ΚΚΕ - Ν.Δ.: Μια ιστορία από τα παλιά...

Δέκα μήνες πριν από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ο κ. Θ. Αναγνωστόπουλος, αρμόδιος τότε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Ν.Δ., μιλώντας στους δημοσιογράφους είχε αποκαλύψει ένα μεγάλο μυστικό: είχε πει ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Περισσό για συνεργασίες σε δήμους και νομαρχίες, σε όλη τη χώρα.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής – τότε και νυν ευρωβουλευτής του ΚΚΕ – Γ. Πατάκης με τον Θ. Νασίκα της Ν.Δ. «έδωσαν μαζί μάχες» όπως λένε στη Ρηγίλλης
Το ΚΚΕ αντέδρασε άμεσα διαψεύδοντας τις πληροφορίες αυτές, ενώ από τη Ρηγίλλης έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διασκεδάσουν τις δυσμενείς εντυπώσεις. Τα αποτελέσματα των εκλογών, όμως, αποκάλυψαν ότι πράγματι υπήρξε συνεργασία σε πολλές περιοχές της χώρας. Όπου υποψήφιος του ΚΚΕ ήταν τη δεύτερη Κυριακή αντίπαλος υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ ενισχύθηκε από τη Ν.Δ. Αντιστοίχως, υποψήφιοι της Ρηγίλλης ενισχύθηκαν από τον Περισσό.

Σήμερα, κανένα στέλεχος της Ν.Δ. δεν αμφιβάλλει ότι το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και σε αυτές τις εκλογές. Όλοι πιστεύουν, και το ομολογούν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι υπάρχει μια άτυπη συνεννόηση των δύο κομμάτων για αντιπολιτευτική συνεργασία σε όλα τα μέτωπα, με έναν στόχο: τον περιορισμό των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ.

Το καλό κλίμα μεταξύ των δύο κομμάτων διαμορφώθηκε από την περίοδο ακόμα της ηγεσίας του Μιλτιάδη Έβερτ, στις πρώτες μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις της Θεσσαλίας. Οι αγροτοσυνδικαλιστές του ΚΚΕ Γ. Πατάκης και Β. Μπούτας μαζί με τον Θ. Νασίκα της Ν.Δ. «έδωσαν από κοινού μάχες», όπως λένε στη Ρηγίλλης, «συνεργάστηκαν σε ισότιμη βάση και είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει δυσκολία για συνεννόηση ενός συντηρητικού με ένα κομμουνιστικό κόμμα, όταν τα στελέχη τους μιλούν με ανοιχτά χαρτιά και έχουν έναν κοινό στόχο». Για τις σχέσεις των δύο κομμάτων είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο που έκανε χθες ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. κ. Χατζηδάκης: «Απέναντι στο υπερδεξιό και υπερφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ, είναι φυσικό η Ν.Δ. και το ΚΚΕ να αισθάνονται μεγαλύτερη συγγένεια».

Δεν είναι όμως μόνο ο κάμπος της Θεσσαλίας. Και στην Αθήνα οι συνδικαλιστές των δύο κομμάτων βρέθηκαν μαζί απέναντι στη συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό ζήτημα, ανατρέποντας τους συσχετισμούς των δυνάμεων στη ΓΣΕΕ και ακυρώνοντας τις προσπάθειες του κ. Δημήτρη Ρέππα.

Ενθάρρυνση

Το κλίμα συνεννόησης μεταξύ της Ν.Δ. και του ΚΚΕ φροντίζει σε κάθε ευκαιρία να το ενθαρρύνει και να το ενισχύει ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κ. Καραμανλής. Κάθε τρεις και λίγο, με δηλώσεις και συνεντεύξεις του απευθύνει ανοίγματα προς την Αριστερά, δηλώνοντας με έμφαση ότι τιμά την Αριστερά και τους αγωνιστές της. «Στόχος μας είναι ένας. Να αδρανοποιήσουμε τα αντανακλαστικά των ψηφοφόρων μας, ώστε με ευκολία να ψηφίζουν αριστερούς υποψηφίους, όπου δεν υπάρχει δικός μας υποψήφιος τη δεύτερη Κυριακή», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., ο οποίος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές εργάστηκε πολύ σκληρά στο παρασκήνιο με στόχο την επίτευξη συνεργασιών.

Πάντως, αυτή την ώρα στη Ρηγίλλης υποστηρίζουν με έμφαση ότι για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές δεν γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για συνεργασία. Θεωρούν όμως αυτονόητο ότι στον δεύτερο γύρο θα στηριχθούν υποψήφιοι, οι οποίοι θα έχουν αντιπάλους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ. Με αυτόν τον τρόπο, η Ν.Δ. δίνει εγκαίρως τη γραμμή στους ψηφοφόρους της για τη στάση που θα τηρήσει η ηγεσία στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “