικών αν η N.Δ. κερδίσει τις εκλογές και το θέμα της επιστροφής Σαμαρά; Αυτά ήταν τα δύο θέματα της ατζέντας;

Τα θέματα τα οποία κυριάρχησαν ήταν κυρίως σχετικά με την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ένα θέμα ουσίας, ένα κρίσιμο θέμα για το οποίο μια αυριανή κυβέρνηση της N.Δ. πρέπει να είναι πάρα πολύ καλά προετοιμασμένη. Με τον πρόεδρο της N.Δ. οι συναντήσεις μας είναι τακτικές και συχνές και δεν υπάρχει η ανάγκη να έχουμε συγκεκριμένη ατζέντα.
Πετύχαμε όσους στόχους βάλαμε
«Ρίξτε με ματιά γύρω σας, κάτι αλλάζει στην πόλη», με αυτήν τη φράση απαντά η δήμαρχος Αθηναίων στις επικρίσεις που δέχεται ότι δεν έχει εμφανισθεί ακόμη το έργο της .

Σε έναν μήνα κλείνετε έναν χρόνο στον Δήμο και είναι η ώρα για τον πρώτο απολογισμό. Κέρδη και ζημιές;

Απολύτως θετικός είναι ο απολογισμός. Με καθαρή τη συνείδηση μπορούμε να πούμε στους Αθηναίους ότι πετύχαμε όσους στόχους είχαμε βάλει για τον πρώτο χρόνο. Πραγματοποιείται το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που έγινε ποτέ στον Δήμο. Ξεκινήσαμε όλα σχεδόν τα μεγάλα έργα υποδομής για την αναβάθμιση της εικόνας και της λειτουργίας της πόλης. Από το πρόγραμμα της προσβασιμότητας για τα πεζοδρόμια μέχρι τις αναπλάσεις συγκεκριμένων υποβαθμισμένων γειτονιών της πόλης. Και από το μεγάλο πρόγραμμα του καθαρισμού των προσόψεων μέχρι τη φύτευση νέων δένδρων – έχουμε φθάσει στον αριθμό των 5.000 δένδρων.

Θα ακούτε όμως συχνά, άλλοτε υπό μορφήν γκρίνιας και άλλοτε κριτικής, ότι «H Ντόρα ακόμα δεν έδειξε έργο στον Δήμο».

Γίνεται έργο. Το ακούω, αλλά εγώ επέλεξα τον δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας, της σοβαρότητας και της προοπτικής για την πόλη. Σας είπα ότι δουλέψαμε τον πρώτο χρόνο σκληρά, μεθοδικά, οργανωμένα, με σχέδιο, έχοντας ως στόχο το αποτέλεσμα ουσίας. Αποτέλεσμα που θα φανεί τους επόμενους μήνες, φέρνοντας μεγάλες αλλαγές στην καθημερινή ζωή των Αθηναίων. Αποφάσισα από την πρώτη ημέρα να δουλέψω σε βάθος και όχι να κυνηγήσω τον εύκολο εντυπωσιασμό ή να κάνω δυο-τρείς παρεμβάσεις βιτρίνας που δεν θα είχαν, όμως, ιδιαίτερη αξία. Χρειάζεται δουλειά σε βάθος. Και αυτήν κάνουμε. Δείτε τι έγινε στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Εγκρίθηκαν προγράμματα με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, συνολικού ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ και διεκδικεί το αμέσως επόμενο διάστημα άλλα 10 εκατ. ευρώ. Υπάρχει αποτέλεσμα. Το όφελος για τον δημότη είναι ότι ο Δήμος θα μπορέσει να υλοποιήσει συγκεκριμένες πολιτικές σε υποβαθμισμένες περιοχές με κατεύθυνση την ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από πιλοτικές δράσεις. Δείτε και ένα άλλο παράδειγμα: την εικόνα της χριστουγεννιάτικης Αθήνας. Κάτι άλλαξε. Υπάρχει άλλη αντίληψη σε όλη τη διοργάνωση. Υπάρχει χρώμα χριστουγεννιάτικο, άρωμα γιορτής, ατμόσφαιρα χαράς. Με πρωταγωνιστές τα παιδιά, με τη λογική να απλώσουμε τη χριστουγεννιάτικη γιορτή και σε άλλες γειτονιές εκτός του κέντρου, να επιδιώξουμε τη συμμετοχή περισσότερων πολιτών. Αυτή θα είναι η σφραγίδα μου στο έργο που γίνεται στην Αθήνα.

Οι προσόψεις κτιρίων που ήταν μία απο τις βασικές εξαγγελίες σας πότε θα αλλάξουν;

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα υπάρχει αισθητή απόδοση και στους δύο τομείς. Το πρόγραμμα των προσόψεων προχωρεί. Μέχρι σήμερα περίπου 400 μεμονωμένες πολυκατοικίες έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα, ενώ σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες με τους χορηγούς και από τον νέο χρόνο θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το ειδικό πρόγραμμα των δεκαπέντε πλατειών που έχουμε επεξεργασθεί για να αποκατασταθούν οι προσόψεις στα κτίρια μεγάλων πλατειών στις γειτονιές όλης της πόλης.
Προτεραιότητά μου η Αθήνα
Και με την καθαριότητα τι γίνεται;

Για την καθαριότητα οι στόχοι είναι διαφορετικοί και είναι ένας ένας διαχρονικός αγώνας. Εμείς μέσα σε δέκα μήνες προχωρήσαμε σε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της καθαριότητας και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο παραγγελίας περισσότερων από 150 σύγχρονων μηχανημάτων καθαρισμού της πόλης. Μηχανήματα που καθαρίζουν και πλένουν δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες, ελεύθερους χώρους. Περίπου τον Απρίλιο όλα αυτά θα λειτουργούν μέσα στους δρόμους της πόλης και τότε, εκτιμώ, ότι η διαφορά στην απόδοση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων θα είναι ορατή και αναγνωρίσιμη απ’ όλους.

Μετά τους Ολυμπιακούς, τι θα κάνετε;

Έχουμε σχέδιο δράσης για τη μετα-ολυμπιακή Αθήνα. Θα σας πω με ιδιαίτερη ικανοποίηση – και το λέω για πρώτη φορά τώρα – ότι το μεγάλο κέρδος από τη διαφορετική και την αυστηρή οικονομική διαχείριση που κάναμε τον πρώτο χρόνο στον Δήμο Αθηναίων είναι ότι έχουμε εξασφαλίσει οικονομικούς πόρους για να τους διοχετεύσουμε σε πολιτικές με απόδοση στον κοινωνικό τομέα. Το πρώτο δείγμα θα καταγραφεί στον προϋπολογισμό του 2004, όπου προβλέπεται αύξηση περίπου 30% των πόρων της κοινωνικής μέριμνας για την Αθήνα. Δεν είναι τυχαία η απόφασή μας αυτή. Έχει ως στόχο πολιτικές οι οποίες θα μπορέσουν να στηρίξουν ομάδες του πληθυσμού της πόλης που έχουν ανάγκη, όπως είναι η τρίτη ηλικία, οι εργαζόμενες μητέρες και άλλες.

Το Κέντρο Απεξάρτησης ώσπου να ολοκληρώσετε τη θητεία σας θα έχει ολοκληρωθεί και θα λειτουργεί;

Θα το επιδιώξω. Ο αρχικός σχεδιασμός, στο επίπεδο της προμελέτης, προσδιορίζει έναν χρονικό ορίζοντα δύο ετών. Δεν υπάρχει σχετική εμπειρία, είναι η πρώτη φορά που θα γίνει ένα τόσο πολύ μεγάλο Κέντρο Απεξάρτησης στην Ελλάδα. H συνεργασία μας με το ΚΕΘΕΑ είναι πάρα πολύ καλή, η δέσμευσή μας είναι ομόφωνη ότι τα χρήματα για την υποδομή του κέντρου αυτού θα δοθούν από τον Δήμο Αθηναίων.

Πάντως, διαρκώς επανέρχεται το σενάριο ότι θα φύγετε από τον Δήμο μετά το τέλος του 2004.

Σας είπα, ήδη, ότι στην Αθήνα γίνεται ένα έργο. Το έργο αυτό θέλω να το ολοκληρώσω και κυρίως θέλω να δω το έργο αυτό να έχει απόδοση. Προτεραιότητά μου είναι η Αθήνα και επιθυμία μου είναι η θητεία μου στον Δήμο Αθηναίων να συνδεθεί με το έργο αυτό. Και νομίζω ότι αυτό είναι κατανοητό.
Δεν υπάρχει σιγουριά για καμιά εκλογή
Είστε σίγουρη ότι η N.Δ. θα κερδίσει αυτές τις εκλογές;

Καμιά σιγουριά δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ σε καμία εκλογή. Θα ήταν εξαιρετικά αλαζονικό εκ μέρους μας εάν πιστεύαμε ότι οι εκλογές έχουν ήδη κερδηθεί. Οι εκλογές είναι πάντοτε μία κρίσιμη μάχη. H προεκλογική περίοδος είναι μία δύσκολη περίοδος, γι’ αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλος αγώνας. Θα επαναλάβω σήμερα αυτό που έχω υποστηρίξει πολλές φορές στο παρελθόν: δεν αρκεί απλώς να καταψηφιστεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο μεγάλος πολιτικός στόχος της N.Δ. πρέπει να είναι και η ενεργός στήριξη των πολιτών στο έργο και στις επιλογές της αυριανής κυβέρνησης της N.Δ. Αυτό προϋποθέτει τη γνώση και την αποδοχή του προγράμματος της N.Δ.

Τώρα που βλέπετε τις δημοσκοπήσεις μήπως μετανιώνετε που περάσατε την πόρτα του δημαρχείου και θα προτιμούσατε – σε ενδεχόμενη κυβέρνηση του κόμματός σας – να είστε από την πρώτη στιγμή στο Υπουργικό Συμβούλιο;

Και δημόσια είχα πει, όταν αποφάσισα να διεκδικήσω την ψήφο των Αθηναίων, ότι άργησα να πάρω την απόφαση αυτή, διότι το σκέφτηκα πάρα πολύ γιατί είχα μια συγκεκριμένη επιλογή εξαιρετικά τιμητική για το αν θα διεκδικήσω την ψήφο των Αθηναίων για δήμαρχος ή αν θα ήμουν υπουργός της κυβέρνησης της N.Δ. Από την αρχή αυτό ήταν το θέμα. Και έχω απαντήσει ότι συνειδητή επιλογή μου ήταν ο Δήμος της Αθήνας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “