Προσέχει τώρα τις παρέες του

«Δεν θέλω τέτοιους φίλους…» Με αυτό το γνωστό λαϊκό τραγούδι, που το έκαναν διάσημο ο Πασχάλης Τερζής και η Νατάσα Θεοδωρίδου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποχαιρέτησε εδώ και τρία χρόνια τις νεανικές του παρέες, οι οποίες τον συνόδευαν στις συχνές εξόδους του μέχρι και την πρώτη περίοδο της ηγεσίας του και αποτελούσαν την παλιά «προεδρική αυλή».

Η… μετοχή του Γιάννη Βαλινάκη είναι πάντα σταθερή στο περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ. Αντίθετα, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν μετέχει πια στον στενό ηγετικό πυρήνα και ο κ. Κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να μη δώσει ποτέ ξανά τόσες εξουσίες σ’ ένα συνεργάτη του
Η νέα «αυλή» του προέδρου είναι μικρή και αθόρυβη. Τώρα οι φίλοι του μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, οι έξοδοι του είναι ιδιαίτερα περιορισμένες ενώ τα περισσότερα βράδια τα περνούν με τη σύζυγό του μόνοι τους στη Ραφήνα. Η κ. Νατάσα Καραμανλή τις ημέρες που δεν είναι στη Θεσσαλονίκη, όπου πηγαινοέρχεται για τις σπουδές της, κατεβαίνει νωρίς το πρωί στο λιμάνι, ψωνίζει φρέσκο ψάρι, το οποίο ενίοτε το απολαμβάνουν τα βράδια δίπλα στο τζάκι οι προσκεκλημένοι του ζευγαριού.

To ζεύγος Βαλινάκη. Οι συνήθεις επισκέπτες τους είναι ο καθηγητής και σύμβουλος του κ. Κ. Καραμανλή σε εξωτερικά θέματα κ. Γιάννης Βαλινάκης και η σύζυγός του Χριστίνα, δικηγόρος στο επάγγελμα. Μαζί τους επίσης το ζεύγος Καραμανλή κάνει και τις περισσότερες εξόδους του. Πηγαίνουν στο σινεμά, στο θέατρο και σε απομακρυσμένα ταβερνάκια για φαγητό. Μαζί τους κάνουν και διακοπές τα τρία τελευταία χρόνια. Άλλοτε πηγαίνουν στο απομακρυσμένο Μαγγανάρι της Ίου και άλλοτε στην Τήνο, όπου μένουν στο σπίτι του άλλου στενού φίλου του προέδρου, του κ. Γιάννη Θεολογίτη.

Όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Κ. Καραμανλή, ο κ. Γ. Βαλινάκης και η σύζυγός του «είναι άνθρωποι διακριτικοί, δεν ασχολούνται με τα εσωκομματικά της Ν.Δ., δεν “διαφημίζουν” τη σχέση τους με τον πρόεδρο και κυρίως δεν παραγοντίζουν όπως έκαναν περισσότερο στο παρελθόν αλλά και σήμερα ορισμένοι συνεργάτες του προέδρου».

Ο διευθυντής του γραφείου. Ακόμη ένα ζευγάρι που βρίσκεται πάντα κοντά στον κ. Κ. Καραμανλή είναι ο διευθυντής του γραφείου του κ. Γ. Αγγέλου και η σύζυγός του Αλεξάνδρα, η οποία είναι η γραμματέας του προέδρου της Ν.Δ. Ο κ. Καραμανλής είναι και με τους δύο πολύ στενά συνδεδεμένος και όταν πριν από λίγον καιρό ο κ. Γ. Αγγέλου πέρασε μια περιπέτεια με την υγεία του, ο κ. Κ. Καραμανλής μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο. Όσο για την κ. Αλεξάνδρα Αγγέλου, οι επιτελείς του προέδρου την αποκαλούν «βαρόμετρο», διότι από το ύφος της καταλαβαίνουν αν έχουν την εύνοια του προέδρου ή έχουν πέσει σε δυσμένεια.

Στους φίλους του προέδρου συγκαταλέγονται ακόμη ο κουμπάρος του κ. Γιάννης Θωμόπουλος, τον οποίο βλέπει πάντα όταν πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη, o παλιός φίλος της οικογένειας Δημήτρης Ευσταθίου και ο γενικός γραμματέας των ξενοδόχων κ. Μάκης Καλίγερος.

Ανιαρές οι κοσμικές εμφανίσεις. Παράλληλα κ. Κ. Καραμανλής αποφεύγει τις κοσμικές εμφανίσεις, πρώτον, γιατί τις βρίσκει ανιαρές και, δεύτερον, διότι δεν θέλει, όπως λένε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., να συγχρωτίζεται αυτήν την περίοδο κοινωνικά με οικονομικούς παράγοντες. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Καραμανλής δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικός και ποτέ δεν του άρεσε η κοσμική ζωή. Στις δεξιώσεις καθώς και στα επίσημα δείπνα βαριέται αφόρητα και όταν από ανάγκη παραβρεθεί σε μια τέτοια εκδήλωση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να φύγει νωρίς. Του άρεσαν όμως πάντα τα ταβερνάκια, τα μπαράκια, η ελληνική μουσική και τα ξενύχτια με παρέες φίλων που δεν έχουν σχέση με την πολιτική και κυρίως δεν έχουν φιλοδοξίες να εξασφαλίσουν αξιώματα στην περίπτωση που η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές.

Άλλαξε τρόπο ζωής. Πριν γίνει πρόεδρος της Ν.Δ., λίγα ήταν τα βράδια που έμεινε σπίτι ή κοιμήθηκε νωρίς, λένε παλιοί φίλοι του. Και αυτόν τον τρόπο ζωής εν μέρει τον συνέχισε και την πρώτη περίοδο της ηγεσίας του. Όλα αυτά σταμάτησαν με το «μαχαίρι» όταν συνειδητοποίησε πως όχι μόνο οι πολιτικοί του αντίπαλοι αλλά και οι φίλοι του σχολίαζαν δυσμενώς τον τρόπο ζωής του. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ωστόσο ήταν μια δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος, σχολιάζοντας τις επικρίσεις που είχε δεχθεί από τον τότε έμπιστο φίλο και συνεργάτη του προέδρου κ. Ά. Σπηλιωτόπουλο, είχε πει ότι «στα μπαράκια δεν γίνεται πολιτική».

Στη Ραφήνα. Έτσι ο πρόεδρος της Ν.Δ. ικανοποίησε την επιθυμία της συζύγου του να κάνουν μόνιμη κατοικία το εξοχικό της οικογένειας Καραμανλή στη Ραφήνα, το οποίο μάλιστα ανακαινίστηκε πριν από λίγον καιρό, και ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αποφασίσει ότι στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές θα συνεχίσει να ζει εκεί. Το ζεύγος Καραμανλή έχει νοικιάσει πάντως και ένα διαμέρισμα πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού που το χρησιμοποιούν ο πρόεδρος της Ν.Δ. και η σύζυγός του συνήθως για να ξεκουράζονται τα μεσημέρια.
Δεν θέλει ένα νέο Άρη
Με τους επιτελείς της Ρηγίλλης ο κ. Κ. Καραμανλής αποφεύγει συστηματικά τη συνεχή συναναστροφή, διότι, όπως επισημαίνουν βουλευτές που τον γνωρίζουν καλά, «δεν επιθυμεί να δημιουργήσει ένα νέο πανίσχυρο Άρη Σπηλιωτόπουλο στη Ρηγίλλης». Μολονότι ορισμένες φορές τρώει εντός και εκτός σπιτιού του και μετά συζύγων με τους κ.κ. Μεϊμαράκη, Σιούφα, Παυλόπουλο και Ρουσόπουλο, ο κ. Κ. Καραμανλής δεν δημιουργεί πλέον στενές φιλικές σχέσεις με τους συνεργάτες του. Και αυτό φροντίζει με συμβολικό τρόπο να το καθιστά σαφές. Για παράδειγμα, αν κάποιος από τους συνεργάτες του διαδίδει ότι έχει κοινωνική σχέση με το ζεύγος Καραμανλή σε μια προσπάθεια να δείξει ότι είναι μέλος της «αυλής» άρα έχει δύναμη και εξουσία κάνει πολύν καιρό ο πρόεδρος να τον συναντήσει εκτός γραφείου. «Έτσι ο συνεργάτης παίρνει το μήνυμα και ο κ. Κ. Καραμανλής προστατεύεται από τους πολύ φιλόδοξους», λέει χαρακτηριστικά παλιός συνεργάτης του κ. Κ. Καραμανλή. Ενδεικτικό των αποστάσεων που διατηρεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. από τους συνεργάτες του είναι ότι μολονότι όλοι το επιθυμούσαν διακαώς, ουδείς εκλήθη στη Ραφήνα στη γιορτή των γενεθλίων της κ. Νατάσας Καραμανλή.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “