... και η κυβέρνηση ψάχνει αλεξικέραυνο

Παλιά στα χωριά όταν ένα προξενιό πετύχαινε, πολλές ήταν οι προξενήτρες που ήθελαν να καρπωθούν το ευτυχές γεγονός. Έτσι, μπαινόβγαιναν στα σπίτια των νέων συμπεθέρων εισπράττοντας ευχαριστίες και ρεγάλα.

Μόλις όμως κάτι στράβωνε, οι προξενήτρες δεν δίσταζαν να πουν στη γειτονιά: «Εγώ το είχα πει, δεν ταίριαζαν τα παιδιά». Το ίδιο ακριβώς συνέβη με τον γάμο και το σύντομο διαζύγιο των δύο τραπεζών. Τώρα τα πολιτικά στελέχη που είχαν επενδύσει πολλά σ’ αυτήν τη συνένωση δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα και μιλούν για αυτόνομη δράση επιχειρηματιών. Συμφωνούμε απολύτως. Αρκεί να το πίστευαν και να το έλεγαν αυτό και πριν από ένα μήνα.
Πάντως η κυβέρνηση ούτως ή άλλως δεν είναι στην καλύτερη φάση της. Πυκνά σύννεφα συσσωρεύονται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη και αναζητείται το θαύμα – όπως θα έλεγε ο Θεόδωρος Πάγκαλος – για να αντιστραφεί και πάλι το κλίμα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. Θέλετε το διαζύγιο Άλφα – Εθνικής, θέλετε η παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών Ζαφειρόπουλου (με αιχμές μάλιστα), θέλετε οι κινητοποιήσεις των αγροτών που αναμένονται τις επόμενες μέρες… κάποιοι ψάχνουν ήδη για αλεξικέραυνο.

Όσο για τη Ν.Δ., πράγματι δεν κάνει τίποτα σπουδαίο για να πείσει ότι είναι έτοιμη να κυβερνήσει τη χώρα. Καρπώνεται όμως καθημερινά τα κυβερνητικά ολισθήματα. Ο κ. Κ. Καραμανλής αποφεύγει πλέον τις κινήσεις υψηλού ρίσκου και περιορίζεται σε σποραδικές επιθέσεις εναντίον του κ. Σημίτη και ανοίγματα δημόσιων σχέσεων προς την Αριστερά – σαν αυτό που έκανε χτες σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΕΔΑ.

Και ένα καλό νέο για τους 115.000 υποψηφίους που έχουν μπει στην τελική ευθεία των πανελλαδικών εξετάσεων. Φέτος υπολογίζεται ότι θα εισαχθούν περίπου 7.000 περισσότεροι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και όπως φαίνεται σε λίγα χρόνια όσοι φθάνουν στην πηγή θα πίνουν και νερό. Θα πείτε, τι θα κάνουν μόλις πάρουν το πτυχίο; Αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Μια ξεχωριστή πινελιά στη μουντή πολιτική σκηνή ίσως αποδειχθεί η πρόβλεψη του νέου νόμου για υποχρεωτική συμμετοχή γυναικών κατά 33% στα ψηφοδέλτια για τις δημοτικές εκλογές. Πάντως η ρύθμιση λειτουργεί αποτρεπτικά στον σχηματισμό αντάρτικων ψηφοδελτίων. Πού να βρεθούν τόσες γυναίκες…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “