Κάλπες στήνει στις Νομαρχίες ο Κ. Καραμανλής

Κάλπες και στις 41 νομαρχίες της χώρας στήνει η Ν.Δ. πριν από το καλοκαίρι, προκειμένου να επιλέξει για υποψηφίους πρόσωπα ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής που θα έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν στη μάχη των δημοτικών εκλογών. Με την κίνηση αυτή ο Κ. Καραμανλής έχει στόχο να πετύχει μ’ ένα σμπάρο τρία τρυγόνια, όπως χαρακτηριστικά λένε συνεργάτες του.
Πρώτον, θα αποκτήσει σαφή εικόνα για την εκλογιμότητα των προσώπων τα οποία θα στηρίξει· δεύτερον, θα απαλλαγεί από τις γκρίνιες και τους διαγκωνισμούς των φιλόδοξων τοπικών στελεχών που διεκδικούν την υποψηφιότητα και, τρίτον, θα περιορίσει τον παραγοντισμό κορυφαίων στελεχών, βουλευτών και επιτελών του που μοιράζουν ήδη υποσχέσεις για χρίσμα στους εκλεκτούς τους.

Ψηλά ο πήχυς

Η μεγάλη επιτυχία της Ν.Δ. στις προηγούμενες νομαρχιακές εκλογές είναι τώρα το πρόβλημά της. Και αυτό γιατί η απρόσμενη νίκη της σε 27 από τις 41 νομαρχίες έχει ανεβάσει τον πήχυ πολύ ψηλά. Οι τότε συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. δήλωναν ότι θα είναι μεγάλη νίκη για το κόμμα αν κερδίσει 23 ή 24 (στην καλύτερη περίπτωση) νομαρχίες και όταν έφθασαν τις 27 δεν πίστευαν στα μάτια τους. Ποια είναι τα προβλήματα εν όψει των δημοτικών; Τουλάχιστον σε τρεις από τις νομαρχίες που κέρδισε η Ν.Δ. το 1998 τα αποτελέσματα ήταν οριακά, άρα όσο εύκολα κερδήθηκαν άλλο τόσο εύκολα μπορεί να χαθούν.

Παράλληλα, αρκετοί από τους νομάρχες δεν στάθηκαν στο «ύψος των περιστάσεων», όπως χαρακτηριστικά λέει επιτελικό στέλεχος της Ν.Δ. Αυτό σημαίνει ότι πολιτεύτηκαν με λαθεμένο τρόπο και δεν στάθμισαν το γεγονός ότι η στάση και συμπεριφορά τους αποτελεί ουσιαστικά για τους ψηφοφόρους μια «πρόβα» για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί την εξουσία η Ν.Δ., αν κερδίσει τις εθνικές εκλογές. Έτσι, τώρα στη Ρηγίλλης ανησυχούν μήπως χάσουν κάποιες από τις νομαρχίες τις οποίες έχουν σήμερα και αυτό ανακόψει τον νικηφόρο αέρα για τις εθνικές εκλογές από τα πανιά του κόμματος.

Κανείς από τους πολιτικούς αναλυτές της Ρηγίλλης δεν αμφιβάλλει πως ακόμη και αν κερδίσει τους τρεις μεγάλους δήμους η Ν.Δ. και συγχρόνως μειωθεί ο αριθμός νομαρχιών που κατέχει σήμερα οι ερμηνείες που θα δοθούν για το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει χάσει τη δυναμική του στην κοινωνία και αντί να μεγαλώνει την πίτα του τη μικραίνει.

«Ποδαρικό»

Το θέμα των νομαρχιακών εκλογών θα κάνει «ποδαρικό» στις εργασίες του κόμματος τον νέο χρόνο. Ο κ. Κ. Καραμανλής μετά την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται από χθες προσκεκλημένος του Πατριάρχη, θα ασχοληθεί με το ζήτημα προσωπικά επικουρούμενος πάντα από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος γνωρίζει λεπτομερώς πρόσωπα και πράγματα στο κόμμα από τη νομαρχία της Αθήνας μέχρι τους μικρότερους νομούς της χώρας

Πάντως, αυτή την ώρα στις οργανώσεις της Ν.Δ. επικρατεί μεγάλη αναταραχή καθώς οι φιλοδοξίες κομματικών στελεχών για εξασφάλιση χρίσματος σε νομαρχίες και δήμους είναι πολλές. Τόσες που είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν, καθώς σ’ αυτές τις εκλογές η ηγεσία του κόμματος επιθυμεί να κάνει σημαντικά ανοίγματα στα κόμματα της Αριστεράς στηρίζοντας υποψηφίους ευρύτερης αποδοχής.

Η Ν.Δ. ευελπιστεί ότι τα τοπικά δημοψηφίσματα που θα διεξαγάγει ­ πιθανότητα με εταιρείες δημοσκοπήσεων ­ θα αποκαλύψουν ποια είναι τα ισχυρά πρόσωπα που θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν επιτυχώς με τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ.
Δεν θα είναι υποψήφιοι οι πρόεδροι των οργανώσεων
Η Ρηγίλλης δεν επιθυμεί οι εν ενεργεία πρόεδροι των κομματικών οργανώσεων να είναι υποψήφιοι είτε νομάρχες είτε δήμαρχοι, διότι έτσι θα δημιουργηθεί κλίμα πόλωσης και θα δυσκολευθεί ο κ. Κ. Καραμανλής να κάνει τα ανοίγματα που στοχεύει προς την Αριστερά. Η επιθυμία του κόμματος, ωστόσο, δημιουργεί αντιδράσεις.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι η βροχή διαμαρτυριών που δέχτηκε ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης ­ που εκ καθήκοντος είναι ο διαχειριστής των κομματικών κρίσεων ­ όταν πριν από δύο μήνες κατά τη διάρκεια κλειστής σύσκεψης στη Θεσσαλονίκη με προέδρους των νομαρχιακών οργανώσεων είπε ότι οι πρόεδροι των οργανώσεων δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες. Στην προσπάθεια να γίνει περισσότερο πειστικός, μάλιστα, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα το δικό του ασυμβίβαστο λέγοντας: «Δεν κατάλαβα, κύριοι. Εγώ που είμαι γραμματέας έχω ασυμβίβαστο και δεν μπορώ να γίνω υπουργός, εσείς πώς θα είστε και υποψήφιοι και πρόεδροι της οργάνωσης; Διαλέξετε ποιο αξίωμα προτιμάτε».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “