Βλέπουν τα τρένα να περνούν...

«Σσστ… το κόμμα κοιμάται». Ο λόγος για το κόμμα της Ν.Δ. και η διαπίστωση ότι η Ρηγίλλης κοιμάται ύπνο βαθύ ανήκει σε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η απουσία του προέδρου στη Μεγάλη Βρετανία αποκάλυψε τη γύμνια του κόμματος. Στη φωτογραφία, ο Κ. Καραμανλής κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου
Είναι γεγονός ότι η Ν.Δ. την περασμένη εβδομάδα για μια ακόμη φορά ουσιαστικά παρατηρεί σιωπηλή και από μακριά τα όσα συμβαίνουν στην πολιτική ζωή της χώρας, δίνοντας έτσι και πάλι στην κυβέρνηση την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλα τα επίπεδα.

«Η γενική απραξία, η απουσία συντονισμού στελεχών και οργάνων και κυρίως η έλλειψη πολιτικών αντανακλαστικών κατέστησαν τη Ν.Δ. αδρανή σε μια στιγμή που θα έπρεπε να κυριαρχεί στις εξελίξεις και να έχει διαρκώς την κυβέρνηση σε θέση απολογούμενου», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και προσθέτει: «Αντί να αναλάβουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και εμείς πρώτοι με προτάσεις και θέσεις να ανοίξουμε το θέμα της εξυγίανσης των ΜΜΕ, αφήσαμε και πάλι το ΠΑΣΟΚ να είναι τιμητής των πάντων και να καταθέτει προτάσεις για την εκκαθάριση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου ενώ κυβερνά 20 χρόνια τη χώρα και είναι υπεύθυνο για όσα συμβαίνουν». Το ίδιο στέλεχος επισημαίνει: «Και σαν να μην έφθανε το γεγονός ότι δεν έχουμε τον πρώτο λόγο, δεν ασκούμε καν αντιπολίτευση. Και αυτή ασκείται από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ διά στόματος Θεόδωρου Πάγκαλου».

Τα «παράκεντρα εξουσίας»

Όταν ξέσπασε το θέμα της επίθεσης εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Ρηγίλλης θεώρησαν ότι εξαντλούν τον αντιπολιτευτικό τους ρόλο εκδίδοντας μετά πολλών κόπων και διαβουλεύσεων μια ανακοίνωση περίπου όμοια με εκείνη της κυβέρνησης. Η μόνη διαφορά της ήταν οι συνήθως αόριστες καταγγελίες της Ρηγίλλης περί παράκεντρων εξουσίας τα οποία είτε δεν τα γνωρίζει και τα αναφέρει για τη δημιουργία εντυπώσεων είτε δεν τολμά να τα κατονομάσει.

Το ΠΑΣΟΚ βγήκε μπροστά

Ουδείς όμως από το επιτελείο της Ν.Δ. δεν είχε τη διορατικότητα να διαβλέψει ότι από την επομένη κιόλας το θέμα θα αποκτούσε σοβαρές διαστάσεις και θα κατέληγε στην ποιότητα της ενημέρωσης αλλά και στη νομιμότητα της λειτουργίας ορισμένων ραδιοτηλεοπτικών μέσων». Αποτέλεσμα; «Το ΠΑΣΟΚ πήρε πάνω του όλο το παιχνίδι και βγήκε μπροστά μεταθέτοντας έτσι το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από το σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη δημοσιογραφική δεοντολογία».

«Κορόνες»

Παλιοί βουλευτές της Ν.Δ. αδυνατούν να κατανοήσουν, όπως λένε, γιατί η Ν.Δ. έδωσε αυτό το προνόμιο στην κυβέρνηση και παράλληλα έδωσε τον χρόνο που ήθελε ο κ. Κ. Σημίτης ώστε να πάρει ανάσα από τα μεγάλα προβλήματα που είχαν συσσωρευθεί κατά τρόπο απειλητικό την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη. Έτσι ακολουθώντας την παλιά τακτική του ΠΑΣΟΚ να αντιπολιτεύεται τον εαυτό του ­ με κορόνες του τύπου «η δημοκρατία δεν εκβιάζεται».

Χιούμορ

Άλλο στέλεχος της Ν.Δ. επιχειρεί να προσεγγίσει με χιούμορ την απραξία του κόμματός του: «Η δική μας αδράνεια ­ λέει ­ έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Σημίτη να προσγειώσει με μια κίνηση όλα τα αεροπλάνα, ενώ δυο μέρες νωρίτερα έδειχνε να έχει χάσει το έλεγχο από το πλήθος των προβλημάτων. Και εμείς για μια ακόμη φορά είμαστε οι άνθρωποι που βλέπουμε τα τρένα να περνούν».

Η σιωπή της Ρηγίλλης έσπασε για μια στιγμή την Τρίτη. Ενώ η κυβέρνηση είχε κερδίσει πολιτικά και επικοινωνιακά τις εντυπώσεις, οι Δ. Σιούφας και Π. Παυλόπουλος κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Η Ν.Δ. όμως έδειξε να παραβιάζει ανοιχτές πόρτες και έτσι η είδηση πέρασε στα… ψιλά.

Την ίδια τύχη… επικοινωνιακά είχε και η συνεδρίαση του τομέα Δικαιοσύνης που έγινε την Παρασκευή δηλαδή με καθυστέρηση μιας εβδομάδας.

Στο Εδιμβούργο

Ο κ. Κ. Καραμανλής τις κρίσιμες αυτές ημέρες απουσίαζε για σχεδόν μία εβδομάδα σε προγραμματισμένο ταξίδι στο Λονδίνο και στο Εδιμβούργο. «Μα, ήταν δυνατόν να ακυρώσει προγραμματισμένο ταξίδι; Τι να έκανε;», λένε βουλευτές φίλοι του προέδρου, για να εισπράξουν από τους δυσαρεστημένους από την αδράνεια του κόμματος συναδέλφους τους την εξής απάντηση: «Μα, ο πρόεδρος κρίνεται εν απουσία του. Σαφώς και δεν μπορούσε να ακυρώσει το ταξίδι, αλλά η απουσία του αποκάλυψε τη γύμνια του κόμματος.

Στις πέντε ημέρες που απουσίαζε δεν λειτούργησε κανένα όργανο και δεν υπήρξε ουσιαστική παρέμβαση σε κανένα ζήτημα».

Έτσι δεν κερδίζονται εκλογές

Κορυφαία στελέχη καταλήγουν στη διαπίστωση ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με τον ίδιο τρόπο στον δρόμο προς την κρίσιμη αναμέτρηση των εθνικών εκλογών. «Δεν μπορούμε πάντα να μένουμε με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας τα λάθη του ΠΑΣΟΚ. Η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι έτσι εκλογές δεν κερδίζονται, γι’ αυτό απαιτείται άμεσα η συγκρότηση ενός οργανωμένου επιτελείου (της περίφημης ομάδας κρούσης που όλο συζητείται αλλά δεν γίνεται) το οποίο θα σχεδιάζει, θα προβλέπει, θα προλαμβάνει και κυρίως θα παρεμβαίνει στα δρώμενα».
Μάρτιο η ανακοίνωση για τον Δήμο
Μετατίθεται τουλάχιστον για ένα μήνα η ημερομηνία της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας της κ. Ντόρας Μπακογιάννη για τον Δήμο της Αθήνας. Στις αρχές τις περασμένης εβδομάδας, αμέσως μόλις έφθασε στη Ρηγίλλης η δημοσκόπηση για τον Δήμο ­ η οποία δείχνει ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη προηγείται με διαφορά ­ ο πρόεδρος της Ν.Δ. και η πρώην υπουργός επικοινώνησαν τηλεφωνικά. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένα στελέχη της Ν.Δ., συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει λόγος να βιαστούν αφού η Ν.Δ. δεν θα ωφεληθεί αν ανοίξει την αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τον Δήμο 10 μήνες πριν στηθούν οι κάλπες. Επιπλέον ­ όπως εκτίμησαν ­ «μια τέτοια κίνηση αυτή την ώρα θα έστρεφε στις δημοτικές εκλογές το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, γεγονός που θα εξυπηρετούσε την κυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Η καθυστέρηση του ενός μήνα πρακτικά σημαίνει ότι ενώ στελέχη της Ν.Δ. ανέμεναν την ανακοίνωση τέλη Φεβρουαρίου, τώρα θα πρέπει να αναμένεται τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου».

Την ίδια ώρα, την ενόχληση τόσο του κ. Κ. Καραμανλή όσο και της κ. Ντ. Μπακογιάννη προκάλεσαν διαρροές επιτελών της Ρηγίλλης προς δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι δυσαρεστημένος με την κ. Ντ. Μπακογιάννη επειδή καθυστερεί να λάβει τις αποφάσεις της.

Πάντως, έπειτα από συνεννόηση των γραφείων του πρόεδρου της Ν.Δ. και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Θ. Ρουσόπουλος με δήλωσή του άφησε έκθετους τους υπεύθυνους για τις διαρροές: «Όσον αφορά τον Δήμο Αθηναίων, η επιλογή της υποψηφιότητας και η ανακοίνωσή της σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος είναι θέμα του προέδρου της Ν.Δ. Η θέση αυτή έχει διατυπωθεί εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε με έμφαση: «Ως εκ τούτου, σημερινά δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον πρόεδρο της Ν.Δ. ως “ενοχλημένο”, επειδή δήθεν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη καθυστερεί να λάβει τις αποφάσεις της, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Πάντως συνεργάτες της πρώην υπουργού επισημαίνουν ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα στους σχεδιασμούς της κ. Ντ. Μπακογιάννη και ισχύει η δήλωση ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συμφωνία με τον κ. Κ. Καραμανλή και με γνώμονα το συμφέρον του κόμματος».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “