Μαδούν... μαργαρίτες

Τους μπέρδεψε πάλι όλους ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Και στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέας Δημοκρατία μαδούν… πάλι μαργαρίτες για να μαντέψουν τα σχέδια του δημάρχου Αθηναίων. Άλλοι στοιχηματίζουν, ότι αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές θα επανενταχθεί στη Ν.Δ. και άλλοι εκτιμούν ότι ποντάρει σε ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, για να συνεργαστεί με το κυβερνών κόμμα.

Η συζήτηση για το αν τελικά το κόμμα Αβραμόπουλου θα πάρει μέρος στις επόμενες εκλογές έχει ανοίξει εδώ και καιρό με αφορμή τις δημοσκοπήσεις που έδειξαν το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών αρχικά να συρρικνώνεται και στη συνέχεια να σταθεροποιείται κοντά στο 5%. Αν και ο ίδιος ο δήμαρχος δηλώνει κατηγορηματικά ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει αυτόνομα στις βουλευτικές εκλογές, δεν φαίνεται να πείθει κορυφαία στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων και ιδιαίτερα τα στελέχη της Ν,Δ. Άλλωστε, η Ρηγίλλης άνοιξε πρώτη αυτήν τη συζήτηση, και τη συντηρεί με εκτιμήσεις του τύπου «αποκλείεται ο Αβραμόπουλος να κατέβει στις εκλογές μόνος του. Θα διαπραγματευτεί μαζί μας για να εξασφαλίσει ό,τι περισσότερο μπορεί από τη Ν.Δ.».
Το τελευταίο εικοσαήμερο, όλο και περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ. ισχυρίζονται ότι από κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχαν με τον δήμαρχο ή τους συνεργάτες του συμπέραναν πως αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές ο κ. Δ. Αβραμόπουλος θα δρομολογήσει την επιστροφή του στη Ν.Δ. Οι ίδιοι βουλευτές προσθέτουν, ότι οι σχέσεις του δημάρχου με τη Ρηγίλλης θα βελτιωθούν καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, με τη στήριξη του δημάρχου σε υποψηφίους της Ρηγίλλης, οι οποίοι θα δώσουν την πολιτική μάχη, όπως π.χ. στους τρεις μεγάλους δήμους και τις υπερνομαρχίες. Κάποιοι στη Ρηγίλλης μάλιστα σπεύδουν ήδη να συμπεριλάβουν τον δήμαρχο στις «κυβερνήσεις» που καθημερινά «εκπονούν επί χάρτου» στα πολιτικά πηγαδάκια. Άλλοι τού δίνουν το υπουργείο Εξωτερικών μιλώντας για «αμοιβαία μετακίνηση» με την κ. Μπακογιάννη, και άλλοι τον προορίζουν για το υπουργείο Πολιτισμού, με το επιχείρημα ότι αυτό το υπουργείο θα έχει σημασία και αίγλη το 2004.

Συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου αντιμετωπίζουν με θυμηδία αυτές τις εκτιμήσεις και λένε ότι «όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί επιστροφής του στη Ν.Δ. μετά τις δημοτικές εκλογές είναι εντελώς ανυπόστατα και δεν αξίζουν ούτε τον σχολιασμό». Στη Βασιλέως Κωνσταντίνου κάνουν λόγο για ευσεβείς πόθους της Ρηγίλλης και υπενθυμίζουν την πίεση που άσκησε η Νέα Δημοκρατία στον δήμαρχο διά των στενών – τότε – συνεργατών τού κ. Κ. Καραμανλή Αρ. Σπηλιωτόπουλου και Γ. Λούλη να ενταχθεί στη Ν.Δ. πριν από τις εκλογές του 2000.

Εκείνη η ψυχρολουσία δεν δίδαξε τίποτα στη Ρηγίλλης, έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΚΕΠ. Την ίδια ώρα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ βλέπουν πιθανό το ενδεχόμενο της συνεργασίας του ΚΕΠ με το κυβερνών κόμμα σε κρίσιμες αναμετρήσεις στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Όπως λένε χαρακτηριστικά, το άνοιγμα του κ. Λαλιώτη για συνεργασία με την Αριστερά περιλαμβάνει και το κόμμα του κ. Αβραμόπουλου. Και αξίζει να σημειωθεί, πως στη Βασιλέως Κωνσταντίνου αντιμετωπίζουν με μεγάλο ενδιαφέρον το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός κεντροαριστερού συνασπισμού στα πρότυπα της Ελιάς, στην Ιταλία, όπου ο κ. Αβραμόπουλος θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο ανάλογο με αυτόν του Ρουτέλι.

Τα σενάρια για ενδεχόμενη συνεργασία του ΚΕΠ με το ΠΑΣΟΚ, με τη συνέντευξη του δημάρχου στην εφημερίδα «Βραδυνή», όπου ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρεται με θετικό τρόπο στον κ. Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας ότι «είναι ένα από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να ανασυνθέσουν την ελληνική πολιτική ζωή», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του. Ταυτόχρονα ο κ. Αβραμόπουλος άσκησε κριτική στη Ν.Δ., υπενθυμίζοντας ότι η Ν.Δ. κουβαλάει βαρίδια από το παρελθόν. Ερμηνεύοντας τη συνέντευξη του δημάρχου, στελέχη του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι αν ενταχθεί στη Ν.Δ. θα κάψει το χαρτί του, «γιατί έτσι θα παραδεχθεί ότι η πολιτική του πρωτοβουλία απέτυχε». Εξέφραζαν δε, την εκτίμηση, ότι ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος θα διαπραγματευτεί μια ευρύτερη συνεργασία με το κυβερνών κόμμα, διατηρώντας την πολιτική αυτοτονομία του ΚΕΠ, κάτι που η Ν.Δ. δεν θέλει ούτε να συζητήσει. Η Βασιλέως Κωνσταντίνου πάντως δεν σχολιάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπενθυμίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι ο στρατηγικός στόχος του ΚΕΠ παραμένουν οι εθνικές εκλογές.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “