Yπάρχουν και... βασικές υποχρεώσεις

Ανοιχτό παράθυρο για βελτιώσεις του νόμου για τον βασικό μέτοχο ώστε να συνάδει με το κοινοτικό δίκαιο αφήνει ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Χρ. Φώλιας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι δυνατόν να αποζητούμε μόνο τα δικαιώματα και τα οφέλη και να στρέφουμε την πλάτη μας στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις».

Ο κ. X. Φώλιας χρεώνει τα νέα εισπρακτικά μέτρα στα μεγάλα ελλείμματα που παρέλαβε η κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων το φθινόπωρο. Χαρακτηρίζει μάλιστα τα μέτρα ως «πρώτες βοήθειες» μέχρι να αποδώσει – όπως λέει – η ολοκληρωμένη θεραπεία. Και όταν ερωτάται πώς είναι δυνατόν να μην γνώριζε το κόμμα του προεκλογικά αλλά και πριν από τη σύνταξη του προϋπολογισμού την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, υποστηρίζει: «Δυστυχώς, η φαντασία μας δεν ήταν τόσο νοσηρή».
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος χαρακτηρίστηκαν «φορομπηχτικά» για μισθωτούς και συνταξιούχους. Δεν σας ανησυχεί το πολιτικό κόστος που θα εισπράξετε από αυτά;

Είναι βέβαιο ότι καμιά κυβέρνηση δεν θέλει να είναι δυσάρεστη στην κοινωνία και όλες οι κυβερνήσεις διαθέτουν το ένστικτο της πολιτικής αυτοσυντήρησης. Κατά συνέπεια η λήψη των μέτρων αυτών καταδεικνύει τον επείγοντα χαρακτήρα και την κρισιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης. Κανείς δεν αντιλέγει ότι οι έμμεσοι φόροι είναι όντως άδικοι αφού τους πληρώνουν όλοι εξίσου, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα. Δεν είναι όμως αυτή η ουσία της πολιτικής μας, η στόχευσή μας και το όραμά μας. Θα έλεγα ότι τα μέτρα συνιστούν τις «πρώτες βοήθειες» μέχρι να αποδώσει η ολοκληρωμένη «θεραπεία». Και θα αποδώσει. Κατά συνέπεια πιστεύω ότι οι πολίτες θα κρίνουν αντικειμενικά την οικονομική μας πολιτική στο τέλος της τετραετίας βιώνοντας τα θετικά αποτελέσματα που προσδοκούμε.

Είστε όμως σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξουν νέα φορολογικά βάρη και η δημοσιονομική πολιτική θα γίνει από τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης. Και αντ’ αυτού βλέπουμε να επιστρατεύετε παλαιομοδίτικες εισπρακτικές τακτικές.

Κατ’ αρχάς ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει συγκεκριμένος μηχανισμός για τον έλεγχο των δαπανών και θα είναι πρώτο το κράτος αυτό που θα δίνει το παράδειγμα ότι αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα στα μεγέθη της οικονομίας. Κατά τα λοιπά, πράγματι τα φορολογικά βάρη ούτε ανήκαν ούτε ανήκουν στη φιλοσοφία του προγράμματός μας. Βρεθήκαμε όμως πάνω στην «κινούμενη άμμο» των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο τη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλλουμε. H δημοσιονομική εξυγίανση είναι αναγκαία προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο αναπτυξιακό τοπίο το οποίο ήδη διαμορφώνεται με πρωτοβουλίες και επιλογές της κυβέρνησης. Σας θυμίζω εν τάχει τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, το απλοποιημένο σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων, την επιτάχυνση στην υλοποίηση του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Όλα αυτά συγκροτούν ένα ενιαίο σύνολο οικονομικής πολιτικής που έχει μόνο ένα στόχο: ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αύξηση του εθνικού πλούτου, ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα, ευημερία για όλους τους Έλληνες.

Λέτε διαρκώς ότι βρήκατε πολύ μεγαλύτερο χάος στην οικονομία από ό,τι περιμένατε. Μα είναι δυνατόν ένα μεγάλο κόμμα που βρισκόταν τόσα χρόνια στον προθάλαμο της εξουσίας να μην είχε πλήρη επίγνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας όταν ανέλαβε τη διακυβέρνησή της;

Δυστυχώς, η φαντασία μας δεν ήταν τόσο νοσηρή. H «ισχυρή οικονομία» ασφαλώς και αποδείχθηκε το πιο σύντομο ανέκδοτο, μόνο που δεν γελάει κανείς. Βεβαίως γνωρίζαμε ότι η πραγματικότητα απέχει από τις επικοινωνιακές ωραιοποιήσεις γι’ αυτό και ζητούσαμε επίμονα μια σειρά στοιχείων προκειμένου να διαγνώσουμε την κατάσταση. Όμως ακόμη και οι πλέον καχύποπτοι από εμάς δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι ακόμη και σήμερα, ένα χρόνο μετά, θα ανακαλύπταμε διαρκώς πρόσθετα χρέη και ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Πολλοί προβλέπουν ότι τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη και αναμένουν νέα σκληρά μέτρα το φθινόπωρο.

Οι Κασσάνδρες ποτέ δεν έλειψαν από τούτο τον τόπο.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που έχετε είναι η δραματική μείωση των εσόδων. Πού κάνατε λάθος;

Είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα. Υπάρχουν και ζητήματα που σχετίζονται με την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των αρμόδιων μηχανισμών, αλλά και ζήτημα που σχετίζεται με το γεγονός ότι υπάρχει ένα «πάγωμα» στην αγορά. H κατανάλωση περιορίζεται λόγω του υψηλού δανεισμού όλων των προηγούμενων χρόνων και αναπόφευκτα αυτό έχει επιπτώσεις και στα έσοδα.

Με τον βασικό μέτοχο τι πιστεύετε ότι θα γίνει τελικά; Θα προχωρήσετε σε βελτίωση του νόμου ώστε να συνάδει με το κοινοτικό δίκαιο ή θα επιμείνετε στη σκληρή στάση με τον κίνδυνο να χαθούν κοινοτικά κονδύλια;

Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. H βαθιά συνειδητοποίηση ότι αποτελούμε μέλος μιας μεγάλης οικογένειας, της ευρωπαϊκής, πρέπει να συνιστά την αφετηρία των συλλογισμών και των δράσεών μας. Από κάθε σχέση, ακόμη και οικογενειακή, προκύπτουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δεν είναι δυνατόν να αποζητούμε μόνο τα δικαιώματα και τα οφέλη και να στρέφουμε την πλάτη στις ευθύνες και στις υποχρεώσεις. Έτσι λοιπόν, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία μπορούμε να πετύχουμε και την απρόσκοπτη λειτουργία της δημοκρατίας και τη διασφάλιση των οικονομικών προοπτικών της χώρας.

Πολλοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι στον βασικό μέτοχο επέδειξε προχειρότητα. Λένε ότι θα έπρεπε πριν νομοθετήσει να έχει διερευνήσει ακριβώς τις δυνατότητες που υπάρχουν για αποδοχή του νόμου από τη Κομισιόν.

Καλό είναι, πράγματι, να μην μπερδεύουμε τις δυνατότητες με τις βεβαιότητες. Γενικότερα, θα έλεγα ότι οι επιλογές μας πρέπει να δοκιμάζονται και να επιβεβαιώνονται καθημερινά στο πεδίο της παραγωγικής και ανταγωνιστικής βάσης.
«Ο πολίτης θα κάνει “ταμείο” στο τέλος της τετραετίας»
«Δεν είμαστε ούτε μάγοι ούτε θαυματοποιοί, ο κάθε πολίτης θα κάνει “ταμείο” στο τέλος της τετραετίας», δηλώνει ο κ. X. Φώλιας όταν ερωτάται για το εάν και πότε θα εκπληρωθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Αλήθεια, τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις πότε θα τις εκπληρώσετε; Διότι το επιχείρημά σας ότι υπάρχει ο ορίζοντας της τετραετίας δεν φαίνεται να πείθει πολλούς, ενώ δημιουργεί πολύ άσχημη εντύπωση να ακυρώνεται στην πράξη ο προϋπολογισμός πέντε μήνες μετά την ψήφισή του.

Ούτε μάγοι είμαστε ούτε θαυματοποιοί. Ποτέ δεν είπαμε ότι από τη μια μέρα στην άλλη θα αλλάξουν όλα και θα υπερβούμε αδυναμίες και διαρθρωτικά προβλήματα δεκαετιών. Είπαμε όμως κάτι άλλο. Ότι θα κάνουμε μια σοβαρή, έντιμη και έντονη προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα. Είναι άδικο λοιπόν μια κυβέρνηση να κρίνεται σε δεκατρείς μήνες λες και κυβέρνησε για δεκατρία χρόνια. Πράγματι, στο τέλος της τετραετίας κάθε Έλληνας πολίτης θα κάνει «ταμείο» κι έχουμε τη βεβαιότητα πως θα βάλει θετικό πρόσημο στην προσπάθειά μας.

Τελικά, κ. Φώλια, μήπως το μοιραίο λάθος της κυβέρνησης ήταν η περίφημη απογραφή, που δυσφήμησε τη χώρα και δυσκόλεψε τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Μοιραίο λάθος έκαναν όσοι δημιούργησαν συνθήκες τέτοιες ώστε σήμερα, αντί η χώρα να είναι πανέτοιμη για το αναπτυξιακό της άλμα, να κοιτάμε πώς θα συμμαζευτεί η κατάσταση. Στο τέλος, φταίει αυτός που βρήκε το ταμείο «λειψό» και όχι αυτός που το έκανε; Αυτό ξεπερνάει κάθε λογική πια.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “