Στο στόχαστρο και του διοικητή της Eθνικής ο νόμος

Ένα βήμα πριν από το «πάγωμα» κοινοτικών κονδυλίων βρίσκεται η χώρα μας, καθώς η Κομισιόν δεν δείχνει να πείθεται ότι ο βασικός μέτοχος συνάδει με το κοινοτικό Δίκαιο.

Έτσι, η Επιτροπή εντός των ημερών αποστέλλει τελεσίγραφο με το οποίο ζητεί αλλαγές και διορθώσεις, διαφορετικά επικρέμαται η απειλή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η απώλεια τεράστιων πόρων για τη χώρα μας. Ύστατη ελπίδα για αναβολή της απόφασης – εφόσον όμως η Αθήνα δεσμευθεί ότι θα αλλάξει τον νόμο – είναι η συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο της Κομισιόν, κ. Μπαρόζο.

ΔΕΝ EINAI, όμως, μόνο οι Ευρωπαίοι που έβαλαν στο στόχαστρο την κυβέρνηση για τον περίφημο νόμο. Οι βολές του διοικητή της Εθνικής Τραπέζης, κ. Τάκη Αράπογλου, ενόχλησαν πολύ περισσότερο το Μαξίμου, διότι ο εν λόγω διοικητής διορίστηκε από την κυβέρνηση της N.Δ. Ο κ. Αράπογλου χαρακτήρισε ως «λίγο αστείες» τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Έχει όμως προηγηθεί του κ. Αράπογλου ακόμη και ο πρόεδρος του ΣΕΒ…

THN ΙΔΙΑ ΩΡΑ, το οικονομικό επιτελείο βρήκε – όπως υποστηρίζει – τον τρόπο να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού, τα οποία οδηγούνται σε κατάρρευση. Το υπουργείο Οικονομίας, λοιπόν, ανακάλυψε ότι «φταίει» η μεγάλης έκτασης λαθρεμπορία καυσίμων. H… συνταγή που αποφασίστηκε είναι η μείωση της διαφοράς της φορολογίας μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και πετρελαίου κίνησης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι από του χρόνου θα πωλείται πολύ ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης. H κυβέρνηση, πάντως, αναζητεί τρόπους (π.χ. επίδομα θέρμανσης) για να αντισταθμίσει την αύξηση της τιμής – αναφορικά με τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι υπόλοιποι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη…

MAYPH ΕΠΕΤΕΙΟΣ. H σκέψη γυρίζει ένα χρόνο πίσω, στις 11 Μαρτίου του 2004. Τέσσερα τρένα ασφυκτικά γεμάτα εκρήγνυνται σκορπώντας θάνατο, τρόμο και πανικό στην Ισπανία τρεις ημέρες πριν από τις γενικές εκλογές. Ο απόηχος συγκλονίζει ολόκληρη την Ευρώπη. Τουλάχιστον 191 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.500 τραυματίστηκαν.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “