ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ 17Ν

Και ύστερα οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι δυσκολεύονται να κατανοήσουν γιατί δεν μπορούν καταπολεμήσουν το μικρόβιο του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα και ενώ μάλιστα έχουν κάνει αυτοκριτική για τα λάθη τους πριν και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Πώς, δηλαδή, να υπάρχουν φιλοαμερικανικά αισθήματα στους πολίτες όταν με κάθε ευκαιρία ανοίγουν οι κρουνοί της λάσπης και πνίγουν τα πάντα. Και ο πιο ευφάνταστος μυθιστοριογράφος δεν θα κατάφερνε σε «60 λεπτά» ­ έτσι λένε την «έγκυρη» εκπομπή του «έγκυρου» αμερικανικού δικτύου CBS ­ να μπλέξει τον Μπιν Λάντεν με το ΠΑΣΟΚ μέσω της οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Και να κινδυνολογήσει για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 προβάλλοντας ψεύτικα στοιχεία του τύπου: η κυβέρνηση γνωρίζει τα ονόματα των τρομοκρατών της 17Ν και δεν τους συλλαμβάνει ή ότι ποτέ η αστυνομία δεν έχει δημοσιεύσει σκίτσα των τρομοκρατών παρά τις λεπτομερείς περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων. Και αν αυτό το λένε στην Αμερική αποκαλυπτική δημοσιογραφία, εμείς το λέμε μαύρη προπαγάνδα. Αφήστε που κάποιος πρέπει να τους μάθει την ελληνική ρήση «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».

Στα δικά μας τώρα… Ωραία ήταν η λιακάδα χθες, αλλά μην εύχεστε να συνεχισθεί για πολλές μέρες διότι υπάρχει κίνδυνος μετά το «δόξα σοι ο Θεός» να πούμε «βόηθα Παναγιά». Οι ειδικοί λένε πως αν τα χιόνια στον Υμηττό λειώσουν απότομα, κινδυνεύουμε από τις πλημμύρες. Και μια και ο λόγος για τον καιρό, πρέπει να παραδεχθούμε ότι για μια ακόμη φορά αποδειχθήκαμε ο λαός της υπερβολής. Τώρα που η θεομηνία πέρασε και σύσσωμοι τα ψάλαμε στους κυβερνώντες με πηχυαίους τίτλους, αιχμηρά άρθρα και καυστικά ραδιοτηλεοπτικά σχόλια, καλό είναι να κάνουμε και την αυτοκριτική μας ως πολίτες.

Καλή είναι η ελληνική καπατσοσύνη και πολλές φορές μάς βγάζει από τα δύσκολα, όχι όμως όταν χιονίζει. Εντάξει, είμαστε όλοι… Σούμαχερ κι επιπλέον και πονηροί αφού κοροϊδεύουμε τον τροχονόμο και μπαίνουμε στην Εθνική χωρίς αλυσίδες. Αλλά ακόμη κι ο άσος της Φόρμουλα 1 δεν θα μπορούσε να οδηγήσει χωρίς αλυσίδες το αυτοκίνητό του σε μισό μέτρο χιόνι όσα κόλπα κι αν έκανε. Και βέβαια ο Γερμανός πρωταθλητής δεν θα δήλωνε στην πρώτη κάμερα που θα τον σημάδευε ότι φταίει η πολιτεία που… κόλλησε.

Σε μια άλλη περίπτωση, η κάμερα κατέγραφε την αγανάκτηση των καταναλωτών σε κάποια λαϊκή, όταν μια έξαλλη νοικοκυρά έβαλλε κατά πάντων και ιδιαίτερα κατά της κυβέρνησης διότι ήταν, λέει, πανάκριβες οι ντομάτες. Ποιος να τολμήσει να της πει ότι… ίσως να μην ευθύνεται η κυβέρνηση επειδή χιόνισε στην Κρήτη…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “