Φορτωμένος με «γραμμάτια»

Δέσμιος των «γραμματίων» που έχει υπογράψει πριν αλλά και μετά την εκλογή του στην ηγεσία της Ν.Δ. οδηγείται ο κ. Κ. Καραμανλής στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων και για τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.

Ο κ. Κ. Καραμανλής εν μέσω της παλαιάς φρουράς. Πρόθεσή του είναι να δώσει μαζί τους και την επόμενη εκλογική μάχη.
Οι κατά καιρούς διαρροές από τη Ρηγίλλης για συνταξιοδότηση των στελεχών της παλαιάς φρουράς τελικά παρέμειναν… απλές διαρροές καθώς ο πρόεδρος πλέον δεν δείχνει διατεθειμένος να διαταράξει τις ισορροπίες. Έτσι αυτή την ώρα θεωρείται βέβαιον στη Ρηγίλλης πως όποτε και αν γίνουν εκλογές οι κ.κ. Μ. Έβερτ, Γ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Κεφαλογιάννης και Αχ. Καραμανλής θα είναι και πάλι υποψήφιοι βουλευτές.

Ο Κυριάκος. Αντίθετα είναι ανοιχτό το θέμα της υποψηφιότητας των κ.κ. Κ. Μητσοτάκη, Τζ. Τζαννετάκη και Π. Μολυβιάτη. Και αυτό γιατί οι ίδιοι δεν έχουν πει ακόμη στη Ρηγίλλης αν επιθυμούν ή όχι να είναι μέλη και της νέας Βουλής. Ο πρώην πρωθυπουργός θα αποχωρήσει όταν αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να τον διαδεχθεί στην Β’ περιφέρεια Αθηνών ο γιος του Κυριάκος. Η ενδεχόμενη απόφαση του κ. Κ. Μητσοτάκη να παραδώσει τη σκυτάλη στον γιο του, όπως λένε κορυφαία στελέχη, θα επηρεάσει και τον κ. Τζ. Τζαννετάκη και είναι πιθανό σε μια τέτοια περίπτωση να δρομολογήσει και εκείνος την έξοδο από την ενεργό πολιτική.

Όσο για τον κ. Π. Μολυβιάτη, ο οποίος έχει εκλεγεί δύο φορές με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι είναι πιθανό να μην επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιος. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχεδιάζει αν κερδίσει τις εκλογές να τον τοποθετήσει υφυπουργό Εξωτερικών.

Ανανέωση. Είναι γεγονός ότι για μια μακρά περίοδο ο κ. Καραμανλής μελετούσε σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήρη ανανέωση των ψηφοδελτίων του κόμματος και διά αυτού του τρόπου να καταστήσει σαφές ότι ετοιμάζει νέα γενιά στελεχών με τα οποία και θα κυβερνήσει στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές. Δείγμα γραφής των προθέσεών του είχε δώσει στις προηγούμενες ευρωεκλογές στις οποίες δεν συμπεριέλαβε στο ευρωψηφοδέλτιο τον αείμνηστο Παναγιώτη Λαμπρία και τον τότε αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Γιώργο Αναστασόπουλο με στόχο να σηματοδοτήσει την ανανέωση στο κόμμα. Μήνες αργότερα ακολούθησαν δημοσιεύματα με πληροφορίες από τη Ρηγίλλης που έφεραν τον κ. Κ. Καραμανλή αποφασισμένο να διευρύνει αυτή την τακτική αλλά χωρίς αιφνιδιασμούς. Θα ζητούσε, όπως έλεγαν οι προ τριετίας πληροφορίες, από τα παλιά στελέχη να τον διευκολύνουν να προχωρήσει στην ανάδειξη νέων προσώπων. Τελικά στις προηγούμενες εθνικές εκλογές δεν λειτούργησε όπως και στις ευρωεκλογές διότι επικράτησε η άποψη ότι το κόμμα δεν αντέχει άλλους κλυδωνισμούς και πρέπει να οδηγηθεί ενωμένο στην κάλπη.

Το θέμα άνοιξε ξανά πέρυσι ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος σε μια συνέντευξή του είπε ότι η παλαιά φρουρά πρέπει να περάσει στη σύνταξη προκειμένου να αναδειχθούν νέα στελέχη. Το θέμα πήρε μεγάλη έκταση, όμως έκλεισε σύντομα καθώς η οργανωμένη αντίδραση των ιστορικών στελεχών ήταν καθοριστική.

Ισορροπίες. «Περασμένα ξεχασμένα όλα αυτά», λένε τώρα στη Ρηγίλλης και εκτιμούν ότι ο Κ. Καραμανλής δεν πρόκειται αυτή την ώρα να διαταράξει καμία από τις υπάρχουσες ισορροπίες. «Αφού το κόμμα πάει καλά και οι δημοσκοπήσεις μάς δίνουν σταθερό προβάδισμα, δεν υπάρχει λόγος να αναλάβουμε οποιοδήποτε ρίσκο».

«Οι τομές και οι ανατροπές γίνονται όταν υπάρχει πρόβλημα», λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος το οποίο γνωρίζει καλά την τακτική που ακολουθεί ο πρόεδρος αυτή την περίοδο. Το ίδιο στέλεχος επισημαίνει ωστόσο ότι ακόμη και αν ο πρόεδρος επιθυμούσε να προχωρήσει αυτή την ώρα σε ριζική ανανέωση θα ήταν πολύ δύσκολο αυτό να γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των παλαιών στελεχών. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Κεφαλογιάννης και Αχ. Καραμανλής είναι οι άνθρωποι που τον πρότειναν για πρόεδρο και τον στήριξαν να εκλεγεί. Παράλληλα, επί ηγεσίας του κ. Έβερτ, ανεδείχθη ο κ. Κ. Καραμανλής στα ανώτατα κομματικά αξιώματα, ενώ σήμερα ο πρώην αρχηγός του κόμματος τον στηρίζει ενεργά διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι θα τον υπονομεύσει».

Οι σίγουροι υπουργοί. Όμως, το σημαντικό ερώτημα το οποίο δεν είναι ακόμη σε θέση να απαντήσει κανείς από το επιτελείο του προέδρου είναι πόσα από τα παλαιά στελέχη θα χρησιμοποιηθούν σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. Η μόνη πληροφορία που μπορεί να οδηγήσει σε κάποια συμπεράσματα είναι ότι αν η Ν.Δ. κέρδιζε τις προηγούμενες εκλογές

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “