Ο... «μέτοχος» τώρα δικαιώνεται

Για πρώτη νίκη του νόμου για τον βασικό μέτοχο κάνει λόγο ουσιαστικά ο πρώην πρόεδρος της N.Δ. κ. M. Έβερτ μιλώντας για την πώληση της εταιρείας Πήγασος, συμφερόντων του κ. Μπόμπολα. Αποδεικνύει, όπως υποστηρίζει, την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου.

Αναφερόμενος στον κ. Γ. Σουφλιά, επισημαίνει ότι οι δηλώσεις του για τον βασικό μέτοχο είναι σε αντίθεση με την αρχική του στάση εφόσον υπέγραψε το νομοσχέδιο και συνεπώς το αποδέχθηκε στο ακέραιο. Και προσθέτει: «Ένας υπουργός ή υφυπουργός όταν διαφωνεί με τη γενικότερη κυβερνητική γραμμή παραιτείται».
Συμμερίζεστε και εσείς την άποψη κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών που λένε ότι η αγοροπωλησία της εταιρείας Πήγασος κατέδειξε την ισχύ του νόμου για τον βασικό μέτοχο και ήταν η πρώτη απάντηση σε όσους έλεγαν ότι αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί ποτέ.

H ορθότητα και η αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου για τον βασικό μέτοχο απεδείχθη πράγματι πριν καν ο νόμος τεθεί σε εφαρμογή με την εταιρεία συμφερόντων του κ. Μπόμπολα. Όλοι όσοι ασχολούνται με τα MME και ταυτόχρονα είναι εργολάβοι και προμηθευτές θα πρέπει να αντιληφθούν ότι τα ψέματα τελείωσαν και θα εμπεδωθεί η διαφάνεια στον δημόσιο τομέα.

H ουσία είναι μία, ότι δεν μπορούσε να συνεχιστεί η διαπλοκή και οι εργολάβοι και προμηθευτές του Δημοσίου να κατέχουν ταυτόχρονα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να ασκούν πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση.

H N.Δ. δεν βλέπει τους εργολάβους, άλλους ως φίλους και άλλους ως εχθρούς. Δεν κάνουμε καμία διάκριση. Δεν κυνηγάμε προσωπικά κανέναν. Γι’ αυτό καταργήσαμε τον αμαρτωλό μαθηματικό τύπο, που ουσιαστικά είχε νοθεύσει τους διαγωνισμούς και αντ’ αυτού φέραμε καθεστώς διαφάνειας. Όσοι δήθεν δεν αντιλαμβάνονται αυτήν την αλήθεια στηρίζουν τη διαπλοκή.

Άλλωστε το Σύνταγμα, το οποίο ψηφίστηκε απ’ όλα τα κόμματα στη Βουλή, μας υποχρεώνει να φέρουμε τον σχετικό νόμο. Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε το νομοσχέδιο, χωρίς όμως να προτείνει εναλλακτική πρόταση. H στάση του αυτή το καθιστά αναξιόπιστο.

Ωστόσο πολλοί επιμένουν – ακόμη και ο ΣΕΒ – ότι αυτός ο νόμος θα δυσκολέψει την ελεύθερη επιχειρηματική δραστηριότητα…

H ελεύθερη επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να ενεργεί υπέρ του πολίτη και της κοινωνίας και όχι να την εκμεταλλεύεται με τη συνύπαρξη στα ίδια πρόσωπα των δύο ιδιοτήτων και να είναι ασύδοτη. Σας υπενθυμίζω ότι στο παρελθόν έδωσα ονόματα. Δεν μιλώ γενικά και αφηρημένα.

Ασκήσατε σκληρή κριτική στον Γιώργο Σουφλιά για τη στάση του στο θέμα του βασικού μετόχου. Πιστεύετε πράγματι ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος έπρεπε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση;

Ο κ. Σουφλιάς είναι φίλος και αξιόλογο στέλεχος της παρατάξεώς μας. Το δεδομένο όμως είναι ότι συνυπέγραψε το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, και συνεπώς το αποδέχθηκε στο ακέραιο.

Οι εν συνεχεία δηλώσεις του έρχονται σε αντίθεση με την υπογραφή τού νομοσχεδίου. Αυτό επεσήμανα. Ένας υπουργός ή υφυπουργός όταν διαφωνεί με τη γενικότερη κυβερνητική γραμμή παραιτείται. Σας υπενθυμίζω ότι αυτό έκανα μαζί με τον Θανάση Κανελλόπουλο και τον Σταύρο Δήμα, όταν διαφωνήσαμε με την τότε ασκούμενη πολιτική. Αυτά επεσήμανα στην ανακοίνωσή μου. Ο κ. Σουφλιάς είναι χρήσιμο και αναγκαίο στέλεχος για την κυβέρνηση. Το ένα γεγονός δεν αναιρεί το άλλο.

Επί 10 χρόνια βλέπουμε τους αγρότες να βγαίνουν στους δρόμους με το ίδιο αίτημα. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί το κόμμα σας ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν είπε την αλήθεια στους αγρότες, ότι οι επιδοτήσεις στο βαμβάκι έχουν τελειώσει.

Πράγματι η Ευρωπαϊκή Ένωση μας επιβάλλει συγκεκριμένο καθεστώς στη διαμόρφωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων. H λύση του προβλήματος βρίσκεται στη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, στη βελτίωση των υποδομών και στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.

Τώρα, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

Τα περιθώρια είναι περιορισμένα για φέτος. Τα μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί από καιρό. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες και ιδιαίτερα με τους αγρότες. Να μειώσουμε άμεσα το κόστος στα λιπάσματα, στους σπόρους, στον ΦΠΑ στην αγορά των μηχανημάτων και να εντάξουμε σιδηροδρομικό δίκτυο με βαγόνια ψυγεία, ώστε τα αγροτικά προϊόντα, και κυρίως τα φρούτα, να εξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον είναι ανάγκη να κατασκευασθούν υδατοφράγματα και υδατοδεξαμενές για να μπορέσει να διευκολυνθεί η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Τέλος, να γίνει επανέλεγχος για να διαπιστωθεί εάν και ποιοι παρανόμησαν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η N.Δ. κινδυνεύει να χάσει χιλιάδες ψηφοφόρους αγρότες, τους οποίους ουσιαστικά απέκτησε στις τελευταίες εκλογές.

Αυτό αποτελεί δική σας εκτίμηση. Μερικά είναι τα αγροτικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι, που έχουν πρόβλημα. Μην περιμένετε αυτά που δεν έγιναν σε είκοσι χρόνια για τους αγρότες να γίνουν σε έναν χρόνο. Π.χ. στη Νότιο Πελοπόννησο ή στην Κρήτη θα πρέπει να γίνει ένα σύγχρονο εργοστάσιο λιπασμάτων. Όπως επίσης οι γεωπόνοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να πάνε στην ύπαιθρο και να μη βρίσκονται εργασιακά εγκατεστημένοι στην Ομόνοια και στο Σύνταγμα.
Ουδείς θέλει το κουκούλωμα του εγκλήματος του Χρηματιστηρίου
Ο κ. M. EBEPT επιμένει στην άποψή του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Χρηματιστήριο και τονίζει: «Ουδείς στη N.Δ. θέλει το κουκούλωμα αυτού του εγκλήματος».

Κύριε Έβερτ, είστε από εκείνους στη N.Δ. που επιμένουν ακόμη ότι πρέπει να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για το Χρηματιστήριο. Εάν τελικά αυτό δεν συμβεί πώς θα αντιδράσετε;

Πρώτα θα πρέπει να τελειώσει η δικαστική έρευνα που διεξάγεται και μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για να εξετάσει το έγκλημα του XAA. Δεν επιτρέπεται η Βουλή να προκαταλάβει τη δικαστική έρευνα.

Δεν υπάρχει κανείς στη N.Δ. που να θέλει το κουκούλωμα αυτού του εγκλήματος. Έχουμε υποσχεθεί προεκλογικά σε 1.300.000 συμπολίτες μας που έχασαν τα χρήματά τους στο XAA, αλλά και σε όλο τον ελληνικό λαό, ότι το έγκλημα θα το διαλευκάνουμε και αυτό θα κάνουμε.

Οι πολίτες δεν παρακολουθούν μόνο τις κινήσεις και τις θέσεις των πολιτικών, παρακολουθούν και κρίνουν τις κινήσεις και τις θέσεις και των δικαστών και αναφέρομαι προς το παρόν στην κυρία Μπουρμπούλια.

Πάντως, η Εξεταστική Επιτροπή για τους εξοπλισμούς φαίνεται ότι δημιούργησε προβλήματα και στην κυβέρνηση. Και αυτό, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, ίσως αποθαρρύνει την πλειοψηφία να προχωρήσει και σε νέα Εξεταστική.

Αυτό το συμπέρασμα είναι δικό σας.

H αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έβγαλε την Παρασκευή το πόρισμά της. Από σήμερα θα μελετηθεί απ’ όλους τους βουλευτές και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.

Κύριε πρόεδρε, συμμερίζεστε την άποψη όσων λένε ότι η οικονομία έχει πάρει άσχημη τροπή από λαθεμένους χειρισμούς της κυβέρνησης;

H οικονομία από το 2003 παρουσιάζει προβλήματα, τα οποία χρόνο με τον χρόνο εντείνονται. Ιδιαίτερα το 2004 την οικονομία επηρέασε αρνητικά η διεθνής αύξηση της τιμής των καυσίμων. Αυτό που έχει σημασία είναι να αυξηθούν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και να φθάσουν το 10% του ΑΕΠ, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες αυτοδύναμης οικονομικής ανάπτυξης. Είναι ντροπή εδώ και πολλά χρόνια να έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κονδύλια για επενδύσεις και η ανικανότητα να τα κρατεί λιμνάζοντα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “