Eνώ στο εσωτερικό άνοιξαν όλα τα θέματα μαζί

Μία εβδομάδα «καυτών» γεγονότων στα εξωτερικά ήταν αρκετή ώστε ο Πέτρος Μολυβιάτης από «σοφός γέρων της κυβέρνησης», όπως τον αποκαλούσαν όλοι στο κόμμα του, να βρεθεί στο επίκεντρο ενός νεοδημοκρατικού εμφυλίου.

Υπουργοί, βουλευτές και κυβερνητικός Τύπος τον επικρίνουν ανοιχτά τόσο για τους χειρισμούς του στη νέα κρίση των Ιμίων όσο και στο Σκοπιανό, ενώ τα σενάρια για ανασχηματισμό ήρθαν ξανά στο προσκήνιο. Ο υπουργός Εξωτερικών, αιφνιδιασμένος από το βαρύ κλίμα που βρήκε στην Αθήνα αμέσως μετά την ατυχή επίσκεψή του στην Άγκυρα, επιχειρεί να βγει από τη δίνη του κυκλώνα – γνωρίζει όμως ότι ο «μύθος» που επί έναν χρόνο καλλιεργήθηκε γύρω από το πρόσωπό του έχει πλέον κλονιστεί πολύ σοβαρά.

ΩΣΤΟΣΟ τα εσωτερικά μέτωπα της κυβέρνησης είναι εξίσου σημαντικά με τα εξωτερικά. Κι αυτό γιατί έπειτα από έναν χρόνο… μετέωρων βημάτων, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει όλα τα θέματα μαζί, χωρίς σχεδιασμό και διάλογο. Ενδεικτικό παράδειγμα η απόφαση του υφυπουργού Εμπορίου να προχωρήσει αμέσως μετά το Πάσχα στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Ένα μέτρο που, παρ’ ότι έχει και πολλές θετικές παραμέτρους, προκαλεί ανατροπές και μεγάλες αντιδράσεις στην αγορά.

ΔΕΝ EINAI όμως αυτή η μόνη εστία έντασης. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προανήγγειλε χθες μετωπικές συγκρούσεις εργαζομένων με την κυβέρνηση αν ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά κεκτημένα. Και μέσα στη γενική αναταραχή, στην πρώτη γραμμή εργαζομένων που διαμαρτύρονται μπαίνουν τα Σώματα Ασφαλείας με προχωρημένες μορφές κινητοποιήσεων. Για παράδειγμα, τη νύχτα αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί έμειναν έξω από τη Βουλή καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «εμπαιγμό», ενώ σήμερα ένστολοι αστυνομικοί θα πραγματοποιήσουν πορεία.

ΥΠΑΡΧΕΙ ωστόσο και ένα θετικό μέτρο που ίσως περιορίσει τις εκατόμβες στις Εθνικές Οδούς. Τους προσεχείς μήνες τοποθετούνται 390 κάμερες σε όλα τα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου και οι παραβάτες θα λαμβάνουν στο σπίτι τους κλήσεις με φωτογραφία του αυτοκίνητου στο σημείο της παράβασης.

ΕΝΟΠΛΟΙ Παλαιστίνοι μεταφέρουν το πτώμα του Ιμπραχίμ Χασάς, ο οποίος κηδεύθηκε χθες στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, στη Δυτική Όχθη. Σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες και η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Άκσα, της οποίας ήταν μέλος ο νεκρός, υποσχέθηκε αντίποινα που θα μοιάζουν με «σεισμό».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “