Eνώ θυμήθηκαν αναδρομικά το πόθεν εσχες

Συγχαρητήρια για τη λιτότητα! Αλλά να είστε έτοιμοι από Σεπτέμβριο και για άλλα μέτρα, διεμήνυσε χθες ο επίτροπος Αλμούνια εξετάζοντας το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Αλογοσκούφης ενημερώνοντας τη Βουλή μίλησε για την ανάγκη μεγάλων μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία με ορίζοντα όχι τετραετίας, αλλά εικοσαετίας. Δεν θέλησε να διευκρινίσει τι εννοεί ο κ. Αλογοσκούφης, αλλά είναι σαφές ότι αφορά την αλλαγή στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, καθώς και τις ιδιωτικοποιήσεις παντού!

ΠΑΝΤΩΣ, το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να αυξήσει τα έσοδα καταφεύγει στο παλιό και δοκιμασμένο κόλπο της αναδρομικής εξέτασης των φορολογικών δηλώσεων παρελθόντων ετών, για να ελέγξει λέει το πόθεν έσχες των περιουσιακών στοιχείων που καταγράφονται σε αυτές. Δηλαδή, αν τα δηλωθέντα εισοδήματα δικαιολογούσαν τις αγορές ακινήτων, σκαφών αναψυχής και ακριβών αυτοκινήτων. Οι δραματικές εξελίξεις στην οικονομία και την αγορά έδωσαν την ευκαιρία χθες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επιτεθεί ανοιχτά από το βήμα της Βουλής στον κ. Γ. Αλογοσκούφη, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε μία κωμωδία που εξελίσσεται σε δράμα.

ΣΕ ΜΕΤΩΠΙΚΗ σύγκρουση με την Κομισιόν, πάντως, αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση, με την επιστολή που έστειλε χθες για τον νόμο περί βασικού μετόχου. H επιστολή διαπνέεται από τη σκληρή γραμμή Παυλόπουλου και υποστηρίζει – λίγο-πολύ – ότι ο νόμος περί βασικού μετόχου δεν έγινε για να ρυθμίσει το καθεστώς των δημοσίων συμβάσεων, αλλά για να κατοχυρώσει την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης.

KATA τα άλλα, ακόμη μία βασική προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης, ίσως και αυτή να μπει στο… ράφι. Ο λόγος για την εξάμηνη θητεία στον Στρατό, την οποία θα καθιέρωνε μέχρι το τέλος της τετραετίας. Τώρα το υπουργείο Άμυνας διαπιστώνει αυτό που ήξεραν όλοι, εκτός από τους συντάκτες του προγράμματος της N.Δ., ότι οι φαντάροι δεν επαρκούν. Έτσι, όχι μόνο δεν μειώνεται η θητεία, αλλά μπαίνει φρένο και στις αναβολές, ενώ δίνονται κίνητρα και για τους ανυπότακτους.

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ αναμένεται να συγκροτηθεί η νέα ιρακινή κυβέρνηση – η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση μέσα σε μισόν αιώνα – μετά την άρση του πολιτικού αδιεξόδου, η οποία επετεύχθη με την εκλογή του Κούρδου ηγέτη Τζαλάλ Ταλαμπανί στην προεδρία της χώρας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “