Φοβίες και... τρικυμίες

Ένα νέο τείχος υψώνεται γύρω από την Ευρώπη. Αυτή τη φορά όχι για να εμποδίσουν τους πολίτες να φύγουν – όπως έκαναν οι Ανατολικογερμανοί – αλλά για να μην αφήσουν μετανάστες από τρίτες χώρες να μπουν στη γηραιά ήπειρο.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης των «15» συναντώνται μάλιστα σήμερα στη Ρώμη για να προετοιμάσουν τα σκληρά εκείνα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στην Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης τις επόμενες εβδομάδες και θα δημιουργήσουν το «φρούριο-Ευρώπη». Ένα φρούριο που γίνεται ολοένα και πιο απόρθητο όσο η Ακροδεξιά ανεβαίνει στην Ευρώπη και οι πανικόβλητες (συντηρητικές ή όχι) κυβερνήσεις προσπαθούν να της μειώσουν τη δεξαμενή των ψηφοφόρων της. Μία δεξαμενή που γεμίζει από την έκρηξη της ξενοφοβίας που προκαλούν τα 13 εκατομμύρια καταγεγραμμένοι μετανάστες και οι 352.000 αιτήσεις ασύλου σε όλη την Ευρώπη.

Και μια και μιλάμε για φοβίες, μία φράση του Γ. Παπαντωνίου ότι «φοβάται θερμό επεισόδιο» που είπε ο υπουργός Άμυνας στο Mega έφεραν τρικυμία στην κυβέρνηση. Γιατί, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δήλωσε ότι δεν φοβάται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Ερμηνεία που δόθηκε εύλογα και αβίαστα είναι ότι ο Πρωθυπουργός αδειάζει τον υπουργό Άμυνας ο οποίος διαφοροποιήθηκε από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης – πολιτική χαμηλών τόνων με την Τουρκία. Κατάληξη: ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας να επιχειρεί να ακροβατήσει μεταξύ άσπρου και μαύρου για να λύσει το ζήτημα. Το οποίο, όμως, παραμένει…

Πάντως, το θερμόμετρο της πολιτικής ανέβηκε κατακόρυφα χθες βράδυ με σκληρή κόντρα των Κώστα Σημίτη και Καραμανλή στη Βουλή. Μία κόντρα με πυροτεχνήματα που ως συνήθως δεν ανέδειξε νικητή και ηττημένο. Έδωσε ωστόσο την ευκαιρία στους «αφοσιωμένους» και των δύο πλευρών να αναφωνούν, νικήσαμε.

Ο τελευταίος σιδηροδοκός του «Γουόρλντ Τρέιντ Σεντερ» πρόκειται να μετακινηθεί σήμερα σε ειδική τελετή στη Νέα Υόρκη αφιερωμένη στα χιλιάδες θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους. Δυστυχώς, όμως, ο κύκλος του αίματος συνεχώς διευρύνεται.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “