Πληρώνουμε την ανευθυνότητα της N.Δ.

Κυβερνητικό Βατερλώ στα θέματα της απογραφής και του βασικού μετόχου που πλήττει, τελικώς, τα συμφέροντα της χώρας, διαπιστώνει η πρώην κοινοτική επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου. Και σχολιάζοντας τη ραγδαία κυβερνητική φθορά, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, τονίζει στα «NEA» ότι η κυβέρνηση Καραμανλή «πληρώνει την ανευθυνότητα που επέδειξε η N.Δ. ως αντιπολίτευση και τη βερμπαλιστική ηθικολογία της».

H τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Ανάπτυξης, αναφερόμενη στην ακρίβεια που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά, καταλογίζει στην κυβέρνηση αδράνεια και αναποτελεσματικότητα σε ό,τι αφορά την πάταξη της αισχροκέρδειας και παρατηρεί πως «υπάρχει έλλειμμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης στο τρίγωνο κράτος – αγορά – καταναλωτής».
Ακόμη, η κ. Διαμαντοπούλου αποδίδει ευθέως ευθύνες στον Πρωθυπουργό για τις αρνητικές εξελίξεις στα εθνικά θέματα, τονίζοντας ότι η προσάραξη στο Σκοπιανό και οι σκόπελοι στα ελληνοτουρκικά «οφείλονται στο ότι δεν έχουμε πυξίδα και έμπειρο καπετάνιο…».

Οι δηλώσεις του Γιώργου Σουφλιά, κατά τη γνώμη σας συνεπάγονται αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης; Είναι ομολογία λαθεμένων κινήσεων στο θέμα της απογραφής και του βασικού μετόχου; Ή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κατέθεσε δημοσίως τη διαφοροποίησή του προς τον κ. Αλογοσκούφη και όσους χειρίστηκαν τη υπόθεση του βασικού μετόχου;

Ο κ. Σουφλιάς υπήρξε ο ίδιος θύμα χειρισμού, εμπάθειας, επιπολαιότητας και έλλειψης διορατικότητας. Με τις δηλώσεις του προσπάθησε να εκφράσει το κατά τον λαό μας αυτονόητο. Με την παρέμβασή του προσπάθησε να κάνει σαφές ότι χρειάζεται αλλαγή πλεύσης και ότι οι μεγάλες σημαίες των κυβερνήσεων (απογραφή και βασικός μέτοχος) εξελίχτηκαν σε Βατερλώ. Στο έλλειμμα κοινής λογικής αυτής της κυβέρνησης ο κ. Σουφλιάς εξέφρασε αυτό που λέει ο λαός μας «δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζουμε».

Τα τραύματα στη σχέση μας με την Κομισιόν που προκάλεσαν η απογραφή και ο βασικός μέτοχος με ποιες κινήσεις μπορεί να επουλωθούν ώστε να αποφύγουμε τις οικονομικές κυρώσεις;

Το διακύβευμα για τη χώρα αυτή τη περίοδο αφορά την πιθανότητα, πρώτον, να παγώσουν τα κονδύλια λόγω του χειρισμού του βασικού μετόχου και των γνωστών πλέον θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεύτερον, να χαθούν σημαντικά κονδύλια από το Γ’ ΚΠΣ, δυστυχώς πολύ μεγαλύτερα απ’ αυτά στα οποία αναφέρεται η κυβέρνηση και, τρίτον, να πετύχουμε για το Δ’ ΚΠΣ πολύ λιγότερα από τα 25 δισ. ευρώ που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2004, έχοντας μάλιστα συνεκτιμήσει την επικείμενη τότε διεύρυνση. Για την αντιμετώπιση τέτοιας κλίμακας προβλημάτων απαιτείται η κυβέρνηση να διαθέτει διαπραγματευτική ισχύ, εσωτερική συνοχή, ενιαία γραμμή και σχέδιο.

Συμμερίζεστε τις ερμηνείες ότι η κυβέρνηση ρίχνει τώρα σωσίβιο στους εργολάβους, τους οποίους μέχρι πρότινος είχε στο στόχαστρο, επειδή κατάλαβε με καθυστέρηση ότι τα μεγάλα έργα είναι προτεραιότητα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας;

Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά τον καταναλωτή αλλά και τον εργαζόμενο, τη μικρή επιχείρηση αλλά και το πολυκατάστημα. Αφορά την οικονομία αλλά και την ποιότητα ζωής, όπου ο καθορισμός του ωραρίου θα πρέπει να είναι υπόθεση των τοπικών κοινωνιών, των θεσμικών τους οργάνων και των συλλογικών φορέων. Οι όποιες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου θα πρέπει να είναι προϊόν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξυπηρετεί μεμονωμένα συμφέροντα ή συγκεκριμένες ομάδες.

H εξωφρενική ακρίβεια που εμφανίζει φέτος η αγορά είναι μόνο αποτέλεσμα λαθεμένων χειρισμών της κυβέρνησης ή έχει και βαθύτερα αίτια που αρχίζουν από την περίοδο που ήσασταν εσείς στην κυβέρνηση;

H ακρίβεια δεν είναι απλό φαινόμενο και οι απλοϊκές προσεγγίσεις δεν ωφελούν. Υπάρχει έλλειμμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης στο τρίγωνο κράτος – αγορά – καταναλωτής. H αποκατάσταση της εμπιστοσύνης απαιτεί διαρθρωτικές αλλαγές, ελεγκτικούς μηχανισμούς, συνεχή διαβούλευση. Φέτος όμως η κατάσταση, όπως λέτε, είναι εξωφρενική και πλήττει κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Πρώτον, λόγω των πρόσφατων μέτρων που εξουδετέρωσαν τις όποιες αυξήσεις εισοδήματος και, δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση δεν λειτουργεί αποτελεσματικά στην πάταξη της αισχροκέρδειας κυρίως στα είδη που γεμίζουν το καθημερινό καλάθι της οικογένειας.

Πιστεύετε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει το Ασφαλιστικό και το θέμα των εργασιακών σχέσεων ή είστε από εκείνους που πιστεύουν ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα αντέχει ακόμα για δύο δεκαετίες;

Το Ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο όσους είναι άνω των σαράντα πέντε ετών αλλά και τους τριαντάρηδες και τους εικοσάρηδες. Το Ασφαλιστικό έχει γίνει πλέον θέμα της ατζέντας της Ευρώπης και οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για το μέλλον του κεκτημένου ευρωπαϊκού μοντέλου και το αίσθημα ασφάλειας που αυτό παρέχει. Το Ασφαλιστικό είναι συνεχώς ανοιχτό. Κάθε μεταρρύθμιση θα απαιτεί και άλλη μεταρρύθμιση γιατί τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία.

H μεγάλη μείωση της ψαλίδας μεταξύ N.Δ. και ΠΑΣΟΚ, η οποία καταγράφηκε στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και η δυσαρέσκεια των πολιτών σε πολλούς τομείς του κυβερνητικού έργου ήταν αναμενόμενα για σας ένα χρόνο μετά τις εκλογές;

Την ανευθυνότητα της N.Δ. ως αντιπολίτευση και τη μετατροπή της πολιτικής της σε βερμπαλιστική ηθικολογία την πληρώνει άμεσα και με υψηλό επιτόκιο η κυβέρνηση. Έτσι μετά την πρώτη «χρονιά της απογραφής και του βασικού μετόχου» προαναγγέλλει δύο δύσκολα χρόνια για να φτάσουμε στην τέταρτη χρονιά που είναι προεκλογική για να επαναληφθεί το χιλιοειπωμένο παραμύθι της καμένης γης και των χιλίων και μίας υποσχέσεων. Το μήνυμα των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι οι πολίτες έχουν κρίση και μνήμη.

Όμως φαίνεται ότι προς το παρόν το ΠΑΣΟΚ δεν κεφαλαιοποιεί όσο θα περίμενε κανείς αυτές τις απώλειες. Τι φταίει;

H καθημερινή αντιπολίτευση δεν αρκεί. Νέα πειστική πρόταση εξουσίας και νέες δυνάμεις στο προσκήνιο είναι οι προϋποθέσεις για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης του λαού. Αυτά απαιτούν χρόνο και συλλογική προσπάθεια – και για μας ισχύει το ότι οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση.
Δεν έχουμε πυξίδα και έμπειρο καπετάνιο στα εθνικά θέματα
ΓΙΑ τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που βρίσκονται πάλι στο κόκκινο αλλά και την προσάραξη στο Σκοπιανό η κ. Διαμαντοπούλου φρονεί ότι οφείλονται στο ότι δεν έχουμε πυξίδα και έμπειρο καπετάνιο.

Στα εθνικά θέματα επίσης οι σκόπελοι εμφανίστηκαν όλοι μαζί. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται πάλι στην κόκκινη γραμμή ενώ στο Σκοπιανό φτάσαμε να συζητάμε αν μπορούμε εμείς να χρησιμοποιούμε την ονομασία Μακεδονία.

H προσάραξη και οι σκόπελοι οφείλονται στο ότι δεν έχουμε πυξίδα και έμπειρο καπετάνιο. Το ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση έχει σχέδιο και άποψη για το αύριο. Ένα «όχι» στο Ευρωσύνταγμα στη Γαλλία πιθανόν να επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Πώς θα επηρεάσει αυτό τον τελευταία ενισχυμένο τουρκικό εθνικισμό; Στα Βαλκάνια επίκεινται εξελίξεις με επίκεντρο το Κόσοβο. Έχουν απομείνει σύμμαχοι και διαπραγματευτικά χαρτιά στις Βρυξέλλες; H μέχρι σήμερα στρατηγική της κυβέρνησης δεν δίνει τις καλύτερες εγγυήσεις για τα αυριανά προβλήματα.

Ποιος, κατά τη γνώμης σας, θα μπορούσε να είναι ένας ευπρεπής συμβιβασμός στο θέμα των Σκοπίων;

Στο θέμα των Σκοπίων ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας. H λύση πρέπει να δοθεί άμεσα. H κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αξιοποιήσει θετικά τη διάθεση για συναίνεση όλων των κομμάτων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “