Ζητεί τη χείρα της Αριστεράς

«Αριστερός να ‘ναι κι ό,τι να ‘ναι;» Αυτό το σύνθημα γράφτηκε πριν από μία βδομάδα σε έναν τοίχο στην Καρδίτσα. Την πατρότητά του όμως τη διεκδικούν νεοδημοκράτες δικηγόροι που στήριξαν ενεργά την υποψηφιότητα του κ. Δημήτρη Παξινού για τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας.

Εξοργισμένοι με την παρασκηνιακή στήριξη που προσέφερε η ηγεσία του κόμματος στον υποψήφιο του ΣΥΝ κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, εμπνεύστηκαν, όπως λένε, το σύνθημα για να αφυπνίσουν τις συνειδήσεις των νεοδημοκρατών δικηγόρων.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα όμως το σύνθημα έφυγε από τους δικηγορικούς κύκλους και απέκτησε ευρύτερες διαστάσεις, καθώς ηγεσία και στελέχη τις Ν.Δ. πλειοδοτούν σε προσφορές προς την Αριστερά. Πρώτα μοίραζαν δήμους και υπερνομαρχίες. Ύστερα υπουργεία, ενώ χθες μπήκε στον πλειστηριασμό ακόμη και η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μίκης για πρόεδρος

Ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος αναζητεί αριστερό υπερνομάρχη για την Αττική εδώ και τέσσερις μήνες, δήλωσε το Σάββατο, ότι «θα χρησιμοποιήσει στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους, εάν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση». Μία μέρα νωρίτερα, ο κ. Τζαννής Τζαννετάκης, μιλώντας στην «Απογευματινή», είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής αριστερών υπουργών σε μια κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώ χθες, σε συνέντευξη στη «Βραδυνή», ο κ. Δημήτρης Σιούφας «έδωσε ρέστα», υποστηρίζοντας ότι η Ν.Δ. θα ψήφιζε μία προσωπικότητα της Αριστεράς για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προτείνοντας μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Μίκη Θεοδωράκη. Άλλωστε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Ν.Δ., αφού το 1990 μετείχε ως υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.

Διαφωνία Έβερτ

Αυτή η τακτική μπορεί να έχει θιασώτες στην ηγεσία, προκαλεί όμως αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Χαρακτηριστικό της αντίδρασης είναι το ότι ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μιλτιάδης Έβερτ διαφοροποιήθηκε ανοιχτά από το αριστερό άνοιγμα της Ρηγίλλης, αναφέροντας στον ραδιοσταθμό 9,84: «Είναι υπερβολικό να λέμε ότι θα δώσουμε υπουργεία στην Αριστερά».

Την ίδια στιγμή βουλευτές και στελέχη της σκληρής πτέρυγας – οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως εκπρόσωποι της «λαϊκής Δεξιάς» – περνούν στην αντεπίθεση, προειδοποιώντας τον κ. Καραμανλή και τους περί αυτώ να σταματήσουν τις καθημερινές δημόσιες εκκλήσεις για συνεργασία προς τα στελέχη της Αριστεράς.

«Το παρακάναμε»

«Το παρακάναμε και δίνουμε την εντύπωση ότι χωρίς τα δεκανίκια της Αριστεράς ούτε να κερδίσουμε εκλογές μπορούμε ούτε να κυβερνήσουμε», έλεγε χθες σε πολιτικό πηγαδάκι βουλευτής της Ν.Δ. που χαρακτηρίζει τον εαυτό του εκπρόσωπο της «λαϊκής Δεξιάς». Ο ίδιος βουλευτής πρόσθετε: «Καλά, δεν καταλαβαίνουν στη Ρηγίλλης ότι με τις συνεχείς αναφορές στην Αριστερά ακυρώνουν το βασικό μας όπλο, δηλαδή ότι είμαστε η πρώτη δύναμη και μάλιστα με διαφορά επτάμισι μονάδων;» Βουλευτές και στελέχη της σκληρής αυτής γραμμής, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους, διαμηνύουν στη Ρηγίλλης πως αν συνεχίσει την ίδια τακτική, σύντομα θα υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, τις οποίες, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, ενδεχομένως να μην μπορέσουν να συγκρατήσουν, όσες προσπάθειες και αν καταβάλουν.

Πάγια τακτική

Επιτελείς της Ρηγίλλης επισημαίνουν πάντως ότι το άνοιγμα στην Αριστερά είναι πάγια τακτική του κ. Κ. Καραμανλή, και θα έπρεπε να το είχαν καταλάβει εγκαίρως όσοι τώρα δυσανασχετούν. Και εξηγούν πως το θέμα φούσκωσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα επειδή ο κ. Κ. Καραμανλής και άλλα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. άδραξαν την ευκαιρία που τους πρόσφερε ο κ. Χαρίλαος Φλωράκης.

Να απομονωθεί το ΠΑΣΟΚ

Επιπλέον, όπως λένε οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή, ο στόχος του είναι «να απομονώσει το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην έχει πουθενά συμμάχους και να το χτυπάνε όλοι, αλλάζοντας έτσι την κατάσταση που υπήρχε μέχρι τώρα στο πολιτικό σκηνικό».

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι οι διαστάσεις που έχει πάρει αυτή η υπόθεση το τελευταίο διάστημα δεν έχει σχέση με τον Λεπέν. «Γίνεται τώρα, γιατί τώρα η Ν.Δ. έχει το προβάδισμα και οι προσφορές είναι πιο πειστικές. Η στόχευση μπορεί να αποφέρει οφέλη στις δημοτικές εκλογές, είναι όμως μακροπρόθεσμη», καταλήγουν τα ίδια στελέχη.
Το είπε πριν από ένα χρόνο στα «ΝΕΑ»
Το άνοιγμα του κ. Κ. Καραμανλή προς την Αριστερά πάντως δεν είναι μια νέα υπόθεση. Ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με συνέντευξη του προέδρου της Ν.Δ. στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». «Σέβομαι τους αγωνιστές της Αριστεράς», είχε πει τότε ο κ. Κ. Καραμανλής εξηγώντας ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα ήθελε να ανοίξει τις πόρτες σε στελέχη αυτού του χώρου. Και από τότε επαναλάμβανε το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια.

Στενοί συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή προσθέτουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος έχει ξεκάθαρη θέση στην προσέγγισή του με την Αριστερά και δεν τον ανησυχούν οι προειδοποιήσεις περί φυγόκεντρων τάσεων. Και αυτό επειδή μολονότι η Ν.Δ. καταγράφεται σήμερα στις δημοσκοπήσεις ως πρώτη δύναμη, για να κερδίσει τις εκλογές και πολύ περισσότερο για να μπορέσει να κυβερνήσει πρέπει να στηριχτεί σε δυνάμεις που σήμερα στεγάζονται σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Παπαρήγα: Ματαιοπονούν

Πάντως η γ.γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα απέρριψε κατηγορηματικά τα ανοίγματα και από τα δύο μεγάλα κόμματα λέγοντας: «Ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν ότι το ΚΚΕ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου υπάρχει μια νεοσυντηρητική λαίλαπα, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Ν.Δ, κατά των εργαζομένων, θα κάνει παραχωρήσεις αρχών προκειμένου να ακούσει μια πρόταση για ένα υπουργείο. Ο Χ. Φλωράκης έδειξε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να σπάσουν τα ψευτοδιλήμματα, να εγκαταλείψουν και τους δύο και να ενισχύσουν τον πόλο της αντίστασης και της αντεπίθεσης, διαφορετικά θα μετράνε ανώφελες θυσίες είτε γαλάζιες είτε πράσινες».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “