Αλλάζει την «ομάδα κρούσης»

Σημαντικές ανακατατάξεις και αλλαγές στο επιτελείο του δρομολογεί ο πρόεδρος της Ν.Δ., μετά την κοινή διαπίστωση ότι δεν λειτουργεί το οργανωτικό σχήμα ­ με τα πολλά όργανα ­ το οποίο έστησε σταδιακά από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι το τέλος του χρόνου. Την ευκαιρία των αλλαγών που αναζητούσε τους τελευταίους δύο μήνες ο Κ. Καραμανλής, δίνει η υποψηφιότητα τής Ντ. Μπακογιάννη για τον Δήμο της Αθήνας, η οποία συνεπάγεται την ταυτόχρονη αποχώρησή της από δύο θέσεις που κατέχει σήμερα.

Ο Κ. Καραμανλής θα κάνει αλλάγη προσώπων στο επιτελείο του με αφορμή την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη για τον Δήμο Αθηναίων
Η μία είναι της συντονίστριας Εξωτερικών και η άλλη τού μέλους του επικοινωνιακού οργάνου που αναλύει την πολιτική κατάσταση, του λεγόμενου «πρωινού καφέ».

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. προεξοφλούν ότι από τις πρώτες κινήσεις του Κ. Καραμανλή, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας τής Ντ. Μπακογιάννη, θα είναι να ενταχθεί στο επιτελείο της Ρηγίλλης ο Γ. Βουλγαράκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε πριν από 15 ημέρες με τον βουλευτή της Α΄ Αθηνών και όπως λέει με κάθε ευκαιρία, εκτιμά πολύ τις πολιτικές και επικοινωνιακές ικανότητές του. Και είναι αποφασισμένος να τον αξιοποιήσει ενεργά από τώρα μέχρι και την προεκλογική περίοδο.

«Έχουμε τεράστια έλλειψη στελεχών που να έχουν πολιτικές και επικοινωνιακές δυνατότητες. Έτσι, όταν προκύπτει ένα γεγονός, δεν υπάρχουν πρόσωπα να βγουν στα ΜΜΕ να δημιουργήσουν κλίμα και να περάσουν τις θέσεις τού κόμματος», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και προσθέτει: «Μέχρι σήμερα, το κύριο βάρος σε αυτόν τον τομέα σηκώνουν ο Προκόπης Παυλόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη. Έτσι και αλλιώς, δεν αρκούσαν. Τώρα όμως που φεύγει η Ντ. Μπακογιάννη για τον δήμο, η παρουσία του Γιώργου Βουλγαράκη στην ομάδα κρούσης του κόμματος είναι αναγκαία».

Η Μ. Γιαννάκου Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τη Ρηγίλλης, είναι ποιος θα καλύψει τη θέση τού συντονιστή Εξωτερικών. Κορυφαία στελέχη εκτιμούν ότι επικρατέστερη είναι η Μ. Γιαννάκου, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα. Όμως είναι πολύ πιθανό ο πρόεδρος της Ν.Δ. να μην μπει στη διαδικασία εκλογής νέου συντονιστή ­ αφού το πείραμα των εκλεγμένων «συντονιστών – υπερυπουργών» έχει αποτύχει ­ και να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής αυτού του κρίσιμου τομέα, επικουρούμενος από τον Π. Μολυβιάτη.

Τρία όργανα Πάντως, δεν υπάρχει κανείς αυτή την ώρα στη Ν.Δ. που να πιστεύει ότι η οργανωτική πυραμίδα του κόμματος λειτουργεί. Υπάρχουν τρία βασικά όργανα που οι αρμοδιότητές τους αλληλοκαλύπτονται, ενώ τα περισσότερα πρόσωπα είναι παντού τα ίδια. Το ένα όργανο είναι οι συντονιστές με τους βοηθούς τους τομεάρχες. Το άλλο είναι το Πολιτικό Συμβούλιο και το τρίτο ο «πρωινός καφές». Άπειρες ώρες σπαταλώνται σε συσκέψεις, στις οποίες δεν λαμβάνεται καμιά απόφαση, αφού οι διαρροές στη Ρηγίλλης είναι τρόπος ζωής και προβολής στελεχών και επιτελών του προέδρου. Έτσι, ο Κ. Καραμανλής σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανακατατάξεις με αλλαγές ρόλων και αρμοδιοτήτων στο επιτελείο του.

Ήδη με τον τρόπο του, ωστόσο, έχει καταστήσει σαφές ποιοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Τις σημαντικές αποφάσεις λαμβάνει με τέσσερα στελέχη σε άτυπες συσκέψεις και κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί τους. Αυτοί είναι ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Δημήτρης Σιούφας, ο Προκόπης Παυλόπουλος και Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Για διαφορετικούς λόγους, ο καθένας από τους τέσσερις είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τον πρόεδρο και αποτελούν σήμερα τον στενό ηγετικό πυρήνα της Ν.Δ.

Παράλληλα, οι επιτελείς του Κ. Καραμανλή αναζητούν επιστήμονες τεχνοκράτες, οι οποίοι μέχρι τις εκλογές, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Σουφλιά, θα συμβάλουν στην τελική κατάρτιση του προγράμματος του κόμματος και στη συνέχεια όσοι από αυτούς κριθούν ικανοί ­ σε ενδεχόμενη νίκη της Ν.Δ. ­ θα χρησιμοποιηθούν σε σημαντικές κρατικές θέσεις.
Δημοσκόπηση για οκτώ υποψηφίους

Οκτώ πρόσωπα 4 της Ν.Δ. και 4 του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο μικροσκόπιο δημοσκόπησης που παράγγειλε η Ν.Δ.
Τέσσερα στελέχη της Ν.Δ. και τέσσερα του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της δημοσκόπησης που έχει παραγγείλει η Ρηγίλλης για τον Δήμο της Αθήνας, η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και εντός της εβδομάδας παραδίδεται στον πρόεδρο του κόμματος. Από τη Ν.Δ. ­ σύμφωνα με τους συνεργάτες τού Κ. Καραμανλή ­ είναι η Ντόρα Μπακογιαννη, ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο Βύρων Πολύδωρας και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Και από το ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Παπουτσής, η Μιλένα Αποστολάκη, η Φώφη Γεννηματά και ο Νάσος Αλευράς.

Η δημοσκόπηση είχε παραγγελθεί πριν η Ντόρα Μπακογιάννη οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της για τον δημο και ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεξεργαζόταν εναλλακτικά σενάρια. Τώρα η δημοσκόπηση αποτελεί απλώς μια ευκαιρία να γνωρίσει ο πρόεδρος τις δυνατότητες ορισμένων στελεχών του, αλλά να έχει και μια πρώτη εικόνα τού πώς αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι την υποψηφιότητα Μπακογιάννη.

Ο Κ. Καραμανλής θα μελετήσει τη δημοσκόπηση στο τέλος της εβδομάδας, αφού αύριο αναχωρεί για Λονδίνο και Εδιμβούργο και θα επιστρέψει την Πέμπτη. Την ερχόμενη Παρασκευή αναχωρεί η Ντόρα Μπακογιάννη για το Λονδίνο και επιστρέφει την Κυριακή. Μετά την επιστροφή τής πρώην υπουργού αναμένεται να την καλέσει ο πρόεδρος του κόμματος προκειμένου να λάβουν και την οριστική απόφαση για το πότε και με ποιον τρόπο θα ανακοινωθεί η υποψηφιότητα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “