Έκοψε το τσιγάρο και τις... «παρέες»

Μια μια εγκαταλείπει τις νεανικές συνήθειές του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Τον τελευταίο μήνα μάλιστα έφθασε να κόψει με το μαχαίρι το τσιγάρο. Τον παρέσυραν στην καλή συνήθεια τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. Ο Γιώργος Σουφλιάς είναι φανατικός αντικαπνιστής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης το ίδιο. Ο Προκόπης Παυλόπουλος το έκοψε στις αρχές του καλοκαιριού και τον Σεπτέμβριο η Ντόρα Μπακογιάννη κάπνισε στα Χανιά το τελευταίο πακέτο. Η μόνη «παραφωνία» στις συσκέψεις των κορυφαίων στελεχών είναι πλέον ο Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος προβάλλει αντίσταση στην αντικαπνιστική «νεύρωση» της Ρηγίλλης.

Το κόψιμο του τσιγάρου δεν είναι η μόνη αλλαγή στο κοινωνικό και πολιτικό προφίλ του προέδρου της Ν.Δ. Προσέχει πια πολύ περισσότερο το ντύσιμό του, για το οποίο έχει δεχθεί στο παρελθόν μεγάλη κριτική. Και το σημαντικότερο, έχει περιορίσει αισθητά τον στόμφο, αλλα και την υπερκινητικότητά του όταν μιλάει από το βήμα της Βουλής.

Υπάρχουν όμως και μερικές βασικές συνήθειες που δεν τις αλλάζει με τίποτα, όπως η διαμονή στο σπίτι της Ραφήνας, το οποίο ήταν το εξοχικό της οικογένειάς του.

Φίλοι και συνεργάτες του κατά καιρούς τον συμβουλεύουν να μείνει στην Αθήνα και εκείνος απαντά γελώντας: «Δεν εγκαταλείπω εγώ τη θάλασσα». Πριν από λίγο καιρό μάλιστα το σπίτι ανακαινίστηκε. Έτσι ο πρόεδρος και η σύζυγός του θα συνεχίσουν να μένουν εκεί. Πέραν των άλλων, αυτό τους βοηθάει να αποφεύγουν τις πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις, κάτι που δεν αρέσει και στους δύο.

Μεγαλύτερες αλλαγές

Στην πολιτική του λειτουργία ο κ. Κ. Καραμανλής το τελευταίο εξάμηνο έχει ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές. Όσοι συζητούν ή συνεργάζονται μαζί του μιλούν για έναν άλλο Καραμανλή. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει εγκαταλείψει οριστικά τη λογική της «ηγετικής παρέας», η οποία κυβερνούσε το κόμμα την πρώτη περίοδο της αρχηγίας του. Οι φίλοι του ο ένας μετά τον άλλον απομακρύνθηκαν ή εγκατέλειψαν τη Ρηγίλλης. Τώρα έχει μόνο συνεργάτες με «διακριτούς» ρόλους, με τους οποίους αποφεύγει μάλιστα την κοινωνική συναναστροφή. Εξαίρεση ο επί των εξωτερικών θεμάτων σύμβουλός του κ. Γ. Βαλινάκης, ο οποίος είναι στενός φίλος του επί σειρά ετών. Και παραμένει, διότι ουδέποτε έχει ανακατευθεί στα εσωκομματικά και επιπλέον ­ όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά ­ δεν κάνει κατάχρηση της φιλικής σχέσης με τον πρόεδρο ούτε επιδιώκει ρόλο παράγοντα.

Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν έχει επίσης έμπιστους συνεργάτες. Ουδείς από τους επιτελείς του γνωρίζει το σύνολο των σκέψεων, των επαφών και των σχεδιασμών του. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη Ρηγίλλης υποστηρίζουν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν είναι ικανοποιημένος με την απόδοση ορισμένων συνεργατών του. Η απόφασή του, ωστόσο, αυτή την ώρα είναι να μην προχωρήσει σε καμιά αντικατάσταση. Θα κάνει όμως διορθωτικές κινήσεις. Αυτό σημαίνει πως θα ενισχύσει με άλλα πρόσωπα του τομείς που δεν έχουν τα αποτελέσματα που εκείνος ανέμενε.

Είναι γεγονός ότι στη Ν.Δ. όσες αλλαγές προσώπων και αν έγιναν εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα: η παραγωγή πολιτικής και στη συνέχεια η προβολή της. «Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας πιστεύει πως δεν έχουμε θέσεις, γιατί δεν παράγουμε πολιτική», παραδέχεται κορυφαίο στέλεχος. Και προσθέτει: «Δεν είναι όμως αυτή η αλήθεια. Έχουμε θέσεις και αν διαβάσει κανείς το πρόγραμμα που με μεθοδικότητα συντάσσει ο κ. Γ. Σουφλιάς και το επιτελείο του. Δεν έχουμε βρει όμως ακόμη τον τρόπο αυτές τις θέσεις να τις κάνουμε ελκυστικές και να τις περάσουμε στον κόσμο. Και εδώ βρίσκεται το πρόβλημα».

Εμφανίσεις στη Βουλή

Πάντως, ο πρόεδρος έχει αποφασίσει, προς το παρόν τουλάχιστον, να καλύπτει μόνος το κενό που υπάρχει αυτή την ώρα στην προβολή των θέσεων του κόμματος. Η πρώτη απόφαση είναι οι συχνές και αιφνιδιαστικές εμφανίσεις του στη Βουλή. Οι επιτελείς της Ρηγίλλης θεωρούν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής έχει πλέον σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία και αυτό αναδεικνύει τις θέσεις του κόμματος. Αιφνιδιαστικές θα είναι και οι επισκέψεις του σε διάφορες περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αυτό ­ όπως λένε ­ θα δίνει τη δυνατότητα στη Ν.Δ. να… κεφαλαιοποιεί την εγκαρδιότητα που έχει ο κ. Κ. Καραμανλής όταν έρχεται σε επαφή με τους απλούς ανθρώπους.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με το επιτελείο του, αισθάνεται περισσότερη αυτοπεποίθηση από κάθε άλλη φορά. Πιστεύει πως έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει τους εκλογικούς του στόχους. Δεν θεωρεί όμως και τίποτα δεδομένο, καθώς μεσολαβούν σχεδόν δύο χρόνια μέχρι τις εκλογές. Οι φίλοι του λένε πως αν ένα στέλεχος της Ν.Δ. θέλει να το αντιπαθήσει ο κ. Κ. Καραμανλής μπορεί να του πει: «Πρόεδρε, μην ανησυχείς, τη νίκη την έχουμε στο τσεπάκι».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “