Μπλέξαν τις γραμμές τους

Χωρίς πυξίδα κινείται η Ν.Δ. σε όλα τα κρίσιμα πολιτικά θέματα αυτής της περιόδου. Αυτή είναι η διαπίστωση βουλευτών και στελεχών του κόμματος, τα οποία αναζητούν γραμμή πλεύσης προκειμένου να ασκήσουν αποτελεσματική αντιπολίτευση. Η διγλωσσία, οι αντιφάσεις και η απουσία σταθερής γραμμής είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής της, και μάλιστα σε μια στιγμή που η συγκυρία, όπως λένε οι επιτελείς της Ρηγίλλης, ευνοεί το κόμμα τους όσο ποτέ άλλοτε.

Στην Ρηγίλλης. Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Γ. Σουφλιάς και ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Θ. Ρουσόπουλος είχαν στο θέμα του παράνομου τζόγου διαφορετική άποψη από τους Μπακογιάννη – Παυλόπουλο – Μητσοτάκη αλλά και τον πρώην πρόεδρο κ. Μ. Έβερτ
Κορυφαίο παράδειγμα της νεοδημοκρατικής… πολυφωνίας είναι η στάση που κράτησε το κόμμα στο θέμα του παράνομου τζόγου. Τρεις διαφορετικές γραμμές εκφράστηκαν από τα έξι κορυφαία στελέχη του κόμματος. Οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς και Θ. Ρουσόπουλος, οι οποίοι εκφράζουν την επίσημη γραμμή, δεν συμφώνησαν με την πλήρη απαγόρευση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που αποφάσισε τελικά η κυβέρνηση και ζήτησαν αυστηρότερους ελέγχους και πιστή εφαρμογή των νόμων. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου πρότεινε αντί για το ΣΔΟΕ, να διενεργεί τους ελέγχους η Αστυνομία, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την απόφασή της παραδέχεται ότι η χώρα βουλιάζει στη διαφθορά. Στην άλλη πλευρά του λόφου βρέθηκαν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Π. Παυλόπουλος και ο κ. Κ. Μητσοτάκης, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της απαγόρευσης. Καμιά από τις δύο θέσεις, πάντως, δεν ικανοποίησε πλήρως τον κ. Μ. Έβερτ, ο οποίος συμφωνεί με την απαγόρευση, αλλά προχωρεί ένα βήμα πιο πέρα τονίζοντας: «Με την απαγόρευση δεν μπορεί να κουκουλωθεί το σκάνδαλο».

Οι συμμαχίες Και αν στο θέμα του παράνομου τζόγου υπάρχουν τρεις γραμμές, εκεί που πραγματικά στη Ρηγίλλης μπλέκουν τις γραμμές τους είναι στα περίφημα αριστερά ανοίγματα που ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του κόμματος, δηλώνοντας πως, αν κερδίσει τις εκλογές, θα αξιοποιήσει στελέχη από όλους τους πολιτικούς χώρους. Και επειδή στη Ν.Δ. δεν υπάρχει πολιτική εμπειρία στη διαμόρφωση πολιτικών συμμαχιών, ο καθένας ερμηνεύει το αριστερό άνοιγμα όπως το αντιλαμβάνεται ο ίδιος ή όπως τον εξυπηρετεί στα προσωπικά του σχέδια.

Ο γραμματέας του κόμματος ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, που έχει επιφορτισθεί με το καθήκον να διαμορφώσει κλίμα συνεργασίας στις τοπικές κοινωνίες με στήριξη αριστερών υποψηφίων δημάρχων στις περιοχές όπου οι υποψήφιοι του ΚΚΕ και του ΣΥΝ θα δώσουν μάχη με υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπος με την αρνητική στάση «σκληρών» κομματικών στελεχών της Ν.Δ. που επιμένουν στην ιδεολογική και κομματική καθαρότητα. Η Ρηγίλλης, πάντως, βρήκε την ευκαιρία να δώσει το πρώτο δείγμα γραφής και καλής θέλησης προς την Αριστερά μέσω των εκλογών των Δικηγορικών Συλλόγων. Τι έκανε; Αποφάσισε να μην δώσει αυτή τη φορά το χρίσμα στον υποψήφιο για τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας Δ. Παξινό, ώστε ­ όπως υποστηρίζουν δικηγόροι του κόμματος ­ να διευκολυνθεί η επανεκλογή του σημερινού προέδρου κ. Αντ. Ρουπακιώτη, ο οποίος είναι στέλεχος του ΣΥΝ. Επισήμως, στη Ρηγίλλης λένε ωστόσο ότι αποφάσισαν να μετρήσουν τη δύναμή τους όχι στον πρόεδρο του ΔΣΑ, αλλά στους συμβούλους, με στόχο να εκλέξουμε όσους γίνεται περισσότερους. Η Ν.Δ. δεν έδωσε χρίσμα ούτε στον Δικηγορικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης όπου υπάρχουν πέντε υποψήφιοι προέρχομενοι από τη Ν.Δ. Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι επικρατέστεροι είναι οι κ.κ. Δ. Γαρούφας και Γ. Παπαδόπουλος και όποιος από τους δύο φθάσει στον δεύτερο γύρο, θα στηριχθεί απ’ όλες τις δυνάμεις του κόμματος.

Με αυτή την τακτική του κόμματος πολλοί βουλευτές αλλά και αρκετά κομματικά στελέχη διαφωνούν, και μιλούν «για αδυναμία της Ν.Δ. να επιλέξει πρόσωπα αιχμής που θα είναι πρωταγωνιστές των εξελίξεων και θα δώσουν αέρα νίκης στο κόμμα». Το κλίμα δυσφορίας που υπάρχει στους κόλπους του οργανωμένου κόμματος πρώτος ανέδειξε ο κ. Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος ενώπιον του προέδρου στη συνεδρίαση της Κεντρικής διαφώνησε ανοιχτά μ’ αυτή την τακτική.

«Αντάρτες» Και επειδή οι αντιφάσεις στη Ν.Δ. δεν έχουν τέλος, την ώρα που επιχειρούν να συνάψουν συμφωνίες με την Αριστερά σε περιφερειακούς δήμους παράλληλα διαμηνύουν πως όποιο μέλος του κόμματος συμμετάσχει σε «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο θα διαγραφεί. Μια θέση την οποία έχει επικρίνει δημοσίως ο κ. Μ. Λιάπης, που ζητεί οι δημοτικές εκλογές να μην έχουν κομματικό χαρακτήρα. Στη Ρηγίλλης, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τις απειλές περί διαγραφών, λένε γελώντας: «Μα τι θέλετε να κάνουμε, οι φιλοδοξίες πια των τοπικών στελεχών δεν έχουν όριο. Ακόμη και στους δήμους που σίγουρα χάνουμε, εμφανίζονται 10 υποψήφιοι και σπρώχνονται ποιος θα είναι υποψήφιος για να χάσει…».

Αλλά και στο θέμα της υπερνομαρχίας της Αθήνας δεν έχουν όλοι την ίδια θέση στη Ρηγίλλης. Οι μισοί πιστεύουν ότι η μάχη με το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δοθεί με υποψήφιο που να προέρχεται από την Αριστερά, όπως για παράδειγμα ο κ. Κ. Λιάσκας, ενώ οι άλλοι μισοί πιστεύουν ότι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου πρέπει νεοδημοκρατικό στέλεχος, ώστε το κόμμα να δείξει πως δεν φοβάται το ΠΑΣΟΚ. Και προτείνουν ως την καλύτερη επιλογή, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τον κ. Β. Πολύδωρα. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την υπερνομαρχία και οι επιτελείς της Ν.Δ. αναζητούν πρόσωπο ψάχνοντας… Αριστερά και… Δεξιά.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “