Τι είναι αυτό που τους ενώνει...

Λίγες ώρες πριν ο κ. Κ. Καραμανλής λάβει τη δραματική απόφασή του για το κόμμα και τον ίδιο να διαγράψει τον Γιώργο Σουφλιά ­ τον Φεβρουάριο του 1997 ­ οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο περιστύλιο της Βουλής. Μολονότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν βιαστικός και θυμωμένος ­ όσοι τον γνωρίζουν καλά λένε ότι εκείνη την ώρα «έβγαζε καπνούς» ­ σταμάτησε, χτύπησε στην πλάτη τον Σαρακατσάνο και του είπε «Γεια σου Γιώργο». «Γεια σου Κώστα», απάντησε ψυχρά ο Θεσσαλός πολιτικός μη ξέροντας τι θα επακολουθούσε. Ο χαιρετισμός του προέδρου στον βασικό εσωκομματικό αντίπαλό του ­ τότε ­, λιγες ώρες πριν τον ρίξει στην πυρά, δεν ήταν μόνο κίνηση σεβασμού, ήταν κάτι περισσότερο: έδειχνε ότι υπάρχει κάτι που τους ενώνει πέρα από την πολιτική…

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς και Κ. Καραμανλής συνδέονται στενά οικογενειακώς και μάλιστα με κουμπαριά.

Ο μεγάλος αδελφός του προέδρου της Ν.Δ. Γιώργος Καραμανλής έχει βαφτίσει τη μεγάλη κόρη του Γιώργου Σουφλιά, την Όλγα, η οποία σήμερα σπουδάζει στο τρίτο έτος της Νομικής. Ίσως να είναι αυτός ο λόγος που δεν αντηλλάγησαν βαριές προσωπικές κουβέντες ούτε έγιναν χτυπήματα κάτω από τη μεση τη δύσκολη περίοδο που ο κ. Γ. Σουφλιάς βρέθηκε εκτός κόμματος.

Έτσι, όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. έλαβε την απόφαση να τον καλέσει να γυρίσει πίσω, ζητώντας ουσιαστικά συγγνώμη από το βήμα του συνεδρίου, οι δύο άνδρες δεν δυσκολεύτηκαν να επικοινωνήσουν. Γύρισαν σελίδα, χωρίς ο ένας να δώσει εξηγήσεις στον άλλο για το παρελθόν.

Όσοι ακούν σήμερα τον κ. Κ. Καραμανλή να μιλά σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του για τον Θεσσαλό πολιτικό, θα δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι οι δύο άνδρες για μεγάλο διάστημα βρέθηκαν στις απέναντι όχθες του ποταμού. «Η επιστροφή του Γιώργου Σουφλιά έδωσε δυναμική νίκης στο κόμμα.

Από τότε ενισχύθηκε η αυτοπεποίθηση και ανέβηκε το ηθικό των οπαδών μας» λένε στελέχη της Ρηγίλλης και προσθέτουν: «Και μολονότι ο Σαρακατσάνος θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί τον τρόπο με τον οποίο γύρισε στο κόμμα, καθώς και την υψηλή δημοτικότητά του, αφού είναι ο πιο δημοφιλής Έλληνας πολιτικός, εμφανίζεται ιδιαίτερα συνεργάσιμος με όλους. Και παράλληλα δουλεύει με μεθοδικότητα στη διαμόρφωση του προγράμματος του κόμματος».

Ορισμένα στελέχη της Ρηγίλλης δεν είδαν από την αρχή με καλό μάτι την επιστροφή του κ. Γ. Σουφλιά στο κόμμα. Έτσι με κάθε ευκαιρία τον αμφισβητούν και τον λοιδορούν ­ τον θεωρούν παλαιομοδίτη πολιτικό ­, χαρακτηρίζουν δε « κοπιαστική και ανούσια διαδικασία» τον ιδιαίτερα σχολαστικό τρόπο με τον οποίο εργάζεται στη διαμόρφωση του προγράμματος, αλλά και τη διατύπωση των θέσεων του κόμματος σε κρίσιμα θέματα.

«Είναι αλήθεια ότι στον Γιώργο Σουφλιά δεν αρέσει να είναι πρόχειρος και βιαστικός. Πριν πάρει θέση σε όποιο ζήτημα, σκέφτεται, ξανασκέφτεται και συζητά εξονυχιστικά με τους ειδικούς και ενδεχομένως να “κουράζει” τα στελέχη της Ν.Δ.» παραδέχονται οι συνεργάτες του και προσθέτουν: «Ωστόσο μ΄ αυτή του τη μεθοδικότητα προστατεύει το κόμμα από τα λάθη».

Και αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα την επίσημη δήλωση του κόμματος για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. «Όλες οι επιφυλάξεις και οι φόβοι μας που είχαν εκφραστεί με εκείνη τη δήλωση δικαιώθηκαν και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι περιμέναμε».

Ο κ. Γ. Σουφλιάς δεν αντιδρά προς το παρόν στις λοιδορίες που δέχεται, ωστόσο δεν κρύβει την ενόχλησή του όταν γίνονται διαρροές από τη Ρηγίλλης εναντίον του, όπως για παράδειγμα ότι διαφωνούσε με τη δημιουργία του λεγόμενου «πρωινού καφέ», ενώ εκείνος είχε εισηγηθεί τη συγκρότηση του οργάνου στον πρόεδρο του κόμματος.
«Ο πρόεδρος του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη»
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη Ρηγίλλης αλλά ξέρουν και τον τρόπο που σκέφτεται ο κ. Κ. Καραμανλής λένε ανεπιφύλακτα ότι «ο Γιώργος Σουφλιάς αυτήν την ώρα είναι ο ισχυρός άνδρας της Ν.Δ.». Και εξηγούν: «Ο πρόεδρος τού έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ακυρώσει με λόγια ή με πράξεις την πανηγυρική επιστροφή του στο κόμμα. Κάτι τέτοιο θα ζημίωνε πάνω απ’ όλα τον ίδιο: θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί “επιπόλαιος” από τους ψηφοφόρους οι οποίοι δικαίως θα του πουν: “Πρόεδρε, αφού δεν μπορείς να συνεργαστείς μαζί του γιατί του ζητήσεις να γυρίσει πίσω;”». Τα ίδια στελέχη προεξοφλούν ότι η ίδια καλή σχέση των δύο ανδρών θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές και όποιο στέλεχος ή βουλευτής της Ν.Δ. συγκρουστεί με τον Γιώργο Σουφλιά θα χάσει ακόμη και αν έχει δίκιο. Παράλληλα θα στραφεί εναντίον αυτού του στελέχους η βάση του κόμματος που υποδέχθηκε πανηγυρικά τον Θεσσαλό πολιτικό στην επιστροφή του.

Αλλά και ο κ. Γ. Σουφλιάς μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Κώστα Καραμανλή. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις λέει ότι «ο Καραμανλής είναι πολιτικός με όραμα που πραγματικό στόχο δεν έχει την προσωπική του προβολή και το ίδιον όφελος αλλά το συμφέρον του τόπου».

Ακόμη δηλώνει ότι η αίσθηση που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία είναι ότι η Ν.Δ. είναι σοβαρό κόμμα με στελέχη που μπορούν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. «Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ν.Δ. είναι η δυσκολία που έχει το κόμμα να περάσει τις θέσεις του με ένα ενιαίο πολιτικό λόγο». «Εγώ είμαι από εκείνους», λέει, «που αποφεύγουν τις συχνές εμφανίσεις για προσωπική προβολή. Πιστεύω ότι ο πολιτικός πρέπει να μιλάει όταν έχει κάτι να πει. Διαφορετικά ας μην πει τίποτα. Δεν μπορούν σε ένα κόμμα να μιλούν πολλοί για το ίδιο ζήτημα και να λένε διαφορετικά πράγματα, μόνο και μόνο για να ξεχωρίσουν, να προβληθούν και να κάνουν δημόσιες σχέσεις. Καλό είναι το “επικοινωνείν”, αλλά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και όποιος επιχειρεί αυτό το εγχείρημα πρέπει να μάθει πρώτα τι σημαίνει να επικοινωνείς με τον κόσμο».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “