Σημίτης (σε Ε.Ε.) - βουλευτές (για υπουργούς)

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στέλνει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κ. Σημιτης υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ασκήσει διπλό βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να πει «όχι» τόσο για το θέμα του ευρωστρατού εφόσον δεν αλλάξει το αμερικανο-βρετανικό κείμενο που ευνοεί τους τουρκικές θέσεις, όσο και για τη διεύρυνση της Ένωσης εφόσον ενδεχόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό συνδεθεί με την ένταξη της Κύπρου. Τη θέση του αυτή θα αναπτύξει ο Κ. Σημίτης σήμερα στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής μετά τις δυσοίωνες πληροφορίες που έχει η Αθήνα αφενός για την πορεία στο Κυπριακό και αφετέρου για τις εξελίξεις στο θέμα της δημιουργίας ενός αμυντικού βραχίονα της Ευρώπης.

Έπειτα από αυτά η εσωκομματική γκρίνια θα περάσει για λίγο σε δεύτερη μοίρα στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, καλού κακού, στη Χαριλάου Τρικούπη παίρνουν τα μέτρα τους. Και αν μη τι άλλο, από τον Κώστα Λαλιώτη δεν λείπει η ευρηματικότητα. Επί 8 ώρες χθες 10 υπουργοί απολογούνταν ενώπιον 300 στελεχών για τις αδυναμίες και τα λάθη τους. Και δεν αντέδρασαν όταν δέχθηκαν σκληρή κριτική ακόμη και μομφές από χαμηλόβαθμα στελέχη τα οποία έκριναν τις απαντήσεις τους ανεπαρκείς. Η «δίκη» δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί σήμερα με νέες απολογίες υπουργών. Προς τι όλα αυτά; Μα, για να σταματήσουν οι εσωτερικοί κραδασμοί….

Στη Ν.Δ. τα στελέχη του κόμματος εξακολουθούν να αντιπαρατίθενται με τον Συνασπισμό για τη Νίτσα Λουλέ. Ίσως δεν κατάλαβαν ότι το σχέδιο των επιτελών του Κώστα Καραμανλή ήταν… δαιμόνιο και είχε ένα στόχο: τη διασφάλιση της ιδεολογικής καθαρότητας του κόμματος. Τώρα ο κάθε ακραιφνής δεξιός θα μπορεί να κοιμάται ήσυχος ότι τα ψηφοδέλτια υποψηφίων του δεν θα «μολυνθούν» από στελέχη της Αριστεράς και των παραφυάδων της. Γιατί αν αυτός δεν ήταν ο στόχος της ηγεσίας της Ν.Δ. δεν μπορεί να εξηγηθεί πώς κατάφεραν στη Ρηγίλλης να κάνουν έξαλλη την Αριστερά την ώρα που την κολάκευαν. Πάντως ένα είναι βέβαιο. Έτσι όπως τα έκαναν στη Ν.Δ., όχι μόνο δεν θα δουν Αριστερό στα ψηφοδέλτιά τους, αλλά σε λίγο τα στελέχη του Συνασπισμού θα αποφεύγουν και να περνούν ακόμη από την οδό Ρηγίλλης μήπως τους δει κανείς και σκεφθεί «… νάτο το αριστερό άνοιγμα»…

Το αμήχανο χαμόγελο του Κώστα Καραμανλή και το αυστηρό ύφος του Νίκου Κωνσταντόπουλου στη χθεσινή τυχαία συνάντησή τους αποκαλύπτουν το βαρύ κλίμα στις σχέσεις Ν.Δ. και ΣΥΝ

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “