...Έκλεισαν και το Επικρατείας

Πρώτα προεξόφλησαν τη νίκη τους στις εκλογές. Μετά μοίρασαν τα υπουργεία και άνοιξαν σχολές εκπαίδευσης στελεχών και ύστερα «έκλεισαν» το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο λόγος για τη Ρηγίλλης, τα στελέχη της οποίας κάθε μέρα που περνά, από τη δίψα για εξουσία και την αλαζονεία των δημοσκοπήσεων, έχουν χάσει το μέτρο.

Έτσι, το νέο θέμα συζήτησης μεταξύ των συνεργατών του προέδρου είναι ποιοι θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ποια θέση θα καταλάβει ο καθένας. Οι τελευταίες «έγκυρες πληροφορίες» από τη Ρηγίλλης αναφέρουν ότι το ψηφοδέλτιο ήδη έχει κλείσει.

Οι 6 σίγουροι. Για την ακρίβεια «φράκαραν» οι 6 σίγουρες εκλόγιμες θέσεις τις οποίες καταλαμβάνουν οι εξής: Πρώτος θα είναι και πάλι ο πρώην πρόεδρος κ. Μ. Έβερτ και σε αυτό συμφωνούν οι πάντες. Για τη δεύτερη θέση ωστόσο, οι απόψεις διίστανται. Άλλοι εκτιμούν ότι θα είναι και πάλι ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος άλλωστε είναι και ο επικρατέστερος να προταθεί από τον κ. Κ. Καραμανλή για πρόεδρος της Βουλής αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές.

Άλλοι ωστόσο επιμένουν ότι αυτή τη φορά ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης θα κάνει την παραχώρηση να πάει στην τρίτη θέση, ώστε στη δεύτερη να είναι ο κ. Γ. Σουφλιάς. Αν και ο ίδιος ο Θεσσαλός πολιτικός δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να εκτεθεί και πάλι με σταυρό στη Λάρισα, όπου έτσι κι αλλιώς θα εκλεγεί, στελέχη της Ρηγίλλης προεξοφλούν ότι θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Και αυτό γιατί, όπως λένε, ο κ. Κ. Καραμανλής θέλει να πάει στις εκλογές με «σημαία» τον Θεσσαλό πολιτικό και λόγω της υψηλής του δημοτικότητας και λόγω της διείσδυσής του στον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Μάλιστα, κάποιοι στη Ν.Δ. άρχισαν ήδη να λένε δημοσίως ότι από την προεκλογική περίοδο ο κ. Κ. Καραμανλής πρέπει να πει πως θα τον προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μολυβιάτης ή Ρουσόπουλος. Διχασμένες είναι και οι απόψεις για την τέταρτη θέση. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι, εφόσον το επιθυμεί να είναι και πάλι βουλευτής, θα τοποθετηθεί ο κ. Π. Μολυβιάτης. Άλλοι ωστόσο εκτιμούν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής αυτή τη φορά στην τέταρτη θέση θα τοποθετήσει τον εκπρόσωπο Τύπου κ. Θ. Ρουσόπουλο. Αν δεν συμβεί αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου θα είναι πέμπτος στο ψηφοδέλτιο και έκτος ο σύμβουλος επί εξωτερικών θεμάτων του προέδρου και έμπιστος φίλος και συνεργάτης του, καθηγητής κ. Γ. Βαλινάκης.

Ορισμένοι στη Ρηγίλλης εκφράζουν την άποψη ότι ο κ. Γ. Βαλινάκης πρέπει να είναι σε πιο υψηλή θέση του ψηφοδελτίου για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Καραμανλή θα είναι αναπληρωτής υπουργός ή υφυπουργός Εξωτερικών και δεύτερον, από συγκυρία στις προηγούμενες εκλογές βρέθηκε εκτός Βουλής. Είχε τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και την τελευταία στιγμή παραχώρησε τη θέση στον κ. Γ. Ψαχαρόπουλο όταν έγινε η συνεργασία της Ν.Δ. με το κόμμα του κ. Στ. Μάνου.

Σκεπτικισμός. Πολλοί βουλευτές του κόμματος οι οποίοι βρίσκονται εκτός του στενού πυρήνα εξουσίας παρακολουθούν με σκεπτικισμό όλα όσα συμβαίνουν στη Ρηγίλλης και εκτιμούν ότι οι επιτελείς της Ν.Δ., αλλά και ορισμένα στελέχη της παλιάς φρουράς, κάνουν το ένα λάθος πάνω στο άλλο, με αποτέλεσμα άλλοτε να προκαλούν χλευαστικά σχόλια της κοινής γνώμης και άλλοτε να δυσκολεύουν τον πρόεδρο στις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες του.

«Γραμμάτια». «Προεξοφλώντας από τώρα ποιοι θα είναι και σε ποια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, οι συνεργάτες τού κ. Κ. Καραμανλή τού αφαιρούν το όπλο της έκπληξης και από την άλλη τον δυσκολεύουν στην αναζήτηση προσώπων ευρύτερης αποδοχής, τα οποία θα καταλάβουν εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας» λένε χαρακτηριστικά. Και προσθέτουν: «Τώρα, για να βρεθεί εκλόγιμη θέση για ένα – έστω – νέο πρόσωπο από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, πρέπει κάποιος από την παλιά φρουρά να αποφασίσει να διευκολύνει τον πρόεδρο και το κόμμα. Διότι ο κ. Κ. Καραμανλής, δέσμιος καθώς είναι των «γραμματίων» που έχει υπογράψει στο παρελθόν και στο παρόν, δεν μπορεί να πει αυτή την ώρα σε κανένα από τα λεγόμενα ιστορικά στελέχη ότι θα μείνει εκτός ψηφοδελτίων».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “