ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ

Είναι προφανές ότι η ηγεσία και τα στελέχη της Ν.Δ. κάνουν λάθος που προεξοφλούν τη νίκη του κόμματός τους στις εκλογές. Η ήττα στην προηγούμενη αναμέτρηση μάλλον δεν τους δίδαξε τίποτα. Μολονότι παραδέχονται πως ένας από τους λόγους που τους εμπόδισε να πιουν νερό, ενώ έφθασαν στη βρύση, ήταν το γεγονός ότι μία εβδομάδα πριν στηθούν οι κάλπες, επικαλούμενοι αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, αυτοανακηρύχθηκαν νικητές. Εν τούτοις επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος. Και μάλιστα δύο χρόνια πριν από τις εκλογές.

Πανηγυρίζουν, προεξοφλούν και μοιράζουν αξιώματα τα κορυφαία, τα μεσαία, τα κατώτερα και τα κατώτατα στελέχη αγνοώντας μια καθοριστική παράμετρο, η οποία μπορεί να ανατρέψει τα πάντα: Αυτή η παράμετρος είναι ο κίνδυνος να φθαρούν και να απομυθοποιηθούν πριν έρθει η ώρα να κυβερνήσουν. Οι εν… δυνάμει ξεχνούν ότι μαζί με τα στελέχη της Ν.Δ. έχει πιστέψει και η πλειονότητα των πολιτών πως μάλλον η Ν.Δ. κερδίζει τις εκλογές. Για την ακρίβεια, πολύς κόσμος πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει τις εκλογές. Όσο και αν και οι δύο προσεγγίσεις οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα, στην ουσία είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα… Οι πολίτες δεν είναι ενθουσιασμένοι με τη Ν.Δ., αλλά είναι θυμωμένοι και κουρασμένοι με το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί όμως να ξεθυμώσουν και να ξεκουραστούν…

Τοποθετώντας λοιπόν τα στελέχη της Ν.Δ. τους εαυτούς τους στον προθάλαμο της εξουσίας και δηλώνοντας εν αναμονή υπουργοί, διοικητές και πρόεδροι οργανισμών, οι πολίτες ως τέτοιους τούς αξιολογούν και ως τέτοιους τούς κρίνουν. Αυτή είναι η μεγάλη παγίδα για τη Ρηγίλλης, στην οποία περισσεύουν η αλαζονεία και οι προσωπικές δημόσιες σχέσεις των στελεχών και απουσιάζουν οι θέσεις, οι προτάσεις, η ομαδική δουλειά και η συγκροτημένη προσπάθεια για παραγωγή πολιτικής.

Και όσο νωρίτερα καταλάβουν στη Ν.Δ. ότι ο δρόμος προς την κατάκτηση της εξουσίας θα είναι μακρύς τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να ξαναβρούν το μέτρο. Και μια που με κάθε ευκαιρία όλοι στη Ρηγίλλης επικαλούνται τον ιδρυτή του κόμματος, καλό είναι να θυμηθούν τι έλεγε εκείνος για τους πολιτικούς που χάνουν το μέτρο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “