Δεσμεύσεις και αυτοκριτική από τον Σημίτη

«Θα είμαι εδώ και το 2004». Μ’ αυτή τη φράση ο Πρωθυπουργός έκλεισε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια διαδοχής.

Παράλληλα διαμήνυσε στους εσωκομματικούς του αντιπάλους αλλά και στη Ν.Δ. ότι ματαιοπονούν αν ελπίζουν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Κατά τα άλλα, η διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού δεν έβγαλε σημαντικές ειδήσεις. Φίλοι και αντίπαλοί του στο ΠΑΣΟΚ ωστόσο παραδέχονται ότι ήταν πειστικές οι απαντήσεις του, δεν φοβήθηκε να κάνει αυτοκριτική και κατάφερε να δώσει μια σημαντική ανάσα στην κυβέρνησή του. Μ’ άλλα λόγια στα προφορικά πήρε άριστα. Τώρα μένει να αποδειχθεί αν θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε για την επόμενη διετία.

Στην κυβέρνηση πάντως και το ΠΑΣΟΚ μετά και την χθεσινή εμφάνιση του Πρωθυπουργού για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό πνέει άνεμος αισιοδοξίας. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη λένε χαρακτηριστικά αλλά εκτιμούν ότι σταδιακά θα υποχωρήσουν οι κοινωνικές εντάσεις που υπήρχαν την περασμένη περίοδο και θα κλείσουν ένα ένα τα μέτωπα που είναι σήμερα ανοιχτά. Ήδη – θυμίζουν – οι αγρότες φαίνονται να διατεθειμένοι να ρίξουν νερό στο κρασί τους. Από χθες το πρωί, «σε ένδειξη καλής θέλησης», όπως είπαν χαρακτηριστικά, άνοιξαν τους δρόμους και επέτρεψαν τη διέλευση των αυτοκινήτων. Αλλά και στο Ασφαλιστικό τα εμπόδια που υπάρχουν πλέον δεν είναι ανυπέρβλητα. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί θα γίνουν περισσότερο για την τιμή των συνδικαλιστικών όπλων και όχι για την… τιμή των συντάξεων.

Καλά θα μπορούσαν να είναι τα νέα και για το Κυπριακό αν η κυβέρνηση της Άγκυρας εννοούσε πράγματι τα όσα διέρρευσε χθες στην εφημερίδα «Χουριέτ» περί νέων ιδεών που φέρνει η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών Κληρίδη -Ντενκτάς που αρχίζουν σήμερα στην Κύπρο.

Οι Παλαιστίνιοι παρατηρούν τις καταστροφές από τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις. «Μέχρις ότου φθάσει στην περιοχή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουλ δεν θα υπάρχει τίποτα όρθιο», όπως λέει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων κ. Σαμπ Ερακάτ. Ο Σαρόν θα έχει ολοκληρώσει το σχέδιο ανακατάληψης της Λωρίδας της Γάζας και θα είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “