Διγλωσσία μετά την κατακραυγή

Μετά τη γενική κατακραυγή για την εξαπάτηση των 900.000 συνταξιούχων από την κυβέρνηση της N.Δ. ήρθε και η διγλωσσία. Από κυβερνητικούς κύκλους αφήνεται να διαρρεύσει ότι για το θέμα του ΛΑΦΚΑ θα υπάρξει πολιτική λύση, δηλαδή η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καταβολή των αναδρομικών χωρίς να περιμένει να τελεσιδικήσουν οι προσφυγές.

Από την άλλη όμως, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος διαψεύδει αυτή την εκδοχή και υποστηρίζει ότι τα αναδρομικά θα δοθούν όταν τελεσιδικήσουν οι δικαστικές αποφάσεις. Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και συνδικαλιστές διαφωνούν δημοσίως για το πότε και με ποιο τρόπο θα πάρουν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά που τους υποσχέθηκε η N.Δ.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη παραδέχονταν πάντως χθες ότι η υπόθεση με τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ έχει πλήξει σημαντικά την εικόνα της κυβέρνησης και για να την αποκαταστήσει ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να δώσει μια πολιτική λύση με νομοθετική ρύθμιση στο πρόβλημα. Σε σχετικές διαρροές, ότι επίκειται δηλαδή πολιτική λύση, προχώρησαν μάλιστα χθες και κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας. Την ίδια ώρα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη λύση στην πρώτη δημόσια του εμφάνιση, δηλαδή στη συνέντευξη προς τους ξένους ανταποκριτές στις 8 Μαρτίου.

Τα αντίθετα όμως υποστήριξε χθες η κυβέρνηση. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την άποψη που εκφράζει και ο κ. Γ. Αλογοσκούφης: «Όταν έχουμε δικαστική απόφαση για τα αναδρομικά, τότε θα τα πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι της ίδιας κατηγορίας, της ίδιας ομάδας». Μάλιστα, ο κ. Αντώναρος επέμενε σε αυτή την άποψη και όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πολιτικής λύσης.

Πάντως, όπως συνέβη και με την υπόθεση Σινούκ, κυβερνητικά στελέχη υψώνουν ασπίδα προστασίας στον Πρωθυπουργό ώστε να μην εισπράξει προσωπικά το κόστος από αυτή την κρίση. Υπουργοί και πολλοί βουλευτές έλεγαν χθες σε όλους τους τόνους ότι ο κ. K. Καραμανλής δεν ευθύνεται σε τίποτα γιατί δεν γνώριζε τις μεθοδεύσεις που έγιναν από το γραφείο του υφυπουργού κ. Πέτρου Δούκα με πρωταγωνιστή τον διευθυντή του γραφείου του, κ. B. Γούλα.

«Μην εμπλέκετε τον Πρωθυπουργό

H προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης για κάλυψη του Πρωθυπουργού έγινε απολύτως εμφανής με τα όσα είπε χθες ο κ. Αντώναρος. «Παρακαλώ, για μια ακόμη φορά, να σταματήστε να εμπλέκετε τον Πρωθυπουργό». Και αμέσως έσπευσε να ανασκευάσει όσα είχε πει 24 ώρες πριν: «Είχα χθες μια σαφή τοποθέτηση σ’ αυτή την αίθουσα η οποία από ορισμένα μέσα ενημέρωσης έγινε αντικείμενο εσφαλμένης ερμηνείας. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις μετά την ενέργεια του συγκεκριμένου συνταξιούχου, δηλαδή μετά την απόσυρση της προσφυγής».

Την ίδια ώρα ωστόσο, πολλοι βουλευτές αλλά και κυρίως οι συνδικαλιστές του κόμματος κατηγορούν ανοιχτά «κυβερνητικούς παράγοντες και μηχανισμούς που απαξιώνουν τον Πρωθυπουργό» και ζητούν πολιτική λύση. Αιχμηρός ήταν και ο βουλευτής της N.Δ. κ. Γ. Μανώλης, ο οποίος μιλώντας στην EPA είπε ότι «η μόνη χαμένη από αυτή την υπόθεση είναι η κυβέρνηση η οποία δεν κέρδισε τίποτα και το μόνο που έχασε είναι η αξιοπιστία της χωρίς να υπάρχει λόγος». Και πρόσθεσε: «Αφού έτσι και αλλιώς θα αναγκαστεί η κυβέρνηση κάποια στιγμή να τα δώσει, θα μπορούσε να τα δώσει και να μην φαίνεται ότι αναγκάζεται να το πράξει με τις δικαστικές αποφάσεις».

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Απασχόλησης κ. Γ. Γιακουμάτος συνέχιζε να φορτώνει το σύνολο της ευθύνης στο κ. B. Γούλα. Μιλώντας στον Φλας δήλωσε: «Δεν είναι δυνατόν μια σοβαρή κυβέρνηση να δέχεται πυρά γιατί κάποιος Γούλας κάνει ό,τι κάνει. Φταίει ο Καραμανλής ή οποιοδήποτε υπουργός γιατί υπάρχει κάποιος Γούλας;».
ΔΑΚΕ: NA ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ H καθυστέρηση «τρώει» μεγάλο μέρος των αναδρομικών
ENTONH KPITIKH στην κυβέρνηση για τη μη καταβολή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ – που συνεχίζει να προκαλεί θύελλα αντιδράσεων – άσκησε και η ΔΑΚΕ (N.Δ.) ενώ οι συνταξιούχοι βγαίνουν πάλι στους δρόμους την ερχόμενη Πέμπτη.

H φιλοκυβερνητική ΔΑΚΕ με παρέμβασή της υπογραμμίζει ότι «δεν νομιμοποιούνται κυβερνητικοί παράγοντες και μηχανισμοί να απαξιώνουν τη γενναία απόφαση του Κώστα Καραμανλή για την κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΛΑΦΚΑ» και ζητά από τους υπαίτιους να αναλάβουν την ευθύνη και από την κυβέρνηση να πάρει πολιτική πρωτοβουλία για επιστροφή των αναδρομικών. Κατά τη ΔΑΚΕ «κινήσεις και μεθοδεύσεις διαφόρων παραγόντων εις βάρος των συνταξιούχων είναι καταδικαστέες και οι υπαίτιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Εξάλλου, για την ανάγκη παρέμβασης του Πρωθυπουργού μίλησε (χθες) στον Flash ο υφυπουργός Απασχόλησης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος και χαρακτήρισε πολιτικό λάθος τα περί τελεσιδικίας.

Οι αντιδράσεις των συνταξιούχων αλλά και των εργατικών συνδικάτων συνεχίζονται και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για εξαπάτηση και εμπαιγμό.

Στις 21 Μαρτίου

Τονίζεται ότι το θέμα των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ αναμένεται να βρεθεί και πάλι στις δικαστικές αίθουσες στις 21 Μαρτίου. Τότε έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση έφεσης στο Διοικητικό Εφετείο συνταξιούχου της Αγροτικής Τράπεζας, ο οποίος είχε χάσει πρωτόδικα την αγωγή που είχε υποβάλει για επιστροφή των αναδρομικών.

Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί ότι η νέα καθυστέρηση – η οποία μεθοδεύτηκε από την κυβέρνηση – οδηγεί στην απώλεια-παραγραφή σημαντικών αναδρομικών για όσους συνταξιούχους δεν υπέβαλαν δήλωση διακοπής της παραγραφής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή στα Ταμεία τους, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 250.000. Γι’ αυτούς το ποσό των αναδρομικών συρρικνώνεται σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι διεκδικήσεις τους περιορίζονται πλέον μόνο στο διάστημα 2002 – 2004 για το Δημόσιο και 2000 – 2004 για τα υπόλοιπα Ταμεία.

Χάνουν λεφτά

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η μη αντιμετώπιση του προβλήματος με πολιτική λύση θα οδηγήσει χιλιάδες συνταξιούχους να χάσουν τα αναδρομικά, αφού η κυβέρνηση θα προχωρήσει μελλοντικά – όπως έχει δεσμευθεί – σε νομοθετική λύση με βάση συγκεκριμένη δικαστική απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι η λύση που θα επιλεγεί δεν θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όλα τα αναδρομικά. Σημειώνεται ότι:

– Όποιος συνταξιούχος έκανε αίτηση ή προσφυγή έως τις 31/12/2004 διεκδικεί οπωσδήποτε αναδρομικά των ετών 2002, 2003, 2004.

– Αν η προσφυγή του έγινε το 2003, τότε διεκδικεί αναδρομικά των ετών 2001, 2002 και 2003.

– Αν υποβάλει φέτος αίτηση ή προσφυγή, διεκδικεί αναδρομικά των ετών 2003 και ένα εξάμηνο του 2004 (σ.σ.: η κατάργηση της ειδικής εισφοράς υπέρ ΛΑΦΚΑ εφαρμόζεται από την 1.7.2004).
Πανελλαδική απεργία στις 17 Μαρτίου
ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ προχωρούν στις 17 Μαρτίου οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων βρίσκονται οι προτάσεις της κυβέρνησης για την άρση της μονιμότητας των εργαζομένων στον ΟΤΕ και το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων.

Στις 17 Μαρτίου θα οργανωθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία στις ΔΕΚΟ και τράπεζες. Επίσης την ίδια μέρα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα οργανώσουν στάση εργασίας και τη Δευτέρα 7 Μαρτίου οργανώνεται 24ωρη απεργία στην Εμπορική Τράπεζα. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ ΟΤΟΕ και τραπεζών για το θέμα του Ασφαλιστικού με την ανώτατη τραπεζοϋπαλληλική οργάνωση να θέτει όρους προκειμένου να καθήσει πάλι στο τραπέζι του διαλόγου.

H ΓΣΕΕ αποφάσισε τα εξης:

* Την Πέμπτη 17/3 να οργανωθεί τετράωρη παναττική στάση εργασίας, από τις 12.00 έως τις 16.00.

* Στη 1 το μεσημέρι την ίδια ημέρα θα γίνει συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως (κτίριο ΓΣΕΕ) και πορεία-παναττικό συλλαλητήριο.

* Απεργιακές συγκεντρώσεις-συλλαλητήρια θα πραγματοποιήσουν όλα τα Εργατικά Κέντρα, στις έδρες των νομών.

* Την Παρασκευή 18/3 θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις-συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς από κλιμάκια της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “