Ο Σημίτης ξανά σε βαθιά νερά

Η πολιτική του σκληρού ροκ έχει έναν ακόμη φανατικό θιασώτη: τον κ. Σημίτη. Ο Πρωθυπουργός έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ρηγίλλης έχει πλέον εγκαταλείψει την παθητική αντιπολίτευση και τη λογική τού… ώριμου φρούτου και από ‘δώ και στο εξής είναι αποφασισμένη να πυροδοτεί με κάθε ευκαιρία το πολιτικό κλίμα.

Κορυφαίο παράδειγμα για τα Μέγαρο Μαξίμου θεωρείται η ενεργός συμμετοχή των στελεχών και βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις αγροτικές κινητοποποιήσεις. Έτσι, λοιπόν, ο κ. Κ. Σημίτης στην αυριανή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου θα ζητήσει σκληρή στάση απέναντι στη Ν.Δ. με ενιαία πολιτική γραμμή, η οποία θα πρέπει να τηρείται από όλα τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός στο ταξίδι στην Ιαπωνία δεν έμαθε μόνο το σούσι αλλά και την τέχνη των Σαμουράι.

Πάντως, η σημαντικότερη είδηση για τα επόμενα 24ωρα (3-4 ημέρες θα κάνουν να μαζευτούν όλα τα σκουπίδια) είναι η αναστολή – η δεύτερη μέσα σε τρεις μήνες – της απεργίας των οδοκαθαριστών. Ε, και μήπως πρέπει να πανηγυρίσουμε που εδέησαν οι πολιτικοί μας να βρουν διέξοδο για να καθαρίσουν οι δρόμοι της Αθήνας; Ή να συγχαρούμε τον δήμαρχο που απηύθυνε έκκληση προς τους εργαζομένους στην καθαριότητα να επιστρέψουν στη δουλειά τους, μόλις στο Σύνταγμα είχαν αρχίσει να… κάνουν βόλτες τα ποντίκια; Ή να συγχαρούμε την κυβέρνηση που χρόνια τώρα εμφανίζεται αδύναμη να αντιμετωπίσει το ζήτημα, καθώς είναι δέσμια της πολυνομίας που η ίδια δημιούργησε και συντηρεί;

Όσο για την περίφημη Κεντροαριστερά, οι επιφυλάξεις του ΣΥΝ απέναντι στις προτάσεις Λαλιώτη – μετά και την κόντρα Κωσταντόπουλου – Σημίτη στη Βουλή – είναι τόσο σοβαρές ώστε το όλο εγχείρημα να κάνει ένα βήμα μπρος και δύο πίσω. Και μπορεί ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ να λέει μιλώντας στα «ΝΕΑ» πως μία νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2004 θα φέρει στις εκλογές του 2005 την Κεντροαριστερά στην κυβέρνηση, στον Συνασπισμό όμως φαίνεται να κοιτούν πιο βραχυπρόθεσμα. Κάποιοι, μάλιστα, παρομοιάζουν το νέο εγχείρημα με τον διάλογο στο Κυπριακό – όπου, ως γνωστόν, κάθε προηγούμενη λύση ήταν καλύτερη από την επομένη…

Προοίμιο διαλόγου χαρακτηρίζονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσω υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίες αρχίζουν σήμερα στην Άγκυρα. Αν μη τι άλλο, από το προοίμιο αυτό θα μάθουμε τι εννοούν ακριβώς οι Τούρκοι όταν λένε ότι επιθυμούν τον διάλογο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “